Apple pro iPhone 5 navrhl vlastní čip z ARM rodiny

Na iPhone 5 eventu 12. září neoznámil Apple pouze nový model svého telefonu, ale také nový SoC čip pojmenovaný Apple A6. Ačkoli jsme věděli o této čipsetové sadě už před uvedením, nevědělo se nic o konkrétních specifikacích.

Různé spekulace přinášely různé odhady ohledně použité platformy od přetaktované dvoujádrové verze ARM Cortex A9 (použité v Apple A5) s PowerVR SGX 543MP2 grafickým jádrem až k ARM A15 a PowerVR 6. Ukázalo se, že Apple A6 není žádný ze jmenovaných, avšak ani zcela nový typ čipu.

Server Anandtech pátral po nějakých detailech. Redaktoři předložili následující sdělení:

Apple A6 je prvním Apple SoC používajícím procesor založený na designu ARMv7. Procesorová jádra ale nemají standardní A9 nebo A15 design od ARM IP, nýbrž naprosto vlastní jádra navržená Applem.

Další odchylkou oproti klasicky produkovaným procesorům je přechod na vyspělejší 32nm technologii, která poskytuje vyšší výkon a současně nižší spotřebu. Není doposud známo, kolik jader nová platforma A6 obsahuje, ale očekává se opět dvoujádrová varianta. Licencování instrukční sady ARMv7 jako celku namísto určitého procesoru (například Cortex A9 nebo A15) je zcela netradiční krok v oblasti výrobců mobilních telefonů.

Co se grafického jádra týče, Anandtech předpokládá nepatrně přetaktované PowerVR SGX 543MP3:

Tento čip je něco jako nejlepší z obojího. Nezabírá zbytečně velkou plochu a současně neběží na příliš velkých frekvencích. Přesto můžete získat dvounásobnou hodnotu. Další třetí volba je nejvíce elegantní a pravděpodobně ji vybral i Apple. Nezapomeňme totiž, že celkovou velikost čipu tvoří počet IO jednotek.

Apple vždy brandoval logem své upravené verze ARM čipsetů u iPhonu, iPhonu 3G a 3GS . S příchodem prvního iPadu (a později iPhonu 4) uvedl na veřejnost i vlastní značku Apple A4. Tato praxe pokračovala u iPadu 3 / iPhonu 4S (Apple A5) k iPadu 3 a čipu Apple A5X. V průběhu času cupertinští zakoupili i firmy zabývající se vývojem čipů jako PA Semi a Intristy, nebo najali inženýry z IBM Marka Papermastera a Jimma Kellera.

Tvorba vlastního ARM čipsetu místo licencování již hotové sady opět přidává kousek k pověstné touze Applu mít vše pod jednou střechou. Pokud se Anadtech nemýlí, Apple s plnou vervou nakročil do další sféry.

Krom této zprávy se v databázi známé aplikace testující surový výpočetní výkon, Geekbench, objevil záznam přidaný z iPhonu 5. Ten přináší velmi nečekané výsledky. iPhone 5 totiž dosáhl v Geebenchi 2 skóre celých 1 601 bodů. Pro srovnání iPhone 4S má 629 bodů, iPad 3 pak 766 bodů. Tabulka dále odhaluje, že nový model nese 1 GB RAM a dvoujádrový ARMv7 o taktu 1,02 GHz.

Například tablet Nexus 7 s Tegrou 3 dosáhl „pouze“ 1 591 bodů. Nebo například Power Mac G5 z roku 2004 získal 1 561 bodů.

Zdroj: MacRumors | iMore