Jak se podepisoval úplně první Mac

Byly doby, kdy Stevu Jobsovi nešlo ani o vydělávání peněz, ani o pobití konkurence. Považoval se za umělce a umělci své výtvory podepisují.

Na původním počítači Macintosh, který odstartoval jednu dlouhou etapu v životě společnosti Apple, byl jako jedna z prvních věcí dokončen jeho vzhled. A to znamená, že již v roce 1982 byla hotová matrice, která sloužila pro výrobu malé testovací série padesáti kusů těchto počítačů. Ano, více než dva roky před uvedením samotného počítače na trh.

Na Macovi pracoval speciální tým speciálně motivovaných lidí řízených přímo Stevem Jobsem. Ten v tvůrcích živil myšlenku, že nejsou inženýři nebo programátoři, ale umělci. Cílem celého projektu bylo vytvořit nejlepší možnou věc, umělecký artefakt. Samotnému Jobsovi nešlo ani tak o vydělání obrovského množství peněz nebo o převálcování konkurence. Prvotním cílem bylo vytvořit skvost. Jobs často bral celý tým do muzeí a galerií.

A protože každý umělec své dílo podepisuje, přišel Jobs s podobným nápadem také u Macintoshe. Rozhodl, že se na zadní část matrice každý člen týmu podepíše, díky čemu tak budou podpisy všech uvedeny na každém Macintoshi, který sjede z výrobní linky. Podpisy budou sice uvnitř skříně a bez jejího rozšroubování je neuvidíte, nicméně budou tam.

A tak Jerry Mannock, člověk stojící za průmyslovým designem Applu, uspořádal desátého února velkou párty pro celý tým. Na stůl položil velký arch papíru. Steve Jobs měl emotivní proslov o umělcích, poté se podával dort a šampaňské. A poté již byl každý člen týmu předvolán, aby vystoupil a na papír se podepsal. Jako první se podepsal Burrell Smith, autor základní desky prvního Macintoshe. Následovaly podpisy všech členů týmu a na úplný závěr přidal svůj podpis blízko horního středu také Steve Jobs.

I přesto, že bylo zřejmé, že bude později na projektu pracovat více lidí, bylo rozhodnuto, že již žádné další podpisy přidávány nebudou. Toto rozhodnutí však nebylo dodrženo a na seznam se dostali Rod Holt, Bob Belleville, Mike Murray a Mike Boichovi.

Z dnešního pohledu je škoda, že se z podepisování Apple počítačů nestala tradice. I podpisy původních členů byly postupně redukovány: ať již z důvodu, že některé z nich musely ustoupit stoupajícímu množství konektorů u novějších modelů. Není úplně přesně známo, kdy jména vymizela úplně: začátkem devadesátých let však některá z nich v Macintoshi Classic stále byla.