Vzali jsme displej iPhonu 4G pod mikroskop a víme o něm vše

Vzali jsme dnes displej připravovaného iPhonu 4G pod mikroskop v testovací laboratoři Zivě.cz a pořádně jsme se zaměřili na to, jaký je. A máme se nač těšit.

Jak jste si jistě mohli všimnou z našeho videa a fotografií, je displej iPhonu 4G opravdu velmi tenký. A také je velmi, ale opravdu velmi tmavý a jeho vrstva nepropouští žádné světlo dovnitř tak, jak to známe ze současných iPhonů nebo iPodů touch. Základní otázka tedy byla: jaké je rozlišení tohoto displeje? A následující otázka pak byla: o jaký typ displeje jde?

Spočítat rozlišení displeje nebylo příliš složité, zcela určitě jde o rozlišení přesně dvojnásobné ve srovnání se současným, tedy o rozlišení 960 x 640 obrazových bodů. To vzhledem k nezměněné úhlopříčce dává úžasnou hustotu 320 ppi, která je v mobilních zařízeních téměř nevídaná (například HTC HD2 má „jen“ 217 ppi, Motorola Droid 265 ppi nebo Google Nexus One 252 ppi) a slibuje velmi jemné rozlišení. Z tohoto vyplývá další zajímavá funkce: současné aplikace se budou zobrazovat v plné ploše displeje a přestože budou zvětšeny (namísto jednoho pixelu nyní budou svítit pixely čtyři), vizuálně nebude pro uživatele toto zvětšení patrné (pixely jsou zkrátka o tolik menší). Upravené aplikace, které pak dokáží využít plného rozlišení, budou moci využívat daleko jemnější grafiku.

Podívejme se nyní na obrázky z mikroskopu: nejdříve trojice přístrojů, jejichž displej sloužil pro porovnání:


Postupně vidíte iPhone 3GS, iPod touch a Google Nexus One (kliknutím zvětšíte)

Zde názorně vidíte jasnou TFT mřížku na iPhonu 3GS a iPodu touch s rovnoměrnými RGB body, zatímco Nexus One ukazuje typickou PenTile mřížku AMOLED displeje (PenTile mřížka je použita z důvodu snížení nákladů, protože umožňuje pro stejné rozlišení použít menší množství subpixelů, než u klasické RGB matice, nevýhodou pak je horší obraz některých specifických prvků, například čárové grafiky).

A nyní se podívejme na to, co nás zajímá nejvíce, na iPhone 4G:

Displej pochopitelně nejsme schopni zapnout, proto tak nesvítí, jako trojice displejů nahoře. Snímek je však pořízen při stejném přiblížení mikroskopu a pokud si je ve zvětšené verzi porovnáte vedle sebe, všimnete si dvojnásobně hustých bodů na stejné ploše. Sami však vidíte, že se jedná o pravidelnou RGB matici, která ukazuje spíše na jiný displej, než zobrazovač s rodiny OLEDů. Vše rozlousknul až vypnutý displej iPadu pozorovaný pod druhým mikroskopem s větším přiblížením:


Vlevo vidíte iPhone 4G, vpravo iPad (kliknutím zvětšíte)

A máme zřejmě jasno: displej je stejného typu IPS, jako v iPadu – jen bude jemnější (opět jsou oba snímky při stejném přiblížení, tudíž můžete vzájemnou velikost bodů snadno porovnat).

Nabízí se tedy otázka: proč Apple použil IPS a ne tolik populární Amoled? Důvodem budou pravděpodobně slušné vlastnosti IPS (dobré pozorovací úhly a další, které důvěrně známe z iPadu) a velmi pravděpodobně také bezproblémová velkosériová výroba. Není totiž žádným tajemstvím, že současná kapacita výrobců OLED displejů je plně vytížena a Apple by těžko hledal výrobce schopného v krátké době dodávat miliony kusů displejů vyrobených touto technologií. S objednávkami IPS zřejmě takový problém nebude a navíc takto vyrobený displej netrpí problémy s čárovou grafikou jako PenTile Amoled displeje…

Závěrem jsme se shodli na jediném: displej v iPhonu 4G je bez debat současnou technologickou špičkou a opravdu se těšíme, až jej uvidíme v chodu…

Poděkování za spolupráci patří Tomáši Holčíkovi (Živě.cz) a Filipu Kůželovi (MobilMania.cz), se kterými jsme pro vás připravili také společný videospeciál o těchto informacích, na který se můžete těšit v následujících dnech.

132 komentářů: „Vzali jsme displej iPhonu 4G pod mikroskop a víme o něm vše

Komentáře nejsou povoleny.