Trello: virtuální kancelář i plánovač v jednom

trello icoV naší redakci jsme začali používat velmi jednoduchý a přitom mocný nástroj, který nám umožňuje být kdekoli a pracovat na společných projektech. S jeho pomocí vzniká nejen každé nové číslo SuperApple Magazínu, ale také v něm spravujeme články pro SuperApple.cz.

Trello je cloudová služba vhodná pro jakoukoli správu projektů a práci v týmu. Její verze zdarma postačí většině skupin i jednotlivcům. Pokud by chtěla Trello používat nějaká společnost jako svůj interní systém pro správu projektů a využívat další pokročilé funkce, musela by zaplatit roční poplatek.

t
Zobrazení podle Kanbanu

Grafické řešení služby vychází z metodologie Kanban, která při řešení projektů používá různě pojmenované sloupce. Jednotlivé položky, v případě Trella karty, procházejí rozličnými fázemi úprav, což znázorňuje jejich přesouvání mezi sloupci.

Jednoduchým příkladem může být zpracování tohoto článků. Začíná ve fázi námětu a volně přechází ve zpracování konceptu. K němu se nabaluji obrázky a další doplňující texty. Výsledný text je potřeba podrobit korekci a připravit k vydání. Jeho konečným stavem je publikování na webu.

Svou sílu ukáže služba při práci v týmu. Členové se můžou registrovat i přihlašovat pomocí Google účtu. Pokud jste správcem projektu pozvánky členům automaticky přijdou e-mailem, když je do systému zadáte. Jako nejvyšší v hierarchii dostáváte navíc práva správy těchto účtů a nastavování jejich pravomocí.

trello03

Vaší podřízení nyní mohou tvořit karty a zařazovat je do různých sloupců. Karta je základním prvkem a má spoustu funkcí. Vytváříte v ní její popis, který lze formátovat Markdown syntaxí. Lze ji doplnit také o podseznamy úkolů. Jejich procentuální splnění se zobrazuje v detailu. Jako přílohu připojíte jakýkoli soubor z disku počítače, Droboxu nebo Google Drive. Vložené fotografie tvoří v seznamu karet jejich titulní strany, pracovní plocha může být díky tomu velmi pestrá. Barevnost dodávají navíc různobarevné kategorie, které lze ke kartám přidávat.

iPhone aplikace Trello
iPhone aplikace Trello

Jeden nebo více členů spolupracující na daném úkolu si vyměňují informace uvnitř karty, takže veškerá diskuze se vždy váže k danému problému. Odpadá tedy psaní sáhodlouhých mailů, ve kterých se řeší několik problémů současně. Všichni mají pouze ty informace, které potřebují.

Trello má své nativní aplikace pro všechny mobilní platformy a většinu funkcí do nich implementovalo. Práce v terénu není vůbec problém. Webová verze podporuje prohlížeče Chrome a Safari. V nich také nabízí možnost notifikací, které se objevují, zmíní-li se o vás někdo v komentářích (podobně jako na Twitteru). Systém vás také upozorní pokud jste přidání ke kartě a také tehdy, když na prvku, který sledujete, provede někdo změnu.

Určitě bychom se mohli zmínit o dalších funkcích, ale je jich takové množství, že bychom výrazně překročili únosnou délku textu. Zmíním ještě klávesové zkratky pro lepší práci a možnost exportu do souboru.

trello02trello01

Všechny výše popsané vymoženosti a funkce získáte zcela zdarma a ve srovnání s mnohdy předraženou konkurencí je Trello jako závan čerstvého vzduchu v nekonečných vedrech letošního léta.

3 komentáře: „Trello: virtuální kancelář i plánovač v jednom

Komentáře nejsou povoleny.