D-Link DIR-505: Wi-Fi, nebo obyčejná nabíječka? [Zkušenosti]

Pokud nechcete, aby vám bezdrátový router překážel na stole, můžete si buďto opatřit bazarový AirPort Express minulé generace nebo sáhnout po aktuálním produktu od D-Linku. V mnohém se mu podobá.

Připomeňme si, co předchozí generace přístupového bodu AirPort Expres nabízela. Šlo o bezdrátový prvek určený pro zasunutí přímo do elektrické zásuvky, ve které zastával svou činnost. Nemusel tedy ležet na desce stolu, jako většina konkurenčních produktů nebo jako aktuální generace. Obsahoval USB port (který však byl použitelný pouze pro připojení tiskárny), jednopásmovou Wi-Fi pracující na frekvenci 2,4 GHz a linkový zvukový výstup (na něj jste mohli posílat zvuk z počítače nebo iOS zařízení prostřednictvím technologie AirPlay). Právě možnost podpory bezdrátového přenosu zvuku byla pro mnoho uživatelů důvodem k jeho pořízení a připojení například k domácí Hi-Fi soupravě.

Nová verze tohoto produktu sice přidala mnoho novinek především v oblasti bezdrátových sítích, stala se z ní však klasické stolní zařízení velikostí srovnatelné s přehrávačem Apple TV. Zachována zůstala možnost přenosu zvuku, USB port však stále slouží pouze pro připojení tiskárny.

Opravdu malinký

Zařízení D-Link DIR-505, který jsme měli k dispozici k dlouhodobému testu, je v mnohém podobné. Je také určeno k přímému zasunutí do zásuvky, ve srovnání s původním AirPort Expressem je však třetinových rozměrů a hmotnost. Kdybych jej měl k něčemu jablečnému přirovnat, pak je velikostně téměř stejný s napájecím adaptérem dodávaným k iPadům. Zkrátka jde o opravdu malé zařízení o rozměrech 68 x 42 x 51 milimetrů.

Obsahuje dva porty: jeden určený pro připojení klasické počítačové sítě, druhý je typu USB 2.0. Do tohoto portu můžete připojit nejen tiskárnu a sdílet ji tak mezi ostatními počítači v síti, tak i přenosný nebo pevný disk, ke kterému jde navíc přistupovat i z iOS zařízení prostřednictvím cloudové aplikace od D-Linku. Tím se od AirPort Expressu odlišuje, protože ten tuto možnost nenabízí. Na disku lze sdílet různé adresáře pod různými oprávněními, lze definovat i vlastní skupiny uživatelů. Na druhou stranu vám však nenabídne možnost streamování hudby prostřednictvím AirPlay.

Bezdrátová část je jednopásmová a komunikuje na základní frekvenci 2,4 GHz. Maximální přenosová rychlost je 150 Mb/s, kterou zařízení bez problémů dosahuje jak ve spojení s aktuálními Macy, tak i s iOS zařízeními. Rychlost přenosu dat je srovnatelná s původním AirPort Expresem, naměřili jsme přenosové rychlosti 11,1 MB/s při přímé viditelnost a 7,8 MB/s při měření pře zdi (používáme stejnou metodiku a měřící stanoviště, jako ve velkém testu Wi-Fi prvků publikovaném v SuperApple Magazínu číslo 3/2012). Ve zmíněném testu dosáhl AirPort Express hodnot 10,9 MB/s na prvním a 7,6 MB/s na druhém stanovišti.

Velmi zajímavým způsobem je řešeno přepínání funkčních režimů zařízení. Přímo na těle najdete malý přepínač, který měníte režimy mezi bezdrátovým přístupovým bodem, bezdrátovým směrovačem, bezdrátovým opakovačem nebo hot-spotem. Každý z těchto režimu má vlastní samostatnou konfiguraci, a umožňuje tak snadno měnit režimy při případ, že používáte zařízení na cestách a v různých situacích. A při hmotnosti 113 gramů nejde skutečně o žádné velké zavazadlo.

Se třemi režimy

Všechny funkční režimy fungovaly při našem testu bez problémů, a to včetně rozšíření pokrytí stávající bezdrátové sítě. Právě zde je – vzhledem ke své malé velikosti – jedno z ideálních nasazeních testovaného zařízení: zapojíte jej do zásuvky na okraji pokrytí vaší Wi-Fi sítě a použijete jej pro redistribuci jejího signálu dále. A ještě k němu můžete připojit USB disk a rozšířit tak nabídku síťových úložišť.

Zajímavě, především ve srovnání s mnohokrát zmiňovaným AirPort Expressem, působí cena celého zařízení. V nabídkách internetových obchodů jej můžete najít za cenu pohybující se okolo hranice 1 400 korun (cena za AirPort Express byla/je 2 490 korun). Pokud tedy nutně nevyžadujete podporu pro AirPlay a poohlížíte se po malém zařízení fungující přímo v zásuvce, pak jde rozhodně o zajímavou volbu.

Kompletní fotogalerie

24 komentářů: „D-Link DIR-505: Wi-Fi, nebo obyčejná nabíječka? [Zkušenosti]

  • avatar
    12. 10. 2012 (08:48)
    Trvalý odkaz

    Lze jej použít i v kombinaci s mobilním internetem od některého z operátorů? (zapojím USB „flešku“ do konektoru a sdílím internet) Díky za odpověď

  • avatar
    12. 10. 2012 (08:48)
    Trvalý odkaz

    Lze jej použít i v kombinaci s mobilním internetem od některého z operátorů? (zapojím USB „flešku“ do konektoru a sdílím internet) Díky za odpověď

  • avatar
    12. 10. 2012 (09:54)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, můžu se zeptat, jestli dokáže nasdílet externí disk formátovaný na ExFat? Děkuji za odpověď.

  • avatar
    12. 10. 2012 (13:23)
    Trvalý odkaz

    Koupil jsem prave misto Airport Express, ktera mi pro ucely zvyseni dosahu site prisla zbytecne draha a pouzivam ji ve spojeni s Airport Extreme a zatim k naproste spokojenosti (mam ji tyden). Za tu cenu jde rozhodne o zajimavy produkt, ktery stoji za zvazeni. Z USB portu lze i dobijet, bohuzel nema nejspis dostatecny prikon pro nabijeni iPada, coz je podle me velka skoda. Pak by se totiz dal nosit misto nabijecky (jsou podobne velke).

    • avatar
      13. 10. 2012 (09:09)
      Trvalý odkaz

      Ono je to vlastně dobře, že nedokáže nabít iPada. Standard USB udává proud dodávaný portem nejvýše 0,5A, nicméně iPad nabíječka do něj posílá rovné 2A, které iPad potřebuje. Kdyby tak zařízení, ke kterému se mají připojovat i jiná zařízení posílalo do portu čtyřikrát větší proud, než na jaké jsou stavěna, moc dobré by to nebylo…

      Znám nejednoho uživatele, kterému odešlo zařízení s USB jen proto, že jej připojit k iPadí nabíječce…

      • avatar
        13. 10. 2012 (18:43)
        Trvalý odkaz

        Ehm tohle je ale pěkná kravina. Problém by byl, pokud by se lišilo napětí ale to je stejné. Proud si reguluje odebírající zařízení.

        • avatar
          13. 10. 2012 (19:04)
          Trvalý odkaz

          V ideálním světě, kde vše teoretické funguje jak má, jistě.

          Jenže ve skutečnosti to tak není. Velké množství přístrojů vůbec něco takového neřeší (ať už z důvodu, že se jejich výrobci snažili trochu ušetřit nebo s tím prostě nepočítali) a naprosto bez problémů si do sebe pustí větší proud, než který zvládnou. Jak píšu v předchozím příspěvku, nabíječky od iPadů mají na svém kontě nejedno upečené zařízení, které si ten proud do sebe pustilo a nezvládlo…

          • avatar
            14. 10. 2012 (07:59)
            Trvalý odkaz

            Nějaké odkazy které by tuto teorii potvrzovaly?
            Jinak pokud by toto byla pravda, tak by obdobný problém byl i s USB3 porty – i ty poskytují větší proud.

          • avatar
            14. 10. 2012 (08:05)
            Trvalý odkaz

            Odkazy? Mohu posloužit osobními zkušenostmi i zkušenostmi lidí z mého okolí a jistě bych ještě někdo mohl dohledat takto poškozenou elektroniku…
            Nicméně srovnání s USB 3.0 není moc vypovídající – podle specifikace poskytují USB 3.0 porty „jen“ 0,9 A, zatímco iPad nabíječka posílá 2,1 A (10 W), pořád je zde tedy podstatný rozdíl…

  • avatar
    12. 10. 2012 (16:42)
    Trvalý odkaz

    zdravim chcel by som sa spytat ci nebudete testovat airport extreme nebo time capsule, zaujimaly by ma najviac tie wifi rychlosti

    • avatar
      13. 10. 2012 (09:09)
      Trvalý odkaz

      Tyto stroje jsem již testovali, najdete v srovnávacím testu publikovaném v SuperApple Magazínu číslo 3/2012.

  • avatar
    12. 10. 2012 (17:52)
    Trvalý odkaz

    Upřesním, že AirPort expres nemá jen linkový výstup, ale je to současně také optický výstup, což je pro hifisty zásadní!

  • avatar
    13. 10. 2012 (13:00)
    Trvalý odkaz

    Zdravím, měl by jsem dotaz jak funguje sdílený disk, který připojím přes USB, na iOS. Zda na něj mohu například uložit nějaký film z telefonu a pak si ho pustit na telefonu, popřípadně pomocí airplay pustit přes telefon do appleTV ?

  • avatar
    15. 10. 2012 (06:37)
    Trvalý odkaz

    Takže sem pochopil správně že když do něj zapojím ethernetový kabel že mi vytvoří wifi hotspot? A funguje i s normálním PC nebo jen s Macem? Děkuji.

  • avatar
    18. 10. 2012 (07:25)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, řeším problém s nasdílením USB tiskárny do wifi sítě, kde jsou jak PC tak Mac. Splnilo by toto zařízení tuto funkcionalitu? Tiskne se přes nějakou dodávanou utilitu k zařízení?
    Děkuji

  • avatar
    20. 10. 2012 (19:37)
    Trvalý odkaz

    Kupil som si to na zaklade Vasej recenzie, je to naozaj male sikovne so slusnym WiFi vykonom a pomerne jednoduchym nastavenim, splnilo moje ocakavania.

  • avatar
    06. 11. 2012 (22:25)
    Trvalý odkaz

    Jak je myšleno: „Maximální přenosová rychlost je 150 Mb/s, kterou zařízení bez problémů dosahuje“, když v následující větě jsou naměřené hodnoty o třetinu nižší?

    • avatar
      07. 11. 2012 (07:18)
      Trvalý odkaz

      Ano, je to správně. Vzhledem k tomu, že rychlost spojení se udává na fyzické vrstvě a reálný provoz na síťové vrstvě je přibližně o třetinu pomalejší, jsou naměřené rychlosti naprosto normální…

  • avatar
    28. 02. 2013 (13:37)
    Trvalý odkaz

    Zdravim,
    je mozne tohle zarizeni pouzit i jako NAS? Kdyz pripojim USB HDD ve funkci wifi extender, bude mi nabizet obsah cela sit? nebo jenom ta cast site, ktera je vytvorena rozsirenim? Podporuje SAMBA protokol?

  • avatar
    10. 08. 2013 (00:43)
    Trvalý odkaz

    Zdravím,zajímá mě když toto použiju pro rozšíření pokrytí stávající bezdrátové sítě.A do sítového konektoru připojím pc bude fungovat internet z mé stávající wifi i do wifi kterou udělá toto zařízení tak i v pc připojené přes ten sítový kabel?

Komentáře nejsou povoleny.