Trello podruhé: pořádná várka nových funkcí

Protože služba Trello, kterou jsme vám představili nedávno, dostala zajímavé rozšíření v podobě několika novinek, rozhodli jsme se na některé funkce podívat podrobněji a to včetně těch nejnovějších.

trello icoVelmi zajímavou a užitečnou funkcí je sdílení. Trello je webová služba a každá pracovní deska (Board) i její karty mají unikátní URL adresu. Sdílení úzce souvisí s nastavením viditelnosti jednotlivých pracovních ploch. Ty jsou buď soukromé, pro použití pouze povoleným členům, přiřazené k organizaci, typické pro firemní projekty, ke kterým přestupuje každý člen organizace a veřejné, k nímž má přístup prakticky kdokoli. U posledního zmíněného typu je dobré využít omezení komentářů a editace. Výborným příkladem takovéto veřejné Board je seznam tipů a dalších informací o aplikaci Trello. Každou takto sdílenou plochu si můžete přidat do svého seznamu a kdykoli se k ní vrátit.

Sdílet lze také jednotlivé karty, podmínkou je však, aby člen měl přístup v případě soukromé a organizační Board. U veřejné toto omezení neplatí.

sharing

Při práci s kartami a pracovními deskami určitě využijete další výbornou funkci. Tou je kopírování a přesouvání. Pracovní plochu lze celou překopírovat a zvolit si při tom, zda chceme zachovat i původní karty a jaká bude její viditelnost. Změna názvu je součástí miniprůvodce kopírováním.

move copy

Přesouvat můžete také jednotlivé karty. Postačí zvolit možnost Move… z kontextové nabídky a zvolit jinou pracovní plochu. Na výběr máte její podsekce a pořadí, na které se přesunutá karta umístí. Pokud byste chtěli kartu kopírovat stejným způsobem, nelze to. Funkce Copy… pouze vytvoří lokální dvojče, které poté musíte přesunout jinam funkci Move.

Během těchto manipulací si všechny objekty zachovávají své původní prvky, jako například přílohy, popisky, linky a štítky.

Novinkou jsou takzvané Power-Ups a najdete je v nastavení pracovní plochy, protože upravují její chování a vzhled. V současné chvíli jsou k dispozici tři.

powerup_menu1

Voting, neboli hlasování, byla standardní funkce již dříve, akorát zde ji můžete samostatně aktivovat a deaktivovat.

Card Aging, stárnutí karet, je funkce zaměřena na úpravu vzhledu a nabízí dvě varianty. Při zvolení možnosti Regular karty stárnou a snižují svou viditelnost. Jsou zašedlé a jakoby posunuty na pozadí. Při práci s více kartami je to velmi žádoucí, protože ty neaktivní nepřekáží těm ostatním. Druhá možnost s označením Pirate změní vzhled starých karet na pirátské mapy, které zežloutnou a popraskají. Vypadá to velice efektně, ale praktičtější mi připadá možnost první.

regular pirate

Poslední možností je zobrazení karet v kalendářovém pohledu. Tato funkce je naprosto skvělá, pracujete-li s daty. S tímto pohledem získáte daleko lepší přehled o tom, kdy má být jaký úkol hotov a nebo kdy jste co dokončili. Můžete si takto vést i vlastní deník s jednotlivými kartami na každý den. Změnu data provedete jednoduše přesunutím v kalendáři a je-li položek v rámečku dne více, v náhledu jsou vidět všechny. Pohledy jsou rozděleny na týdenní a měsíční a škoda jen, že nelze změnit začátek týdne na pondělí.

calendar

Práce s kartami v kalendáři je stejně snadná. Veškeré volby najdete v kontextové nabídce a využíváte-li klávesové zkratky, což rozhodně doporučuji, fungují báječně i tady.

Zajímají-li vás další novinky, které se připravují a rádi byste k nim přidali svůj komentář, mrkněte na veřejný board vývojářů Trella a uvidíte, že se máme i nadále na co těšit.

Jeden myslel na “Trello podruhé: pořádná várka nových funkcí

Komentáře nejsou povoleny.