Mac OS X je druhý nejpoužívanější v Česku, na jiné země však ztrácíme

Zajímá vás, jak je to vlastně s reálným rozšířením Mac OS X v České republice? Podívali jsme se do několika monitorovacích služeb a známe výsledky.

Na myšlenku posvítit si trochu více na použití operačních systému v Česku nás přivedl článek na blogu Royal Pingom. Ten sestavil žebříček deseti zemí, ve kterých je v procentuálním poměru nejvíce rozšířen právě operační systém Mac OS X. Zaujalo nás, že na prvním místě celosvětově se umístilo Švýcarsko, mají Macy rovných 17,61 procent trhu. Na druhém místě je Lucembursko s 15,79 procenty a teprve na třetím místě jsou Spojené státy s 15,36 procenty. Jde o procentuální řazení, v absolutních číslech by bylo pořadí jiné a Spojené státy by byly na prvním místě.

Data byla získána z veřejných statistik monitoringu webu StatCounter, zahrnujte tedy ty počítače, jejich majitelé navštívili některý z monitorovaných webů. Obecně je ale StatCounter brán za zdroj s vysokou vypovídající hodnotnou. Česká republika se za sledované období (únor 2011) nedostala ani do první desítky.

Původní zdroj na Royal Pingdom však nehovoří o dalších zemích a tedy ani o České republice. Podívali jsme se tedy na statistiky sami a za stejné období dosáhl podíl operačního systému Mac OS X v naší domovině hodnoty 2,75 procenta. Je to výrazně méně, než v západních zemích, ale současně více, než třeba na Slovensku (1,89 procenta), Maďarsku (1,52 procenta) nebo Polsko (1,38 procenta).

Podle StatCounteru je v ČR na třetím místě Linux s 1,66 procenta a trhu dominují Windows s 94,69 procenty.

Ovšem StatCounter není jedinou službou, která sestavuje žebříčky rozšířenosti operačních systémů. Pro monitoring lokálněji zaměřený lze využít například výstupů z reklamního systému Gemius – ten řadí Mac OS X na třetí místo (0,71 procenta) za Linux (0,75 procenta) a Windows (96,86 procenta). Gemius však udává výsledky pouze ze stránek využívajících jeho reklamního systému a neposkytuje tak globálnější náhled.