Když se šetří na špatném místě

Firma Apple každoročně aktualizuje svoje portfolio služeb a výrobků. V poslední době se ale zdá, že až příliš šetří na nesprávných místech.

ios_7_usage_iphone_5s_heroV červnu uvedený model iMacu je podle vyjádření Applu určen především pro školství (SuperApple Magazín 5/2014). Bohužel slabší výkon procesoru v poměru s cenou, z něj činí poněkud předražený počítač. Jeho výkon sice postačuje pro běžnou kancelářskou práci a internet, ale pravděpodobně pouze otrlé povahy se jej budou snažit používat k úpravě digitálních fotografií nebo dokonce ke střihu videa.

Okleštěné Macy

Nároky operačního systému a aplikací průběžně vzrůstají. V nedávné době proběhla kompletní aktualizace portfolia jablečných počítačů a velká část z nich je v základu dodávána s 8 GB RAM. Pouze řada MacBooků Air a nejlevnější Mac mini obsahují 4 GB RAM. Pokud však vezmeme v úvahu, že počítač plánujeme používat alespoň další tři roky od jeho koupě, je dobré mu pořídit nejméně dvojnásobek operační paměti. Kromě profesionální řady Mac Pro je další rozšíření RAM nemožné, je totiž připájena na základní desku.

Labutí píseň iPodu

Všichni se iPod snaží již delší dobu pohřbít, ale v Cupertinu mají poněkud jiný názor. Tisková zpráva z 26. června oznámila razantní zlevnění iPod touch. Přehrávač je stále osazen procesorem A5, který debutoval v březnu 2011 v iPadu 2 a pomalu se blíží ke konci svého výrobního cyklu. Do 16GB iPodu touch se s velkými fanfárami vrátila zpět kamera iSight. Jinou změnou zbývající modely neprošly.

Zdánlivě neuvěřitelné zlevnění iPodu touch může mít několik důvodů:

  • Snaha zbrzdit neustále klesající prodejní křivku multimediálních přehrávačů, které jsou kanibalizovány iPhonem.
  • Vyprázdnit sklady neprodejného zboží. Zájem o prakticky jednoúčelové přehrávače klesá každým rokem a je jen pouze otázkou času, kdy bude ukončena výroba.
  • Pokles ceny NAND flash disků.

iPhone 6 a jeho kapacity

Zlevnění iPodu touch vyvolalo naděje, že nové modely iPhonů snad budou mít stejnou cenovkou a budou obsahovat větší kapacity interních úložišť. Uvedení ale přineslo pro mnohé rozčarování. Telefony podražily a NAND flash disky uvnitř telefonu jsou sice větší, ale tak nějak šalamounsky. Místo zatím běžně praktikované posloupnosti 16, 32 a 64 GB přišel Apple s kapacitami 16, 64 a 128 GB. Zákazníky tak nepřímo donutil kupovat dražší modely.

Apple_Oct_2014_1971

Využití chytrých telefonů se za několik posledních let změnilo, Apple je tedy vyrobil s mnohem větší úhlopříčkou. Velikost disků, která vyhovovala potřebám před sedmi nebo třemi roky je již dnes nedostačující. Staré IT moudro praví, že žádný disk není tak velký, aby se nedal zaplnit daty. Díky Retina rozlišení se běžně zdvoj- až ztrojnásobila velikost instalovaných aplikací a nové velikosti úhlopříček 4,7 a 5,5 “ si také obsadí nějaký ten megabyte navíc. Vestavěný fotoaparát s vyšším rozlišením a možnost natáčet video v full HD kvalitě „zásobují“ disk velkými objemy dat. Ne vždy je služba iCloud řešením při nedostatku volného místa. Jsou oblasti, kde není možnost připojení k WiFi ani signál mobilních operátorů. Potom jste odkázáni jen na velikost svého flash disku.

Gentlemanským řešením pro zákazníky by bylo, pokud by v Apple úplně zapomněli na existenci disků s kapacitou nižší než 32 GB. Společnost IHS odhaduje, že náklady na 1 GB v iPhonu 6 jsou 42 centů, u iPhone 5 to bylo 65 centů.

(Někdy)se nevyplatí šetřit

Budete si pořizovat nové zařízení s logem nakousnutého jablka? Spočítejte si, zda se vám vyplatí ušetřit několik tisíc korun.

Pokud si pořizujete iPad nebo iPhone, používáte množství aplikací, hrajete hry, fotíte a filmujete, volte raději prostřední model. Je-li vaší obživou fotografie nebo střih videa, pořiďte si nejvyšší možnou kapacitu disku. Zbavíte se tak neustálého zálohování dat, mazání a opětovného nahrávání aplikací.

Plánujete-li nákup počítače a používáte jej z velké části pro psaní textů a vyřizování emailů, 4 GB RAM jsou naprostým minimem, které bychom vám však nedoporučovali. 8 GB vám umožní bezproblémovou práci s více aplikacemi, profesionálové bez problémů využijí 16 GB a více. Nechcete-li čekat na start systému a ukládání obsáhlých dat, investujte do Fusion Drive nebo flash disku.

Článek vychází ve spolupráci s webem AppleWikipedia.org

Obsah webu AppleWikipedia je zaměřen na informace o společnosti Apple a souvisejících témat. 11. ledna 2015 oslaví internetová encyklopedie první rok své existence. Uživatelé za tuto dobu již napsali více jak 150 článků a jednotlivá hesla jsou průběžně doplňována o aktuální informace

2 komentáře: „Když se šetří na špatném místě

  • avatar
    23. 01. 2015 (12:35)
    Trvalý odkaz

    RAM není problém jednoduše rozšířit i na iMacích, nejen na Mac Pro..

Komentáře nejsou povoleny.