Apple MacBook: odpočívej v pokoji, Bělásku

Po pěti letech se Apple zcela v tichosti rozloučil s legendou, která nastartovala cestu Mac OS X s motorem od Intelu mezi nové uživatele. Základní MacBook je již minulostí a proto se v dnešním pátečním historickém okénku poohlédneme právě za tímto zajímavým počítačem.

Jistě jste nepřehlédli představení zcela nových MacBooků Air a Maců mini. Novinky přišly s výrazným vylepšením a tak mnoho z nás snadno přehlédlo, že jejich příchod znamenal odchod jedné z počítačových legend: klasického základního MacBooku. Apple se s ním rozloučil bez jakékoli známky sentimentu a zcela pragramticky. Výkonem i cenou jej nahradil MacBook Air, kterému patří budoucnost.

Je pravdou, že Apple dlouhou dobu ideální podobu základního jablečného notebooku hledal a zkoušel všelicos. Základní MacBook se tak za pět let své existence dočkal tří zcela odlišných provedení svého těla i různých barevných kombinací.

První MacBook přišel na trh 16. května jako základní přenosný Apple počítač s Intel procesorem. Jako takový pomohl Apple výrazně k rozšíření platformy do dnešních čísel a obrovské množství současných Apple uživatelů začínalo právě na tomto stroji. Vývojově MacBook nahrazoval plastový iBook s procesorem G4 z rodiny PowerPC.

Generace první: polykarbonát, laminát a dvě barvy

První generace přišla s tělem vyrobeným z kombinace polykarbonátu a laminátových prvků a byl po dlouhé době prvním přenosným počítačem od Apple, který byl dostupný ve více barvách: bílé a černé. Skutečně, posledním vícebarevným jablečným notebookem byl iBook G3 „Clamshell“ z roku 1999. Zatímco v bílé barvě jste si mohli koupit všechny modely, černá byla vyhrazena jen nejvyšším konfiguracím. Vím, že k Apple patří bílá barva, ale černý model se opravdu povedl a vypadal úžasně.

První generace byla osazena procesorem Intel Core Duo a grafickou kartou Intel GMA950. Později došlo k revizi a MacBooky dostaly modernější 64bitový procesor Intel Core 2 Duo doplněný o výkonější grafickou kartu Intel X3100. Tyto novější modely jsou i přes své stáří schopny bez problémů provozovat nový operační systém Mac OS X Lion, tedy samozřejmě po rozšíření paměti, protože originálně byly dodávany s dnes již nedostatečnými 512 MB paměti.

MacBook první generace jako jeden z prvních zavedl v oblasti přenosných Apple počítačů komponenty, které jsou dnes běžným standardem: lesklý displej, klávesnici s oddělenými tlačítky, multidotekový touchpad a magnetický zámek víka displeje. Objevil se zde také magnetický konektor pro napájení MagSafe.

První generace však trpěla spoustou dětských chyb: u prvních sérií se vyskytovaly problémy s přehříváním a nestabilitou, povětšinou způsobené nízkou kvalitou kompletace ve výrobním závodě. Tyto problémy se podařilo odstranit v průběhu dílem softwarovou aktualizací od Apple, dílem mechanicky sejmutím chladiče procesoru i čipsetu a náhradě nevhodně nanesené chladící pasty za jinou.

Obrovsky viditelným problém se potýkaly bílé MacBooky této generace: plasty v oblasti vedle touchpadů po chvíli používání nepříjemně žloutly. Mohla za to jak vysoká teplota v těchto místech, tak i nevhodně zvolený materiál reagující na lidský pot. Často docházelo také k lámání horního plastu v oblasti přední hrany. Obě tyto závady Apple opravoval zdarma za kvalitnější materiály běžně používané u novějších sérií.

[HTML1]

Generace druhá: hliníkové Unibody

V roce 2008 došlo k výrazné inovaci celé řady: z MacBooku se stal skutečný krasavec, protože modely druhé generace byly osazeny do Unibody hliníkového šasi. Pokud si MacBook z této doby položíte na stůl vedle současného MacBooku Pro, poznáte rozdíl snad jen podle chybějícího slůvka „Pro“ v popisu modelu pod displejem (a samozřejmě podle konektorové výbavy).

Ovšem hliník nebyl jedinou inovací, MacBook svým plastovým předkům odskočil také po stránce výkonu. Používal sice stále stejnou generaci procesorů Intel Core 2 Duo, přešel však na rychlejší paměti typu DDR3, stoupnul takt systémové sběrnice a současně také dostal nový čipset od společnosti nVidia, jehož součástí byla nesrovnatelně výkonnější grafická karta GeForce 9400M.

A ve výčtu novinek lze pokračovat, protože druhá generace navíc přidala LED podsvícení displeje, skleněný touchpad bez fyzického tlačítka a tehdy nový Mini DisplayPort. Život tohoto počítače byl však velmi krátký, na pultech nevydržel ani jeden jediný rok.

Generace třetí: polykarbonátový odlitek

A tak přišla na světlo světa třetí generace. Protože Unibody konstrukce se zkrátka povedlo a nebylo myslitelné, že by se u třetí generace Apple vracel k provedení generace první, vzniklo poykarbonátové Unibody. Tělo, které bylo odlito do formy z polykarbonátu a tak s výjimkou spodní hrany tvořilo jeden celek. Podařilo se tak dosáhnout na plastový notebook překvapivé pevnosti a tuhosti šasi.

Ovšem ne vše bylo tak růžové. Jestli se na třetí generaci něco nepovedlo, pak to byla konstrukce spodní hrany. Tu totiž tvořil hliníkový plech polepený vrstvou pryže. A to byl kámen úrazu: zatímco první plastové MacBooky stály na malých nožičkách a při položení na pevnou podložku pod nimi mohl proudit hladný vzduch, zde na nic takového pamatováno nebylo. Celý spodek notebooku byl tak nechlazen, což vzhledem k použití velmi dobře teplo vedoucí kovový kryt vedlo k tomu, že po čase došlo k nehezkému vzdouvání až odlepování spodní pryžové vrstvy. Navíc tento problém servisy ve většině případů odmítaly opravovat, protože dle jejich vyjádření nešlo o konstrukční vadu ale o nesprávné použití.

Druhou nevýhodou tohoto řešení byl spíše estetický problém: celá spodní plocha i po krátkém používání na sebe nachytala spoustu špíny a nečistot, což nevypadalo příliš hezky.

Po stránce hardwaru nedošlo k výraznějším změnám oproti druhé generaci, až později (květen 2010) dostal výraznější update spočívající v rychlejším procesoru (stále však jen Core 2 Duo generace), povedenou integrovanou grafickou kartu nVidia GeForce 320M a lepší výdrž na baterii (63,5 Wh vs. 60 Wh u staršího modelu, se kteoru dosáhnul na hodnotu deseti hodin práce).

Tento model tak zmizel z nabídky Apple pro běžné uživatele, stále však jej mají možnost objednávat školy, pro které je k dispozici jako ultralevná varianta jablečného notebooku. U nás v Česku jej stále seženete, prodejci vyprodávají skladové zásoby za nižší ceny a není tak problém zakoupit tento počítač za méně než dvacet tisíc korun.

Který z MacBooků byste zařadili do síně slávy?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

18 komentářů: „Apple MacBook: odpočívej v pokoji, Bělásku

  • avatar
    05. 08. 2011 (07:43)
    Trvalý odkaz

    super clanek moc se mi libi :)))

  • avatar
    05. 08. 2011 (08:29)
    Trvalý odkaz

    Proboha, už si, prosím, vypněte automatickou korekci textu. Opravdu nevěřím, že byste byl schopen vědomě napsat o výměně teplovodivé pasty pod hladičem, nebo že se zvedl tak sytémové sběrnice. Jinak palec vzhůru.

    • avatar
      05. 08. 2011 (08:32)
      Trvalý odkaz

      Vinou dočasného, avšak výrazného zdravotního omezení pohyblivosti horních končetin ťukám články pouze několika málo prstyv poněkud krkolomné poloze, tudíž vše zmíněné jsou skutečně „originální“ překlepy a nikoli výsledky jakýchkoli automatických zásahů :( Přijměte prosím moji omluvu.
      Díky za upozornění, upravím.

      • avatar
        06. 08. 2011 (13:12)
        Trvalý odkaz

        V tom případě se omlouvám za popichování a přeji brzké uzdravení.

        r.

  • avatar
    05. 08. 2011 (09:37)
    Trvalý odkaz

    Když jsem poprvé viděl Macbooka v černém, hned jsem se zamiloval. Nakonec jsem si sice koupil hliníkové Pročko, ale po té černé se mi stále stýská :)

  • avatar
    05. 08. 2011 (17:12)
    Trvalý odkaz

    Myslim si že je to škoda, jak zde bylo napsáno bíla patřila vždy k applu, tehda byli takto černé a bílé i iPody Nano a iPody Classic. Dnes máme hliníkovou dobu. Třeba bílý iPad mi nepřijde oproti tomuto vubec hezky. Kdyby byli všechny výrobky applu takto hlinikové nebylo by to ono.

  • avatar
    05. 08. 2011 (17:12)
    Trvalý odkaz

    Myslim si že je to škoda, jak zde bylo napsáno bíla patřila vždy k applu, tehda byli takto černé a bílé i iPody Nano a iPody Classic. Dnes máme hliníkovou dobu. Třeba bílý iPad mi nepřijde oproti tomuto vubec hezky. Kdyby byli všechny výrobky applu takto hlinikové nebylo by to ono.

  • avatar
    07. 08. 2011 (10:10)
    Trvalý odkaz

    MacBook Unibody měl narozdíl od Pro Unibody vyměnitelnou baterku :-)

  • avatar
    08. 08. 2011 (08:29)
    Trvalý odkaz

    Naprosto nechápu jak praktického MacBook White má nahradit Air?

    Mě to , že zmizel z nabídky docela našvalo a Air považuji za netbook a notebook.  Spíš stylovku pro metrosexuály, než praktický základní model notebooku. 
    Ani cenově ho nenahrazuje. Air, který se vybavení přiblíži MacBook White cenou atakuje MacBook Pro.

    To co je v základu za 999$ je proti White co se týká použitelnosti směšné , pro mě až nepoužitelné.

    • avatar
      08. 08. 2011 (10:35)
      Trvalý odkaz

      Tady bych až tak moc nesouhlasil s tvrzením o směšné použitelnost: Air za 999 je o výrazný kus výkonnější, než poslední bílý stroj, výdrží se v reálném použití téměř srovnávají, klávesnice má stejné rozměry, rozlišení displeje vyšší. Ve prospěch bílého hraje pouze mechanika a prostor na disku…

      • avatar
        08. 08. 2011 (12:02)
        Trvalý odkaz

        To je právě ono. Výkon  tam tu mechniku, disk a RJ45 nedodělá

        • avatar
          08. 08. 2011 (12:07)
          Trvalý odkaz

          Tak mechanika je investice navíc ve výši 500 Kč (navíc ji člověk s sebou bere jen tehdy, kdy ji opravdu potřebuje), stejně tak RJ45 (cca 300 Kč). Zbývá jen ta kapacita disku, což je daň za násobně příjemnější a rychlejší práci…
          Vaše požadavky chápu, nicméně takových jako vy je bohužel menšina: právě (velmi) špatné prodeje bílého MacBooku na úkor Airů byla důvodem pro jejich zrušení, které Apple skutečně neprovedl jen tak bez rozmyslu…

          • avatar
            09. 08. 2011 (16:44)
            Trvalý odkaz

            Tak to nevím, nevím. Kombinace podobná Macbook White vychází na 1700$ a to nepočítám že díky té mechanice a „USB“ síťovému adapréru přijdete o všechna USB.

            Ohledně optimalizace nákladů ze strany Apple chápu.
            Jen bez plnohodnotné náhrady to je střelba do vlatních řad. Protože automaticky ti, kteří by si jinak koupili White nesáhnou po Air. Spíš po ne-Apple malém praktickém noteboku a nikoliv netbooku Air.

          • avatar
            09. 08. 2011 (17:04)
            Trvalý odkaz

            Ale Air není netbook, i nejlevnější verze je o 40 % výkonnější, než MacBook White…

          • avatar
            10. 08. 2011 (08:49)
            Trvalý odkaz

            Není netbook?
            A kam by jste řadil 11″ za 999$? Je to notebook bez mechaniky, bez
            metalického ethernetu, s omezenou diskovou kapacitou a HD „nudlí“. Kde těch
            -32 bodů na výšku u LCD je větší minus než +86 bodů na šířku plus. Přesně tohle
            jsou netbooky. Netbook nedělá netbookem výkon jako spíš ta omezenost ergonomie
            a konektivity.

          • avatar
            10. 08. 2011 (08:55)
            Trvalý odkaz

            Není, je to ultraportable – notebook větší než 11″ s plnohodnotným výkonem a klávesnicí plné velikosti bez kompromisů. Netbooky jsou omezeny do 10″ úhlopříčky a velmi základním výkonem vhodným pro prohlížení webu (netu), s menší klávesnicí a tudíž nižší ergonomii….

          • avatar
            22. 08. 2011 (19:53)
            Trvalý odkaz

            no musis sahnout po 13 procku (posledni rok byl macbook pro na tom vykonostne mnohem lepe takze se vyplatilo si za nej priplatit)
            jinak me mrzi ze applu neudelal z belaska neco malo vykoneho s procesorem i3 a s nizsi cenou treba 899 pro skoly treba s nizsi…
            Ale je to jejich rozhodnuti razit drazsi ssd  a hlinik…. uvidime co ceka radu pro doufam ze daj pryc mechaniku a nabidnou SSD spolu s normalnim diskem na data…

          • avatar
            22. 08. 2011 (19:44)
            Trvalý odkaz

            moc nesouhlasim s tou mensinou, Hodne lidi odkojenych Pc vid pocitace prismatem vetsi disk, mechanika musi byt…
            Todle je jeden z momentu kdy Apple pohrbil pro uzivatele hromadu veci protoze vidi dal.

Komentáře nejsou povoleny.