Apple novinky: 41. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý první týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Dodavatelé komponentů tvrdí: Apple objednal součástky pro 10 milionů iPadů Mini

Wall Street Journal hlásí, že mnoho dodavatelů komponent zápasí s vysokými požadavky Applu. Ten si měl objednat díly až pro 10 milionů iPadů Mini. Jak Asijští dodavatelé tvrdí, vše musí být zhotoveno již v průběhu tohoto čtvrtletí.

Schvalovací doba v Mac App Store se neúměrně prodlužuje

Podle ohlasů vývojářů se za poslední měsíc velmi výrazně natahuje doba schvalovacího procesu do Mac App Store. Tento trend byl zaznamenán zejména za posledních šest měsíců. Ačkoli nejsou zatím známa žádná konkrétní čísla, například u platformy iOS trvá schválení aplikace od 3-11 dnů.

Benchmarky nového iPodu Touch a Nano

V USA už probíhá distribuce nových modelů iPod Touch a Nano. Redaktoři japonského serveru Macotakara natočili svá unboxing videa a proklepli hardware iPodů. V testech se očekávaně ukázal výkon A5 čipu zcela srovnatelný s iPhone 4S.

Čínští hackeři obešli autorizační protokoly Lightning konektoru

Byla zřejmě jen otázka času, než někdo úspěšně prolomí autorizační protokoly u nového konektoru Lightning. Apple jej speciálně upravil tak, aby příslušenství mohli vytvářet pouze schválení výrobci třetích stran. První vlaštovka v podobě firmy iPhone5mod už vydala vlastní dock konektor, který v současné době nabízí za 19,90 USD (případně v balení se svítícím kabelem za 39,90 USD).

[HTML1]

Další zvěsti o 13“ Retina MacBooku Pro

Server CNET přináší další informace o chystaném modelu 13“ varianty Retina MacBooku Pro. Ačkoli se šušká, že výrobu menšího modelu brzdí problémy s displeji, produkce patrně i nadále probíhá. Spekuluje se tedy o datu představení. Pravděpodobně k němu dojde na iPad Mini eventu, jak napovídají některé indicie. Každopádně nový MacBook Pro o rozlišení 2560×1600 pixelů zatím zůstává ještě zahalený pod rouškou mnoha tajemství.

Karbonové součástky objednané Applem odhalují dlouhodobý záměr

Minulý měsíc odhalil server Macotakara, že si Apple objednal součástky z karbonových vláken. Ty měly být použity v neznámém produktu. Podle dalších informací Apple s dodavatelskou firmou spolupracuje již tři roky. Ačkoli bližší detaily stále nejsou známy, spekuluje se o neuskutečněném využití tohoto materiálu pro kryty iPadu 2.

iPad pravděpodobně získá podporu LTE ve Velké Británii

Podle Guardianu plánuje Apple aktualizovanou verzi pro sítě čtvrté generace využívané ve Velké Británii. Tím by mohl iPad získat podporu evropských frekvencí vyhrazených právě pro LTE. Nic by pak nebránilo jeho využití po celé Evropě.

Apple zvyšuje výstupní kontrolu v továrnách vyrábějících iPhone 5

Z důvodu mnoha stížností majitelů poškozených iPhonů 5 již přímo v balení se Apple rozhodl zpřísnit pravidla výstupní kontroly v továrnách FoxConnu. Nová zpřísněná pravidla platí od prvního říjnového týdne. Dělníci reagovali na zpřísnění pravidel stávkami a dodací lhůty iPhonu 5 se protahovaly. Pomalu dochází k uklidňování napjaté situace.

Microsoft nepřímo dementuje uvedení Office na iOS a Android

V týdnu se objevila zpráva na serveru iHned.cz, kde zástupce české pobočky Microsoftu naznačil vydání Microsoft Office 2013 i na další platformy včetně iOS a Androidu. Avšak poté, co zprávu přebrala zahraniční média, přispěchal s vysvětlením šéf PR oddělení Microsoftu, Frank Shaw. Ten řekl, že vyjádření české pobočky nebylo zcela přesné a k vydání Office nemohou sdělit žádné konkrétní informace.

Apple zaznamenal růst v dodávkách počítačů na americkém trhu

Gartner vydal statistiky dodávek počítačů za třetí čtvrtletí letošního roku. V tabulce dominují zejména dva hráči a to čínské Lenovo, které se stalo světovou jedničkou a Apple. Jablečná firma dosáhla 13,6% všech dodávek na trhu s počítači. Podle statistik IDC, je ale situace trochu odlišná. HP stále drží pozici jedničky a Apple získal 12,5% dodávek. Obě studie se však shodují v jednom – trh s počítači mírně poklesl.

iFixit rozebrali iPod Touch páté generace

Tradiční rozebírání se nevyhnulo ani poslednímu modelu iPodu Touch. Apple se musel při navrhování vypořádat se ztenčeným profilem celého těla. Proto jsou veškeré komponenty menší, než u iPhonu. Zcela logicky se využívá místo, kde u telefonu bývají patřičné součástky. iPod nese také A5 čip použitý v iPhonu 4S. Flash paměť tentokrát dodává Toshiba. Celkově je iPod ještě hůře opravitelný než jeho předchůdce, hlavně díky miniaturizaci a snaze o tenký design.

Apple mimosoudně urovnal spory o design hodin v iOS 6

Ačkoli ve většině sporů je Apple ten, od koho je kopírováno, v případě nové aplikace hodiny pro iOS 6 byla situace opačná. Cupertinští se tentokrát až příliš okatě inspirovali švýcarskými nádražními hodinami. Firma držící patent a ochrannou známku se patřičně ozvala, ale nepodala přímo žalobu a navrhla mimosoudní jednání. To bylo úspěšné a Apple zaplatil nespecifikovanou částku. Spor byl tak urovnán.

Apple najal inženýra ze Samsungu

Wall Street Journal přinesl zajímavou zprávu. Bývalý inženýr v oblasti čipů firem AMD a poté Samsungu, byl najat Applem. Jim Megard známý především návrhem několika AMD čipů, zejména platformy Brazos, přechází do Cupertina. Měl by pomoci jablečné firmě ke zmenšení závislosti na Samsungu jakožto hlavnímu dodavateli čipů.

iPad Mini – 23. října?

Datum uvedení iPadu Mini se zdá být více méně jisté. Jelikož minulý týden média pozvánky neobdržela, očekává se, že se tomu tak stane tento týden. O datu 23. října byly vedeny dohady již dříve. Nyní se podařilo získat vyjádření několika zahraničních médií, které datum potvrdily. Podle tradice by Apple měl tento týden rozeslat pozvánky.

Nový ARM čip Applu přejde na 20nm výrobní proces

Podle několika zdrojů z Číny, chystá Apple přechod na dokonalejší výrobní proces. Současné ARM čipy jsou vyráběny 45nm nebo 32nm procesem, zatímco x86 procesory již dávno přešly na dokonalejší 22nm proces. Ten umožňuje vyšší výkon a zároveň menší spotřebu. Přechod na 20nm by znamenal hlavně ránu pro Intel, který v současné době těží hlavně z poměru výkon / spotřeba v osobních počítačích. TSMC však pod vedením Applu testuje mnohem pokročilejší proces výroby, jenž by mohl Intelu pořádně zatopit. Současný A6 čip je vyráběn 32nm zatímco A5 starším 45nm.

Zprávy okolo iMaců

Apple rozšířil program výměny harddisků Seagate dodávaných v iMacích. Díky množstvím selhání těchto disků lze poškozené jednotky bezplatně vyměnit v autorizovaných servisních střediscích až do 12. dubna 2013. Není to poprvé, kdy jsou problémy s disky tohoto výrobce. V minulosti podobné neduhy trápily například MacBooky.

Množí se rovněž zprávy o přepracovaných modelech. Tenčí iMacy s novými čipsety a komponentami by mohly přijít ještě do konce roku. Změny by se měly dočkat i displeje a získat podobnou povrchovou úpravu (snížené odlesky) jako současné Retina MacBooky Pro. Ostatní zprávy jsou však příliš kusé.

Odhalena baterie iPadu Mini o kapacitě 16,7 Watt hodin

Server Macrumors obdržel fotografie údajné baterie iPadu Mini. Podle informací by měla mít kapacitu 16,7 Wh. Ačkoli redaktoři nemohou potvrdit pravost, protože se jim nepodařilo ověřit ani rozměry ani dodavatele součástky. Navíc nálepky na baterii poukazují spíše na prototyp, než na finální verzi komponenty. Podle uvedené kapacity by se dalo odhadovat, že iPad Mini pravděpodobně nedostane Retina displej. Usuzuje se zejména kvůli kapacitám baterií iPhonu 5 a iPadu 3, jelikož uniklý prototyp má blíže spíše iPadu 2.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

3 komentáře: „Apple novinky: 41. týden [2012]

Komentáře nejsou povoleny.