iPod nano, model 2012: kam zmizely hodinky?

Jen obtížně budete v nabídce Applu hledat přehrávač, který by si za dobu svého života prošel tolika reinkarnacemi, jako právě malý iPad nano. Jaký je ten nejnovější?

A je to tady. Multimediální přehrávač iPod nano vypadá opět jinak, než před tím. V mnohém se přibližuje legendárnímu nanu páté generace, které pro mnoho uživatelů zůstalo nepřekonáno a právě ustupující šestá generace pro ně byla obrovským úkrokem stranou. A to nejen po stránce vzhledu (velmi malý displej, pouze dotykové ovládání), tak i funkční (chybějící fotoaparát a kamera, absence přehrávání videa). V duchu právě vyřčeného můžeme prohlásit, že iPod nano se v současné sedmé generaci vrací zpět k pětce a logicky z ní vychází. Kompletní přehled řad najdete v úvodu tohoto našeho článku.

Vzhled novinky připomíná právě zmíněné nano páté generace, pokud od něj odříznete spodní část s ovládacím kolečkem. Zůstane vám tak v ruce pouze širokoúhlý barevný displej s rozlišením 432 x 230 obrazových bodů obalený kovovým pouzdrem. To se bude lišit jiným zaoblením bočních hran (zatímco pátá generace měla hrany zploštělé do špice, sedmá je má kulaté podobně, jako je známe ze stařičkých iPodů mini). Kovové tělo je opět dostupné hned v sedmi barevných kombinacích.

Až na ten rámeček

U vzhledu se chvíli zastavím – s výjimkou černého modelu mají všechny iPody nano okolo displeje bílý rámeček. Nevím jak vám, ale mě se toto řešení příliš nelíbí. Když už si kupuji barevných přehrávač, mohl by být barevný celý.

Přehrávač se z velké části ovládá prostřednictvím dotykového displeje, tradiční dotykové kolečko je tak skutečně minulostí. Ale protože dotykové ovládání vyžaduje kontrolu zrakem, nezapomněl Apple alespoň na základní možnosti řízení po hmatu. Využívá k tomu speciálně řešeného tlačítka pro změnu úrovně hlasitosti. Zatímco tisknutím jeho vystouplých krajů měníte hlasitost reprodukce, stisknutím střední části můžete pozastavovat skladby i mezi nimi přeskakovat. Funguje vlastně stejně, jako ovladač na stávajících Apple sluchátkách

A ano, nebyl by to Apple, aby pod displej neumístil dnes již tradiční Home tlačítko.

Nabídka funkcí zůstává stejná, jako u předchozích generací (rádio s možností záznamu, prohlížení fotek, běhových funkcí Nike+), navíc však přidává zpět ztracenou možnost přehrávání videa do rozlišení 720 x 576 obrazových bodů a standardních jablečných formátů. Toto rozlišení sice působí vzhledem k rozlišením samotnému displeji jako dostatečné a stejně jej lze hodnotit i s ohledem na velikost úložného prostoru, v praxi však bude znamenat, že nemálo svých videí připravených například pro iPad ve vyšším rozlišení budete muset pro přehrání v nanu opět konvertovat.

Velmi užitečnou novinkou je podpora technologie Bluetooth 4.0, která je však použita pouze pro připojení zvukového příslušenství, nepoužijete ji například pro bezdrátovou synchronizaci s počítačem.

Apple bohužel do nana nevrátil zpět kameru, kterou si nejeden uživatel páté generace oblíbil a kvůli které u svého iPodu stále zůstává.

Nový konektor i sluchátka

Ale pojďme zpět k novinkám. Nikoho nepřekvapí použití nového synchronizačního a napájecího konektoru Lightning, stejně jako nových sluchátek EarPods. Ty, pokud buodu tak kvalitní, jako Apple slibuje, by mohly být velkým lákadlem právě pro pořízení tohoto přehrávače.

Na závěr popisu dodejme, že je nano opět postaveno na proprietárním firmwaru jako v předchozích generacích (nejde o iOS), nedá se tedy očekávat podpora pro další aplikace (přestože pro iPody classic byly další hry svého času dostupné).

Přehrávač slibuje výdrž na baterii v délce třiceti hodin při přehrávání hudby (což je velmi dobrá hodnota), nebo tři a půl hodiny při přehrávání videa. Což je hodnota naopak – nebojím se to říci – velmi slabá. Ano, vím že celý přehrávač váží jen třicet gramů, nicméně v tomto případě by nějakých deset gramů navíc neškodilo a pětihodinová výdrž při přehrávání videa by byla o mnoho praktičtější.

Co tedy říci k novému iPod nano? U mě to vypadá na lásku na první pohled. Na ten druhý sice nacházím věci, které by zde být nemusely (především bílý rámeček okolo displeje), ale která láska je dokonalá a bez chyb?

Ať již tak nebo onak, iPod nano je povedený přehrávač a jeho cenu 4 290 korun za verzi se 16GB kapacitou (ona vlastně ani jiný není) nepovažuji za nějak výrazně přehnanou. Jenže na druhou stranu když si připlatíte tisícovku, můžete si koupit zcela nový iPod touch předchozí generace. Záleží tedy na vás, zda potřebujete spíše malý a praktický přehrávač na cesty a na sport, nebo komplexní kapesní zařízení.

A co se stalo s hodinkami?

Představení iPodu nano bylo velkým představením. Proč? Protože Apple u předchozí generace sám prezentoval její použití coby skvělých hodinek. A sám pobízel výrobce příslušenství k výrobě pásků na ruku a byl to také Apple, který v poslední aktualizaci systému přidal do iPodu nano pěknou várku nových hodinových ciferníků. A co si budeme povídat: trh s hodinkami jej velmi zajímavý byznys, ve kterém se točí velké peníze.

Tak proč jej Apple novým nanem zcela vyklízí?

Důvodů může být mnoho, mě však v hlavě klíčí jedna jediná myšlenka, která je silnější než všechny ostatní. A ta říká, že Apple s hodinkami ještě neřekl své poslední slovo.

Víme, že přibližně za měsíc chystá Apple další Keynote s novými produkty. A je téměř jisté, že se zde objeví nový zmenšený iPad. Jenže jeden produkt je na celou Keynote tak trochu málo, chtělo by to ještě něco dalšího. Proč by tímto dalším produktem nemohly být skutečně hodinky?

Již předchozímu nanu se často přezdívalo iWatch. Nedivil bych se tedy, kdyby nám jablečná firma představila zařízení nazvané přesně tak – hodinky vycházející právě z předposledního nana s funkcemi přehrávání hudby a fotek se zaměřením na hodinkové funkce a s vylepšenou výdrží. A vzhledem k předvánočnímu období by jistě neměl s jejich odbytem problém.

Jak vám to zní?

20 komentářů: „iPod nano, model 2012: kam zmizely hodinky?

  • avatar
    18. 09. 2012 (08:43)
    Trvalý odkaz

    „Víme, že přibližně za měsíc chystá Apple další Keynote s novými produkty. A je téměř jisté, že se zde objeví nový zmenšený iPod.“ iPad?

  • avatar
    18. 09. 2012 (10:53)
    Trvalý odkaz

    No tych novych produktov moze byt viac. Okrem iPadu mini este 13“ MBP s retina displayom alebo novy iMac.

    Ale tie hodinky by boli pekne. Keby to bol iPod nano minulej generacie so 4GB flash diskom za cenu 99USD tak by to pasovalo do sucasnej produktovej rady.

  • avatar
    18. 09. 2012 (13:44)
    Trvalý odkaz

    To ti teda děkuju, Vláďo, podobný článek mám rozepsaný už dva dny :-) Ale naštěstí v trochu jiném duchu.

      • avatar
        19. 09. 2012 (04:34)
        Trvalý odkaz

        Já nevěřím, že na tento trh vůbec půjde. Zatím byl u „smart“ hodinek vždy problém s baterií a případně s rozměry. A oba dva body mi na Apple prostě nesedí.

        • avatar
          19. 09. 2012 (11:07)
          Trvalý odkaz

          To nemusí být až tak „smart“ hodinky, ale něco jako Casio GB 6900, tedy úsporná věc s Bluetooth 4.0 a třeba e-ink displejem. Tzn. nabíjení jednou za x měsíců, přitom informace o e-mailech, zprávách atp. z telefonu či ipadu by byly k dispozici na zápěstí. A díky podpoře BT 4.0 v novém Nanu by toto mohlo zůstat v kapse a bylo by ovládáno z hodinek. Ale i přesto zastávám taky názor, že ani v takovéto alternativě mi to k Applu nesedí. No, uvidíme.

      • avatar
        19. 09. 2012 (12:37)
        Trvalý odkaz

        Upřímně se mi to moc nezdá. Náhlý obrat o 180 stupňů by mohl znamenat to, že hodinky nechce dělat Apple z iPodu, ale jako separátní produkt. Pokud by to mělo být příslušenství pro iPhone, nemělo by moc smysl, aby hodinky samy o sobě přehrávaly hudbu.
        Co jsem viděl Pebble, tak jsem přesvědčený, že je v tom obrovský potenciál. Apple si vyzkoušel dotykové ovládání na relativně malé ploše a vyšlo to, iWatch by byly logickým krokem.

  • avatar
    18. 09. 2012 (14:29)
    Trvalý odkaz

    Najlepšie Nano bolo 5 gen.

  • avatar
    18. 09. 2012 (16:40)
    Trvalý odkaz

    „…že nemálo svých videí připravených například pro iPad ve vyšším rozlišení budete muset pro přehrání v nanu opět konvertovat.“
    A proč bych měl nějaká videa připravovat na iPad? A i kdybych to dělal, tak proč bych si je pak předělával na iPod s pidi displayem, když bych měl doma iPad?

    ;-)

  • avatar
    19. 09. 2012 (09:09)
    Trvalý odkaz

    No, s tím malým iPadem bych si nebyl až tak jistý. Těchto spekulací o něm bylo v minulosti už více. Ale upřímně, osobně bych ho uvítal. V ten okamžik se zbavím iPhonu a na telefonování a občasné SMS si pořídím nějaký obyčejný telefon. Vše ostatní včetně mailů, webu,navigace atd. obsáhne právě iPad mini. Jsem už ale dnes trochu skeptik. Ale možná opravdu v říjnu Apple překvapí.

  • avatar
    19. 09. 2012 (14:27)
    Trvalý odkaz

    To graficke tema u iPodu nano vypada jak z nokie, tedy dost hnusne. Co Steve vytah paty z domu, jde to dolu. Akcionari im do toho moc kecaji, vyrabi se naraz 3 druhy iPhonu, 2 druhy iPadu a na menisinove segmenty se kasle (ipod, imac, mac pro). Proste jsme to uz jednou u Apple videli a vime jak to dopadlo.

  • avatar
    20. 09. 2012 (09:33)
    Trvalý odkaz

    Pro mě byla předchozí generace nana jeden z nejlepších apple produktů vůbec, dokonale splňuje moje potřeby. Tenhle „návrat“ se mi vůbec nelíbí..
    A trošku si rýpnu. Nejsem nijak náročný uživatel, hry i filmy přehrávám na 13ti palcovém airu, nepotřebuji obrovský monitor. Ale i mně připadá sledování videií na takhle maličkých displayích /včetně iphone/ jako zhovadilost.. To tam vážně něco vidíte?!

    • avatar
      21. 09. 2012 (05:20)
      Trvalý odkaz

      Na iPhonu jsem skouknul pres 40 seasonu ruznejch serialu a kolem 100 filmu :D kdyz to tak shrnu tak jsem na to koukal tak 60dnu nonstop hehe. A to jeste pulka na 3G modelu s mensim rozlisenim.

    • avatar
      21. 09. 2012 (05:41)
      Trvalý odkaz

      Já bych tam neviděl nic, ale syn užívá na video Nano 5gen běžně a není žádná výjimka. Takže si myslím,že návrat k videu u Nano je správná volba, cílová skupina je určitě spíš v oblasti mého syna než u mě…

  • avatar
    20. 09. 2012 (15:55)
    Trvalý odkaz

    „A je téměř jisté, že se zde objeví nový zmenšený iPad.“
    Je téměř jisté? Uzavírám sázky proti! :-)

    • avatar
      20. 09. 2012 (19:45)
      Trvalý odkaz

      Teda, už zas? To už to dlouho nebylo :)

      Naposledy se sázky proti uzavíraly před týdnem proti pravým fotkám dílů nového iPhonu, co prý nebyly fotkami dílů iPhonu ale prý nějakou čínskou taškařicí :)

      • avatar
        21. 09. 2012 (04:08)
        Trvalý odkaz

        Proti dílům jsem sázku rozhodně uzavírat nechtěl, zato jsem už před 12. zářím chtěl uzavírat sázky proti iPadu mini. Býval bych vyhrál. :-) Teď, po zvětšení iPhonu, by to dávalo smysl ještě méně.

        • avatar
          21. 09. 2012 (04:39)
          Trvalý odkaz

          No já taky nemyslel přímo vás, to bylo obecně :)

          A sázet skrz malý iPad před dvanáctým bylo jistota, protože 12 opravdu být neměl :)

  • avatar
    07. 10. 2012 (21:46)
    Trvalý odkaz

    A nemaju byt hodinky proste tie skutocne? :)

Komentáře nejsou povoleny.