unDock: odpojte všechny externí disky jedním klikutím

Zajímavá utlita unDock by neměla chybět na žádném z přenosných Apple počítačů.

Pokud máte přesnosný MacBook a současně k němu připojujete externí nebo síťové disky, pak vám jistě vadí nutnost ručního odpojení jednoho po druhém před tím, než počítač zavřete a odnesete někam jinam. Stejné platí také při aktivní Time Machine zálohách, které se spouští často v dobách, kdy chcete práci na počítači ukončit. Jistě vás tak napadlo, jaká je to velká škoda, že nejde ve Finderu odpojit všechny tyto disky jedním kliknutím.

Nic však není ztracené, protože stejnou funkcionalitu přináší jednoduchá utilita unDock. Usídlí se v menubaru, odkud můžete jedním kliknutím vyvolat odpojení všech připojených disků, externích (připojených přes USB, FireWire nebo Thunderbolt) i síťových. Samozřejmě v nastavení můžete zvolit, zda má aplikace některý z disků ignorovat.

Stejně dobře si poradí také s právě probíhající Time Machine zálohu, kterou korektně přeruší a  zálohovací disk odpojí. Zajímavá a hodně praktická je také možnost vytvořit si vlastní klávesovou zkratku, která odpojení disků provede bez nutnosti kliknutí na aplikaci.

Utilita unDock je k dispozici na Mac App Store za 0,79 Eur, což je v přepočtu přibližně 20 korun.

8 komentářů: „unDock: odpojte všechny externí disky jedním klikutím

  • avatar
    21. 12. 2011 (11:24)
    Trvalý odkaz

    Tak toto jsem dlouho hledal, díky.

  • avatar
    21. 12. 2011 (23:00)
    Trvalý odkaz

    Nebo si v automatoru vytvorte to stejne zdarma behem par vterin ;)

    • avatar
      09. 01. 2012 (20:32)
      Trvalý odkaz

      ako? skusam to, ale nejak mi to nejde… googlil som uz :)

  • avatar
    22. 12. 2011 (08:00)
    Trvalý odkaz

    Odpojit všechny disky najednou lze tak, že se (třeba na ploše) označí a z menu se vybere „Vysunout“. Není pravda, že se musí odpojovat jeden za druhým postupně.

  • avatar
    23. 12. 2011 (08:55)
    Trvalý odkaz

    Je hezké, jak každá nahraditelná mikroutilitka je zpoplatněna a jejich počet neustále stoupá oproti minulým rokům. Nejde o cca 20,- ale o spousty mikroplateb, které ve výsledku tvoří velký finanční obnos a když přičtu iOS, jsem na velmi zajímavých částkach. Jen doufám, ze Apple ví co dělá, když spustil AppStore na všech platformách a uživatel časem nebude mít možnost free kvalitních alternativ, jako doposud. 

  • avatar
    23. 12. 2011 (17:07)
    Trvalý odkaz

    Tento program, považuji za další zbytečnost do paměti a menubaru, ale o to nejde. Spíše by mne v této souvislosti zajímalo, zda nemáte někdo lék na toto: odpojím disk – řekněme s názvem „Data“ – ten však záhadně zůstane ve volumes, i když byl korektně odpojen (ve Finderu není). Jak jej podruhé připojím, protože ve volumes už jeden adresář Data je, disk dostane název „Data 1“ (ale ve Finderu je stále zobrazován jako „Data“). Neděje se tak vždy, jen občas, většinou z volumes složka po odpojení disku zmizí. Pokud ne, mají s tím však problém některé programy, které Data1 berou za jinou jednotku než Data, např. jDownloader, kde mám přednastavenu cestu právě na externí disk Data. Pokud se však náhodou připojí jako Data 1, tento program jej nevidí. Řešením je smazat uvíznutý adresář Data ve volumes a odpojit a znovu připojit disk. Tentokrát se již do volumes pripojí bez nějakého číselného dodatku.

    • avatar
      24. 12. 2011 (07:25)
      Trvalý odkaz

      Proč se to děje? Právě proto, že se používají pogramy, jako je jDownloader. Ty totiž netuší o tom, že /Volumes je jen mountpoint pro disky a považují jej za běžný adresář. A pokud jej spustíte bez toho, aby byl daný disk připojen, pak zkrátka zadanou cestu nenajdou a vytvoří si jej – zkrátka si ten podadresář /Data vyrobí sami. A systém pochopitelně při zapojení disku nemůže ji tento mountpoint použít a vytvoří si další (to je ten „Data 1“).

      Řešení je tedy jasné: buďto a) přestat používat tyto nesystémové programy, b) nenechat je pracovat s externími disky ale pouze ukládat data na stálá úložiště, c) dát si setsakra dobrý pozor, aby žádná z těchto aplikací neběžela při odpojeném disku.

      • avatar
        25. 12. 2011 (22:12)
        Trvalý odkaz

        Děkuji, cením si vaší přínosné odpovědi. Už jsem si myslel, že se jedná o nějaký problém v systému s neúplným odpojováním disků, ale může za to tedy nakonec multiplatformní jDownloader. Škoda, ten program je tak univerzální (a podle všeho není srovnatelná alternativa nativně na Mac OS), že se s jeho nedostatky budu muset nějak smířit. Vypadá to na spouštění jen s připojeným diskem, protože na 128GB SSD stahovat gigabajty zrovna neplánuji.

Komentáře nejsou povoleny.