Plánuje Apple kompletní přechod na platformu ARM?

Nebylo by to poprvé, kdy Apple kompletně změnil platformu. Mnozí z nás jistě pamatují velkolepý přechod z PowerPC platformy na Intel, jež se uskutečnil v roce 2006. Nyní přibývají náznaky, že bychom se mohli opět dočkat další změny.

Tehdejší odklon od PowerPC se nesl v duchu zastaralosti čipů, které nezvládaly tak náročné operace jako jejich konkurenti. Navíc trpěly tehdy nadměrnou žravostí, což například činilo PowerPC G5 procesor nevyužitelným v segmentu notebooků. Proto se Apple odhodlal k přechodu na Intel, nutno podotknout s velkou nevolí tehdejších jablečných fanoušků. Nyní již víme, že to bylo naprosto klíčové rozhodnutí.

[HTML1]
Pasáž z Keynote WWDC 2005, kde Steve Jobs oznámil přechod na Intel

Logicky se nabízí myšlenka, proč by Apple nemohl přejít jinam? Segment přenosných zařízení víceméně ovládá platforma ARM, jakožto procesory podávající dostatečný výkon s nízkou spotřebou. Bloomberg nabízí trochu informací schovaných pod pokličkou.

Zahraniční jablečné servery již v srpnu obletěla zprávička (o které jsme rovněž informovali), že se Apple snaží zakoupit jednoho z hlavních výrobců ARM čipů TSMC. Podle interních informací ale nejde o pouhé předzásobení potřebné kapacity pro iPady, iPhony a iPod. Apple by totiž měl plánovat postupný přechod veškerého mobilního segmentu včetně notebooků na platformu ARM.

Apple již údajně vytvořil speciální tým vedený Bobem Mansfieldem, který se po naléhání Tima Cooka do Cupertina opět vrátil z důchodu, aby se zkoumal budoucí technologický vývoj všech jablečných zařízení.

Bloomberg dále cituje slova Cooka, který s nadšením tvrdí, že Post-PC éra je již v plném proudu. Prodeje klasických počítačů klesají, zatímco v mobilním segmentu můžeme pozorovat závratný nárůst poptávky. Apple chce zůstat i nadále zůstat hlavním inovátorem a proto zvažuje povýšení svých počítačů na další úroveň.

Podle zprávy již probíhá interní testování, avšak do roku 2017 by Macy ještě stále měly setrvat na klasické Intel platformě.

Co si Apple od přechodu k ARM slibuje? Přede vším jde o nové možnosti, co se rozměrů týče (ještě tenčí počítače) a hlavně sjednocení obou systému pod jednu softwarovou platformu. To by usnadnilo portování aplikací z iOS na OS X (a obráceně), tudíž by se postupně rozdíly mezi oběma systémy nadobro ztratily.

Při současném vývoji celé platformy ARM, která neustále nabývá na výkonu (navíc se od roku 2014 chystá podpora 64bit instrukcí) a přitom si zachovává nízkou spotřebu, může být tato vize velmi reálná. Ani Intel však nespí na vavřínech a rovněž se mu daří stále navyšovat výkon a díky pokročilým výrobním procesům (příští rok má přijít 14nm výrobní proces, jež by snížil spotřebu o další třetinu) ještě stále neřekl poslední slovo.

Budeme zvědaví, jak se Apple doopravdy rozhodne.

Zdroj: 9TO5Mac

7 komentářů: „Plánuje Apple kompletní přechod na platformu ARM?

  • avatar
    07. 11. 2012 (09:47)
    Trvalý odkaz

    sjednocení obou systému pod jednu [softwarovou] hardwarovou platformu?! je to tak spravne?

  • avatar
    07. 11. 2012 (12:58)
    Trvalý odkaz

    Notebooky s ARM procesorem považuji docela za reálné. Aplikace jsou podle mě na typu procesoru nezávislé (stačilo by je určitě jen přeložit beze změny kódu). Ale nezdá se mi, že by stejný typ procesoru v notebooku i v tabletu usnadnil portování aplikací z jedné platformy na druhý, protože je mezi nimi principiální rozdíl v uživatelském rozhraní. Znám aplikaci portovanou z tabletu na Mac OS a je to hrůza, protože autoři nepřizpůsobili rozhraní aplikace notebooku.

    • avatar
      08. 11. 2012 (19:35)
      Trvalý odkaz

      Bohužel to s portováním není tak jendoduché.. Viz. například Windows 8 RT – prostě se musí aplikace kompletně přepsat.. Doufám, že nás to nečeká..

  • avatar
    08. 11. 2012 (15:18)
    Trvalý odkaz

    Prošel jsem si přechodem z PPC na Intel a nebylo to nic pěkného. Znovu už ne, prosím.
    Lion a Mountain Lion stojí ve srovnání s vyladěným SL za houby, tímhle by to úplně dorazili. Směr, kterým se Apple v desktopech a noteboocích ubírá, se mi poslední dobou vůbec nelíbí…

    • avatar
      09. 11. 2012 (20:56)
      Trvalý odkaz

      Diky za zajimavy odkaz. Nicmene pamatuji uplne podobne clanky, ktere dokazovaly, ze Apple nemuze nikdy prejit na Intel…

Komentáře nejsou povoleny.