Je to tady: MacBook Pro 17″ otestován

Sedmnáctipalcový MacBook Pro je nejmladším přírůstkem do rodiny přenosných počítačů společnosti Apple. Současně je také pokládán za vlajkovou loď jablečné flotily, protože je nejen nejvýkonnější, ale i největší. Zkrátka co si budeme povídat, sedmnáctipalcový notebook kterékoli značky připomíná spíše pádlo než přenosný počítač.

U Applu jsou velmi hrdí na svoji technologii celohliníkového šasi nazývané Unibody, a proto ji použili i u tohoto obříka. A právě zde, na velkém notebooku, se ukazuje výhoda zvoleného postupu: neuvěřitelná pevnost celé konstrukce při zachování šířky.

Pokud si srovnáte rozměry sedmnáctipalcového MacBooku Pro a některého ze super výkonných notebooků, jejichž test jsme na stránkách ExtraNotebook.cz přinesli v minulém měsíci, zjistíte, že jeho šířka je poloviční. Ano, zní to neuvěřitelně, ale tato sedmnáctiplacová placka je tenčí než malinký mininotebook Fujitsu Siemens Computer Amilo Mini (a v ničem si nezadá s ostatními malými notebooky poloviční velikosti).

101 09

Výhodnost Unibody řešení těla poznáte v případě, že tento notebook vezmete s otevřeným displejem pouze dvěma prsty za jeden z rohů. S překvapením totiž zjistíte, že se tělo notebooku neprohnulo ani o milimetr a že nikde nezavrže. Stejný test se stejně velkým notebookem vyrobeným klasickou kombinací plastových dílů a kovového šasi takhle dobře nedopadne.

Šasi vyrobené tímto způsobem je tedy až překvapivě pevné a troufám si tvrdit, že vydrží ledacos. S nadsázkou bych rád poradil Applu, aby připravil pro majitele těchto notebooků speciální upgrade program: za takové tři roky, kdy již hardware tohoto notebooku zastará, bude jeho šasi stále jako nové, bez větších známek používání. Bylo by tedy skvělé a praktické současně, kdyby Apple takovému uživateli do jeho použitého MacBoku Pro pouze vestavěl v té době aktuální komponenty.

Důvod k výměně MacBook Pro za mladší stroj totiž bude jiný než u velké části konkurenčních strojů. Zde – především u modelů levnějších řad – uživatelé často přecházejí na nový model ne vinou nedostatečného výpočetního výkonu, ale vinou problémům právě se šasi.

24 26

Unibody šasi má však i své nevýhody. Tou asi nejvýznamnější je náročnost výroby, ze které plyne vyšší pořizovací cena výsledného notebooku. Právě celohliníkové tělo je hlavním důvodem, proč notebooky společnosti Apple vyráběné touto technologií stojí více než hardwarově srovnatelná konkurence.

Za druhou nevýhodou pak stojí neúprosné fyzikální zákony: celé tělo notebooku je uzemněno, čímž tvoří tzv. Faradayovu klec, a pomáhá tak odrušení vnitřní elektroniky. Můžete se tedy stát, že pokud ke svému notebooku zapojenému do elektrické zásuvky přijdete nabiti velkým statickým nábojem, tělo notebooku vás jej bez jakýchkoli skrupulí zbaví.

Nemusíte se však bát: pokud si běžně nepohráváte s liščím ohonem nebo nevysedáváte v šusťákové teplákové soupravě na sametovém křesle, pravděpodobně se s tímto efektem nikdy nesetkáte.

Kompletní text recenze najdete v článku Apple MacBook Pro 17″: profík pro profíky (test) na stránkách magazínu ExtraNotebook.cz.

16 komentářů: „Je to tady: MacBook Pro 17″ otestován

  • avatar
    19. 06. 2014 (19:41)
    Trvalý odkaz

    Nepovažuji se za nejlepšího odborníka, ale proč dávat takový procesor do stolního macu? Vždy jsem měl iMac za super železo, teď už si tím tak jistý nejsem (myšleno touto konfigurací).

    • avatar
      19. 06. 2014 (19:50)
      Trvalý odkaz

      On zas tak super nikdy nebyl. Teda na Intelu. Vždycky v něm byla mobilní grafika. CPU snad mobilní nebejval. G3, G4, G5 byly plnohodnotný CPU poplatný svý době

    • avatar
      19. 06. 2014 (20:07)
      Trvalý odkaz

      Proč ho tam dávat? Aby byl v nabídce (zdánlivě) levný stolní počítač, jehož výroba bude natolik levná, aby na něm byla slušná marže. Prostě se vybere takový hardware, který je ještě pro běžnou práci slušný (ten čip není žádné ořezávátko, pro domácí použití včetně zpracování videa je dostatečný), tak proč tam dávat dražší a snižovat si tím marži? Nic moc víc bych za tím nehledal…

      • avatar
        19. 06. 2014 (20:19)
        Trvalý odkaz

        A zdá se tohle předražený jenom mně ? U notesa je ve stejný konfiguraci navíc baterka a adaptér a stojí o 4 tisíce míň. Nevim kterej display je dražší. Kdyby tohle mělo konkurovat AIO Acerum a Asusum za 14 999 Kč tak bych to chápal. Ale tahle cena mi přijde úplně mimo ač uznávam že na cokoliv běžnýho to postačí bez problémů.

        • avatar
          21. 06. 2014 (04:30)
          Trvalý odkaz

          Nezdá se ti to předražený… To JE předražený… A to tak, že hnusně… A ještě k tomu natrvrdo naletovanejch 8GB RAM… Ale je fakt, že BFU ovce, kterým je tento „levný a dostupný iMac“ primárně určený, takový detaily asi řešit nebudou… ;)

          • avatar
            21. 06. 2014 (09:07)
            Trvalý odkaz

            az si nekdy koupime neco od applu, tak poznate, ze nekupujete jen hw, ale i sw, kterej je stokrat stabilnejsi a propracovanejsi, nez vase windows, ktere samy o sobe stoji xy tisic.. nehlede na to, ze apple ma hw upravovany kvuli 100% vzajemne kompatibilite.. .. a tecna na zaver.. pokud by ste si chtel slozit stolni pc odpovidajici mac pro, dostanete se na stejnou cenu jako u applu a to tam jeste nebude mit Case..

          • avatar
            21. 06. 2014 (20:50)
            Trvalý odkaz

            Tento iMac ma nizsi vykon ako iMac z roku 2010. Kedysi ponukal Apple nekompromisny vykon, dizajn, stabilitu, kvalitu, …, teraz Apple nieco nove vyda a zakaznik musi rozmyslat, ci mu to vobec bude vyhovovat. Ako napriklad tento iMac alebo 8GB iPhone 5C. Som zvedavy, co ponukne Apple do konca roka.

          • avatar
            23. 06. 2014 (19:33)
            Trvalý odkaz

            s tím zkušenost mám, mám od apple vše (ipod, iphone, macbook i ipad). To, že apple něco stojí všichni víme. Nemám problém dát za počítač 30.000 ale ne každý rok ;-)

      • avatar
        19. 06. 2014 (23:06)
        Trvalý odkaz

        Ten chip ma v geekbench teste nizsi vykon ako procesor v akomkolvek iMacu z roku 2010. V kombinacii s 5400 otackovym diskom to bude tragedia. Nie je to vhodne ani na kancelarsku pracu. Zakladny macbook air s flashdiskom bude mat vyssi vykon v beznej praci ako toto.

        • avatar
          20. 06. 2014 (04:04)
          Trvalý odkaz

          To mi přijde zase jako přehnaný tvrzrní. CPU už jsou za „zenitem potřebnosti“ skoro 10 let. V roce 2010 jsem měl v iMackovi taky jenom 1 GB paměti a šlapal jak fík. Pak jsem ho rozšířil na 3 GB a chodí tak v pohodě do dnes. A tohle má 8 GB RAM.

          • avatar
            20. 06. 2014 (13:08)
            Trvalý odkaz

            Tu ide o rychlost disku, ktora je mizerna u tych 5400 otackovych diskov. Prenosova rychlost je okolo 100MB/s. Ten flash disk v macbook air ma prenosovu rychlost vyse 700MB/s. Pomaly disk v kombinacii s mizernym procesorom je smrtelna kombinacia. Kapacita RAM na tom nic nezmeni.

          • avatar
            20. 06. 2014 (14:26)
            Trvalý odkaz

            Já si naopak myslim že velikost paměti s tim souvisí víc než rychlost disku. OS a aplikace se vejdou kompelt do RAM a na HD se šahá maximálně při ukládání projektu nebo při rebootu. Notesy bývaly i s 4200 ot diskem na ATA66 kde nedosahovaly ani 50 MB/s a taky se s tim dalo při dostatečný paměti slušně pracovat.

          • avatar
            20. 06. 2014 (16:52)
            Trvalý odkaz

            To je o tom, ze start systemu na mba bude pod 15 sekund, na tomto iMacu minuta a pol. Start nejakeho programu na mba z iLife alebo iWorks pod 2 sekundy, na tomto iMacu 15 az 20 sekund. Nacitanie nejakeho dokumentu na mba pod jednu sekundu, na tomto iMacu 5 az 10 sekund. A takto sa da pokracovat s hrou na plazovu loptu. Tam ziadna RAM nepomoze.

      • avatar
        21. 06. 2014 (04:24)
        Trvalý odkaz

        Krutě předražený… Za cenu jen o málo vyšší pořídím raději nadupanej MacMini (+SSD, +RAM) a k němu nějaký EIZO (i základní model lepší než ten skleněnej lesklej Apple display, dobrej tak na parádu)… Anebo postavit ještě nadupanější HackPro… Za tyhle prachy luxusně a s přehledem…

  • avatar
    20. 06. 2014 (11:02)
    Trvalý odkaz

    iMaců Air – to bude jen preklep, ze ano….

Komentáře nejsou povoleny.