Aplikace nabídnou část své funkčnosti bez instalace. Odhaluje to rané sestavení iOS 14

Nový operační systém iOS 14 sice bude oficiálně představen až za dva měsíce, ale některé z funkcí známe už nyní. Aplikace třetích stran dostanou nové možnosti, jak se systémem pracovat.

Apple usilovně pracuje na vývoji iOS 14. Brzké sestavení této verze operačního systému uniklo mezi zvídavé novináře, kteří už jej detailně prozkoumali. Netrvalo dlouho a máme zde novou funkci chystaného operačního systému.

Vývojáři budou mít k dispozici nové rozhraní API, díky kterému bude možné volat aplikace, aniž by byly nainstalovány v zařízení. Při použití tohoto volání iOS sám stáhne potřebnou část programu a umožní použít jeho funkcionalitu v systému.

Například budete chtít naskenovat QR kód na video z YouTube, ale nemáte k dispozici příslušnou aplikaci. Nový systém iOS 14 vám pomocí „Clips API“ stáhne část programu, která QR kód přečte a přesměruje na patřičný obsah.

Android „Slices“ – Vyhledávání ihned nabídne minipřehrávač YouTube

Interaktivní kartičky ala Android

Volané aplikace se zobrazí pomocí kartičky – okna, které se zobrazí přes aktuální obsah. Jde o velmi podobný systém, který už funguje na operačním systému Android v podobě funkce „Slices“. Interaktivní části aplikací jako například výsledky Google hledání nebo nabídky Google Assistenta vyskakují a nabízí celé své funkční části.

Apple by mohl zcela obdobně začít s integrací vlastních systémových částí jako jsou vyhledávání Spotlight nebo Siri. Uniklá betaverze však zatím naznačuje, že funkce se váže na skenování QR kódů.

Mezi aplikace, které nové rozhraní využívají zatím patří OpenTable, Yelp nebo Sony a YouTube. Patrně se tak objeví přímo na WWDC při demoukázkách.

9to5Mac, MacRumors