Apple nečekaně zeštíhlil portfolio – MacBook 12“ skončil, aktualizace MacBooku Air a základního MacBooku Pro 13“

Apple včera zcela nečekaně zasáhl do svého portfolia přenosných počítačů. Rozloučil se s námi 12“ MacBook a 13“ MacBook Pro bez Touch Baru. Aktualizace se navíc dočkal MacBook Air.

Nejmenší přenosný počítač MacBook 12“ už nebyl dva roky aktualizován, a tak se čekalo, jaké s ním má Apple plány. Ukázalo se, že bohužel žádné a počítač od včerejšího dne není v prodeji. Patrně tak ještě nějaké kusy zůstanou do vyprodání zásob u APR. Jestli se někdy tento model vrátí, je nejasné.

Stejný osud potkal i MacBook Pro 13“ bez Touch Baru, často přezdívaný „Escape“. Měl totiž plnohodnotné klávesy namísto dotykového proužku Touch Bar. Model byl velmi oblíbený pro svou výdrž, neboť byl osazen podtaktovaným ULV procesorem a do uvedení MacBooku Air patřil mezi počítače s vysokou výdrží. Nyní je rovněž ukončen.

Nové MacBooky Air 2019 s True Tone displejem

Aktualizované MacBooky Air a Pro

Jeho místo zaujímá nová dvojice základních MacBooků Pro 13“ s Touch Barem. Mají čtyřjádrové procesory, které mají ale velmi nízký takt 1,4 GHz. Bohužel, kromě Touch Baru a procesoru se nic nezměnilo. Zůstává tedy ostudná velikost úložiště, stejně jako pouhé dva porty Thunderbolt 3 anebo 8 GB LPDD3 RAM.

Zcela nečekaně byl aktualizován i MacBook Air. Ten dostal nově True Tone displej a zlevnil na 32 990,- Kč. Z nabídky po letech zcela zmizel původní MacBook Air, který už dlouhou dobu přesluhoval jak designem, tak hardwarovými komponentami.

Celé portfolio přenosných počítačů má nově také poslední generaci motýlkové klávesnice a Touch ID. Uhlazení nabídky už bylo delší dobu potřeba a nyní je mnohem přehlednější.