Apple novinky: 15. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple ve třináctém týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

V MacBoocích Air budou SSD od Samsungu

Podle informací magazínu Anandtech nahradil Apple v aktuálních modelech počítače MacBook Air vestavěný SSD disk od Toshiby za výrazně rychlejší disky od Samsungu. Jde o modely SM128C, které dosahují rychlosti čtení až 261,1 MB/s a zápisu až 209,6 MB/s (pro srovnání disk od Toshiby dokázal číst data rychlosti 209,8 MB/s a zapisovat rychlostí 175,6 MB/s).

Apple vydal nový Mac OS X Lion Preview 2

Registrovaní vývojáři mají možnost stahovat další inovovanou verzi operačního systému Mac OS X Lion Preview 2. Toto sestavení neobsahuje žádné výraznější změny nebo novinky viditelné na první pohled, většinou jde o optimalizace výkonu, vylepšení stability a opravy chyb.

Nový a tajný Apple produkt a problémy s výrobou

Společnost Cirrus Logic Inc, který vyrábí pro Apple některé komponenty, hlásí „výrobní problémy“ s novým „zvukovým zařízením“ od Apple, jehož „masová výroba“ začala v minulém měsíci. Společnost nenaznačila nic bližšího – můžeme se tedy pouze dohadovat, zda jde o problém s výrobou iPhonu 5, příští verzí iPadu nebo novým produktem z řady iPod.

Balík kodeků Perian přidal podporu pro kodeky WebM a VP8

Známý balík kodeků Perian povýšil na novou verzi 1.2.2 a přidal do svého portfolia také podporu pro nové videokodeky. Jde o kodeky WebM od Googlu a o videokontejner VP8. Tyto formáty v sobě integruje webový prohlížeč Google Chrome a sám Google v něj vkládá velké naděje při zpracování videa v HTML5.

Odborník Microsoftu na datová centra přechází do Apple

Jak informoval magazín MacRumors, odborník na datová centra Microsoftu Kevin Thimmons přechází do Apple, kde má převzít významnou vedoucí pozici. Před dvěma lety působní v Microsoftu pracovat Timmons na podobných pozicích v GeoCities a Yahoo. Předpokládá se, že najmutí Thimmonse souvisí s uvedením do provozu nového datového centra Apple budovaného v Severní Karolíně.

Pohled na procesor A5 pěkně z blízka

EETimes na svém webu podrobně rozebrali nový procesor Apple A5, který je srdcem nového iPadu 2. Zjistili, že plocha jednotlivých částí je větší, než by se mohlo zdát a například kombinace procesoru a grafické karty je větší, než srovnatelná část čipu A4 – přesněji o 64 procent. Není tedy pravda, že by Apple A5 byly pouze dva A4 procesory složené dohromady, jak se často povídá. Celý článek je rozhodně zajímavý.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu