MacBook Air versus iPad: který z nich je lepší?

Rozhodujete se, zda si pořídit iPad nebo raději utratit peníze za nejmenší model MacBooku Air? Jaká pro a proti přináší každý z nich?

Všichni víme, že tablet Apple iPad je zcela jiný typ zařízení, než jakým je nejmenší MacBook Air 11,6″. A přesto se nemálo uživatelů rozhoduje při pořizování ultrapřenosného mobilního zařízení právě mezi těmito dvěma zařízeními namísto toho, aby si pořídili zařízení obě. Důvod je jasný: nikdo nemáme peněz nazbyt a tak vybíráme. A nakonec se přikloníme k jedné nebo druhé variantě.

V tomto článku vám nabízíme dva názory na tento věc: můj, který pro mobilní použití preferuje iPad jakožto ideální zařízení na cesty i názor zcela opačný od uživatele, který právě iPad vyměnil za nejmenší MacBook Air. Zkoušíme tento nový formát článku a pokud vás zaujme, rádi bychom na různá další témata pokračovali také s jinými názory a autory.

V první řadě si ale musíme uvědomit, že je iPad levnější varianta – zatímco základní varianta malého MacBooku Air vás bude stát 23 000 korun, iPad vás vyjde o více než sedm tisíc korun levněji. I to může být důvod, proč, sáhnout právě po něm.

Autorem následujícího testu obhajujícího použití právě MacBooku Air je Patrik Vogl (dále jen PV), který z iPadu přešel právě na tento malý notebook od Applu. V barevně odlišených odstavcích si pak můžete přečíst můj názor (uvozen jako VJ), často opačný. Začínáme…

Praktické věci

PV: V ČR není možné koupit v AppStore film. Bohužel jej není ani možné stáhnout, lze to přes PC / Mac a následně přes iTunes. Když už mám film v Macu, proč jej dávat do iPadu?

VJ: Stejně, jako nejde v ČR koupit film do iPadu, nejde koupit přes iTunes Store také do MacBooku. Nehledě na to, že pro sledování filmů se více než iPad nebo MacBook Air hodí obrazovka velké televize v obývacím pokoji. Do obou zařízení se filmy musí stahovat a je lhostejno, do kterého si jej ze síťových úložišť nahrajete. Při sledování mimo desku stolu je pak iPad praktičtější: lépe se drží třeba při lenošení v křesle nebo houpací síti.

PV: Externí disk můžete pohodlně připojit k MacBooku přes USB a sledovat stažené filmy, fotky a další data, u iPadu to nelze.

VJ: Pokud máte externí USB disky plné filmů, pak není co řešit. Jen mějte na paměti, že to nebude moc pohodlné na cestách – MacBook Air, kabel a disk jen tak po kapsách?

PV: Macbook Air je skvělý pro úpravu fotek a jejich třídění. Do iPadu sice lze dostat fotografie, ale třídit je v iPhoto (respektive “Photos”) nelze. Dělat i minimální retuše je obtížné, vše je děláno pro velké prsty a chybí pohodlné aplikace.

VJ: Potřebujete dělat složité retuše filmů přímo na cestách? Pak na iPad zapomeňte. Chcete jej použít jako velký monitor pro prohlédnutí nafocených fotek a jejich sdílení dál? Přikupte si k němu Camera Connection Kit.

PV: Hudbu není možné do iPadu, stejně jako u filmů, stáhnout. Opět je nutné použít iTunes aplikaci. V MacBooku Air není problém.

VJ: S pomocí aplikací třetích stran není i toto problém. Vše se však změní, jakmile do Česka přijde plnohodnotný iTunes Store – v něm je možné hudbu nakupovat a stahovat přímo v iPadu. Argument s nutností použít iTunes je sice oblíbený, ale ne zcela přesný: osobně iTunes používám pouze pro update na novou verzi iOS, jinak můj iPad netuší, že nějaký počítač vedle něj existuje. Je to jen o stylu používání a také o tom, jaké aplikace se rozhodnete používat.

PV: Psaní textů bez externí klávesnice je na iPadu pomalé a nepohodlné, nelze psát pohodlně všemi deseti, speciální znaky a čísla jsou těžce ukryta. Chybí diakritický řádek a psaní s háčky a čárky je tedy extrémně zdlouhavé.

VJ: Zde by Apple za provedení české klávesnice zasloužil pěkných pár za uši. Vinou absence páté řady s numerickými klávesami zapomeňte na pohodlné zadávání souvislejšího českého textu. Pokud si však pořídíte externí Bluetooth klávesnici (a nemusí jít pouze o tu od Apple), stane se iPad plnohodnotným psacím nástrojem. Skutečně – více než tři čtvrtiny vše článků na SuperApple.cz vzniká právě na iPadu s připojenou externí klávesnicí.

[HTML1]

[HTML2]

Váha, výdrž a rozměry?

PV: Vezměte si iPad a externí klávesnici s dockem nebo pouzdrem, váha bude velice podobná Macbooku Air a stále bude chybět pohodlná myš pro efektivní a rychlou práci v systému. Konkrétně iPad má cirka 600 gramů a externí klávesnice s baterkami 350, tedy 950 gramů oproti 1060 gramů u MacBooku Air.

VJ: U iPadu mám možnost se rozhodnout před odjezdem, jakým způsobem budu chtít zařízení použít a podle toho si buďto mohu, nebo nemusím vzít klávesnici. Pokud někam letím, mohu mít v příručním zavazadle pouze iPad a klávesnice cestuje v kufru na zavazdlovém prostoru. A podobných situací je spousta a ty vám MacBook Air nenabídne – s ním s sebou nosíte celou jeho váhu vždy a všude. A pokud máte maličký Camera Connection Kit, můžete k iPadu bez problémů připojit také jakoukoli USB klávesnici – není tedy problémem mí na místech, kam jezdíte často (například na chatě) stabilně umístěnu obyčejnou klávesnici za stovku a vždy ji jen připojit bez nutnosti vozit s sebou cokoli dalšího. Já mám jednu takovou klávesnici stabilně například i v zavazadlovém prostoru auta.

PV: Výdrž iPadu je sice cca 10 hodin, zatímco Macbook Air má výdrž poloviční. V praxi ale uděláte věci na MacBooku výrazně rychleji, ať už jde o vystavení faktury, importu dat, psaní textů, surfování či cokoli jiného.

VJ: Zde jde o to, jaké věci potřebujete na cestách dělat. Mou mobilní práci udělám stejně rychle na iPadu, jako na MacBooku Air. Pokud jedu na celý den psát na chatu, napíšu za deset hodin dvakrát tolik textu, než na MacBooku Air za pět hodin. Rozhodně nemohu říci, že bych na MacBooku Air psal jednou tak rychleji – ne, protože externí Bluetooth klávesnice, kterou používám, má pro rychlé psaní hmatovou metodou vhodnější zdvih, jsem tedy paradoxně při psaní na iPadu rychlejší, než při psaní na Airu…

PV: Rozměry MacBooku Air a iPadu jsou jen lehce rozdílné, nicméně lze je přehlédnout, neboť MacBook Air nabízí výrazně větší rozlišení a o fous větší plochu displeje.

VJ: MacBook Air je o něco větší pádlo, než iPad – zde ale opět záleží na tom, jaký styl práce potřebujete na cestách dělat.

Co MacBook Air nabídne navíc a iPad neumí?

PV: Připojení USB klíčenky / iPhone přes kabel (pro šetření baterie), redukci na kabelový internet (občas se hodí).

VJ: S poměrně nízkou výdrží MacBooku Air je spíše nerozumem šetřit baterii v telefonu baterií notebooku; nicméně chápu, že se to může v některých situacích hodit. Připojení ke kabelovému internetu v místech, kde se pohybuji, nepotřebuji – zde si musíte rozhodnout sami, na jakých místech budete chtít iPad používat.

PV: Všechny programy, na které jste zvyklí. Torrenty? PSD soubory? Rychlá práce s FTP? Nic není na MacBooku Air problémem.

VJ: Pro spoustu programů existují alternativy. Ale o to nejde: je třeba si totiž uvědomit, že iPad především (a vlastně také ten Air) doplňkem klasického počítače. Stejně, jako v mém případě – jako pracovní stanici požívám Mac mini Server, na kterém mohu upravovat PSD a provádět v podstatě cokoli. Na cestách podobné tužby skutečně nemám (toto je vlastně zásadní problém, který více rozvedu v závěrečném odstavci).

PV: Sebelepší stojánek u iPadu nenahradí MacBook na klíně s naklopením displeje. Pohodlí u MacBooku je výrazně lepší.

VJ: Stojánek možná, dobré pouzdro ale nikoli. A vzhledem k tomu, že iPad lze držet jednou rukou, lze ho všelijak polohovat a zakládat mi přijde pro spoustu činností pohodlněji. Do křesla si raději vezmu jej, než MacBook Air. Ten má totiž jeden zásadní problém: touchpad je totiž pro použití na klíně velmi nepraktické zařízení svým umístěním: nutí vás mít nepřirozeně zalomené lokty a zápěstí v břiše. Na desce stolu nemá konkurenci, na klíně však ne. Daleko vhodnější by pro tento typ použití byl trackpad, který je pohodlnější.

PV: Lepší práce s okny, lepší multitasking a notifikace v systému, lepší přizpůsobitelnost celého zařízení.

VJ: Marně přemýšlím, co bych mohl při mobilním použití mít na iPadu lepší. Multitasking u mnou používaných aplikací funguje na výbornou, notifikace mám centrálně vypnuty (když pracuji na textu, tak mne vůbec nezajímá, jestli přišel email, nový IM zpráva nebo cokoli jiného). Vlastně vím, co by mohlo multitasking vylepšit – více operační paměti.

PV: Flash. Ačkoli jej sám nemám v lásce, nic nenaštve více, než nefunkční video na webu. V nouzi prostě Flash v MacBooku lze použít.

VJ: Flash, flash, flash. Nevím, možná jsem divný, ale jeho absence mne nikdy neomezovala. Ale dobrá, pokud sjíždíte internetová videa od rána do večera pak prosím, může to být pro vás důvod.

PV: Více uživatelů. Třeba pro situaci, kdy chce přítelkyně svůj Skype, svůj Facebook a svoje MSN.

VJ: Chápu, proč je iPad výhradně jednouživatelské zařízení, i když u nás v rodině často koluje z ruky do ruky (ten z mé ruky do ruky dětí). Žena má svůj notebook se svými programy a nedokážu si představit, že bychom si půjčovali jedno jediné zařízení. A pokud by chtěla svého iPada také ona? Alespoň bych měl pádný důvod pro nákup iPadu 2 a posunutí jedničky dále v koloběhu IT zařízení-

Co iPad umí báječně?

PV: iPad je oproti tomu geniálně jednoduché zařízení, lze s ním pracovat v tramvaji na malém prostoru, lze jej držet ve vzduchu a ještě (byť nepříliš pohodlně) psát. Je výborný na hry a skvěle se na něm čtou knížky.

VJ: iPad je především výborně funkčním doplňkem jiného počítače. Není to primární stroj pro každodenní použití (což je jedenáctipalcový Air jen s přimhouřením obou očí, pokud nejste nenáročný student), je to ale výborný nástroj na práci mimo kancelář. Když potřebuji dělat něco velkého, jdu do pracovny. Když chci jít nějak jinam – na terasu, na lavičku do zahrádky nebo kamkoli jinam pouze vezmu iPad a jdu. Mou práci (texty a web) mám díky uložení v cloudu a mobilnímu připojení vždy s sebou a navíc vím, že pokud jedu na víkend na chatu, mohu nechat nabíječku doma i v případě, že budu pracovat pět hodin denně.

Dodatek závěrem

PV: Chápu smysl iPadu a vím, že tablet a notebook je odlišné zařízení. Tvrdím však, že to, co zvládnete na iPadu, zvládnete pohodlněji také na MacBooku Air a nikdy se vám nestane, že byste se museli omezovat. A přitom je to zařízení jen mírně větší než iPad bez externí klávesnice a o 100 gramů těžší než iPad (s externí klávesnicí). Z mého pohledu je iPad nevyužitelné zařízení.

VJ: Souhlasím s tím, že co zvládnete na iPadu, zvládnete i na MacBooku Air. Jenže na iPadu to zvládnete dvakrát tak dlouho, protože můžete pracovat dvakrát tak dlouho. Mám-li vám dát závěrečné rozhřešení, bude to jednoduché: chcete jen jedno zařízení (protože si třeba obě nemůžete dovolit nebo na ně nemáte dost prostoru)? Pak o iPadu ani neuvažujte. Máte však svůj počítač, se kterým jste spokojeni? Pak si nepřidělávejte starosti s dalším strojem, o který se musíte starat a pokud nepotřebujete na cestách dělat složité fotografické retuše (ovšem jen do doby představení mobilního iPhota pro iPad), dejte iPadu šanci. U mě ji dostal a jednoznačně vyhrál.