Steve Jobs: můj život, má láska, mé prokletí. Jaká je nová kniha o zakladateli Applu?

Chrisann Brennanová byla nejen první přítelkyní Steva Jobse, ale je i matkou jeho první dcery Lisy. Její zpověď přináší zcela nový pohled na zakladatele společnosti Apple. 

Velká část veřejnosti čerpá informace o životu Steva Jobse především z knihy Steve Jobs od Waltera Isaacsona. Ten se chopil úkolu vytvoření životopisu tohoto muže s velkým zápalem, avšak mnoho oblastí jeho života přechází jen velmi letmou zmínkou či náznakem. Vytváří tak mozaiku života S. Jobse s tím, že v ní některé kameny chybí.

steve jobsTy si pak můžeme doplňovat vyzobáváním informací z nemnoha rozhovorů, které Jobs za svého života poskytl nebo z rozhovorů, které poskytli jeho spolupracovníci. Tím si sice vytvoříme poměrně přesný obraz Jobse po pracovní stránce, po té lidské však zůstává mozaika nezaplněna.

Mnoho z těchto chybějících fragmentů dodává nová kniha Steve Jobs – můj život, má láska, mé prokletí, kterou v českém překladu Zdeňka Mužíka vydává nakladatelství BizBooks ve společnosti Albatros Media. Autorkou knihy je Chrisann Brennanová, přítelkyně Steva Jobse a matka jeho dcery Lisy.

Niterná zpověď autorky přináší spoustu zajímavých informací a postřehů především z období dospívání Jobse. S emocionálním zaujetím sledujeme zrod muže, který dal světu iPod, iPhone nebo iPad.

Dovolím si jedno srovnání s textem o Isaacsona. Například v jeho knize je popsáno seznámení Jobse s Brennanovou jedinou větou, když zmiňuje, že k tomu došlo při tvorbě školního animovaného filmu. Snadno tak můžete nabýt dojmu, že se Jobs přímo na tvorbě tohoto snímku podílel.

A vidíte, v knize Brennanové je této epizodě věnována celá kapitola a dozvídáme se, na filmu, který se jmenoval Hampstead pracovali pouze Brannová, Mark Izu a Steve Eckestein. Film, který vznikal v areálu školy v nočních hodinách přitahoval pozornost dalších studentů, kteří se chodili dívat, jak vzniká. A jednoho dne se z temnoty spolu s dalšími objevil Steve Jobs. A více vám již prozrazovat nebudu, více najdete hned v první kapitole knihy.

Kniha je psána velmi čtivým jazykem a osobně se mi louskala lépe, než kniha od Isaacsona, u které jsem se musel do některých pasáží téměř až přemlouvat. Jistý díl zásluh na tom nese i samotný český překlad, který je na vysoké úrovni a velmi pomáhá čitelnosti samotného textu. I když i ten v technických oblastech občas drobě zaváhá, ani zdaleka se nepřibližuje významným chybám v překladu, které najdete v české verzi Isaacsona.

Pokud tedy chcete poznat Jobse i z lidské stránky, dočíst se o tom, jak se z mladého idealisty s touhou pohánět svět stal ten Jobse, kterého známe.

Ještě nikdy nepůsobil Steve Jobs natolik lidsky, jako v této knize.

Speciální nabídka pro čtenáře SuperApple.cz

Pokud vás kniha zaujala, najdete ji přímo v e-shopu nakladatele. Podařilo se nám také dohodnout slevu pro vás, naše čtenáře. Pokud při objednání knihy na výše uvedené adrese zadáte při nákupu knihy slevový kód SAPPLE14, získáte slevu ve výši 25 % z běžné prodejní ceny, která je 349 korun. Ušetřit tak můžete téměř sto korun.

Ale pozor, sleva platí pouze do 31. října!