WinZip Mac: věrný a tichý sluha (Zkušenosti)

Světe, div se! WinZip, známý to komprimační software je už i na Mac. Už vás vidím, jak se smějete.

Už název „WinZip“ totiž může vzbudit obavy, že je to „něco“ z jiné planety, totiž platformy. A k čemu již nemůžete mít a priori důvěru. Jasně! Vaše obavy chápu, ale pokud chce firma Corel (současný vlastník WinZipu) svůj produkt uvést i na platformu Mac, tak proč ne. A chápu i, že se jí nechce měnit zaběhaný, byť možná nevhodný, název. Já ale tyhle „malé“ užitečné utilitky mám rád. WinZip jsem si nainstaloval před třemi měsíci, takže mohu zcela bez jakýchkoliv předsudků říci, že mě WinZip pomáhá, funguje tak, jak má a zbytečně mě neotravuje nějakými upozorněními či problémy.

Ve chvíli, kdy potřebujete něco rozbalit (po stažení z internetu nebo mailu), pomocí WinZipu se okamžitě soubory otevřou nebo ještě lépe – sami se rozbalí. WinZip přitom zbytečně nezaclání, což oceňuji jako jeden z hlavních a přínosných plusů. Je to, jako kdybyste měli k dispozici osobního sluhu, který vám skvěle pomáhá, na nic se neptá a ve chvíli, kdy ho nepotřebujete, tu prostě není. Jak úžasné. Stejně tak ve chvíli, kdy potřebujete zabalit několik souborů nebo složek, stačí přetáhnout myší příslušné soubory (nebo složky) na ikonku WinZipu v Docku, ten se vás zeptá jen na jméno nového archivačního souboru a tradá, je hotovo.

Pokud chcete případně změnit typ archivačního souboru ze .ZIP na .ZIPX nebo .LHA, přidat soubory k již existujícímu archivu, změnit nastavení pro okamžité odeslání mailem a nebo zaheslovat archiv, uděláte to na tomto místě (viz Vytvareniarchivu.png). Zaheslování (a zde i možnost kryptování) archivu je jednou z mnoha funkcí WinZipu, kterou systém Mac OS X neumí.

A co ještě WinZip umí? Tak například umí zobrazovat náhledy zaarchivovaných souborů pomocí systémových náhledů včetně CoverFlow a rozbalovat soubory typů: ZIP, ZIPX, LHA/LZH, RAR a 7Z.

A co neumí? Neumožňuje (možná pochopitelně) rozbalovaní již klasických archivačních souborů .SIT a .SITX konkurenčního StuffItu Deluxe, ale to lze řešit pomocí utilitky StuffIt Expander, která je zdarma k dispozici na App Storu.

WinZip vyžaduje Mac OS X 10.5 a 10.6 a Intel 64-bitový procesor, krabicovou verzi lze pořídit za 899 korun.

Test WinZip Mac

Jako testovací soubor jsem si záměrně vybral velký TIFF obrázek o velikosti 569 MB. Výsledkem byl po komprimaci 162 MB soubor. Rychlost komprimace – 22,0 sekund. Zpětná dekomprimace proběhla během 14,0 sekund.

Stejný obrázek se pomocí systémové archivaci balil 24,4 s, zpětná dekomprimace proběhla během 13,0 sekund. Zazipovaný TIFF soubor měl také 162 MB. Všechny testy proběhly na iMacu 3.06 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB 1067 Mhz DD3, Mac OS 10.6.6. K testu WinZip Mac zapůjčila firma Corel International Corporation a Quentin spol. s r.o.

Autorem textu je  Pavel Maňas