Apple se před sedmi lety stal nejhodnotnější společností na světě, dva týdny než Steve Jobs rezignoval

Včera tomu bylo sedm let, kdy se Apple poprvé stal nejhodnotnější firmou na světě a předstihl tak ropného giganta ExxonMobil. Tehdy hodnota Applu činila 341,5 miliard USD. Dva týdny poté Steve Jobs rezignoval a navrhl jako svého nástupce Tima Cooka. Jobs pak ještě pár měsíců bojoval s rakovinou, než skonal.

Na den přesně dostáhl Apple svého milníku 9. srpna 2011, dva týdny před rezignací tehdy už vážně nemocného Steva Jobse. Ten odešel z postu CEO 24. srpna a nahradil jej nástupce v podobě Tima Cooka, který vede Apple dodnes. Steve Jobs nás opustil pátého října, kdy podlehl rakovině.

Apple se poté ještě musel o příčku nejhodnotnější firmy několikrát prát a to nejen s rivalem ExxonMobil. Na krátký čas okolo roku 2016 jej totiž předstihla i firma Alphabet, jenž má vazby na jiného giganta v technologickém sektoru – Google.

Pro Apple byl tento milník obzvlášť významný. Vždyť v devadesátých letech stála firma na pokraji bankrotu, dokud se opět nevrátil Jobs. Ten tehdy seškrtal nabobtnalé portfolio produktů a zaměřil se pouze na několik z nich. Poté pomalu přidával hity jako iPod, iPhone a iPad.

Pod vedením Cooka pak firma dosáhla dalšího milníku, kdy její hodnota dosáhla bilionu USD. To se stalo minulý týden zejména díky rekordním ziskům 53,3 miliard ve třetím čtvrtletí  roku 2018. Akcie jablečné společnosti od té doby poskočily o osm procent.

Apple nadále buduje své portfolio produktů a služeb, ačkoli konkurence rozhodně neusíná.

Zdroj MacRumors