iPhone 6 & 6 Plus: když je ten větší opravdu lepší [Představení]

Tradiční podzimní keynote konaná 9.9.2014 byla velkolepá, Apple nešetřil na velkém sále, Tim Cook používal velká slova a velké byly i představené produkty, minimálně pokud uvažujete telefony. 

Celá show měla za začátku obrovský drive, a přestože už o telefonech z uniklých informací víme skoro vše, nešetřilo publikum ovacemi.

Z ostra

Tradiční plácání se po ramenou doplněné pečlivě vybranými čísly, grafy a úspěchy si tentokrát nechal Tim Cook spíše pro sebe. Po necelých osmi munách bylo totiž to zásadní za námi. Uvedení telefonů iPhone 6 a iPhone 6 Plus bylo bleskové. V nabídce jsou teď aktuálně čtyři telefony a přibyly dvě nové rozlišení a vývojářů asi přibylo i trochu vrásek na čele.

Oba modely jsou v zásadě velmi podobné a po stránce hardwaru se liší jen v maličkostech. Nejzásadnějším rozdílem je ale velikost úhlopříčky a rozlišení. Menší iPhone 6 nabídne rozlišení 1 334 × 750 px na úhlopříčce 4,7“, což dává finální jemnost displeje 326 ppi, tedy stejnou hodnotu, jakou měl už iPhone 4. Větší iPhone 6 Plus je už pořádná placka s FullHD rozlišením na úhlopříčce 5,5“ a jemností 401 ppi. Namísto spekulovaného safírového skla použil Apple klasické chemicky tvrzené sklo.

Screenshot 2014-09-10 at 17.22.57

Phil Schiller nešetřil chválou na použité panely, které mají být po všech stránkách lepší, ale nic konkrétního. Zajímavě vypadá technologie Dual-domain pixels for wider viewing angles, která má zajistit velmi široké pozorovací úhly. V současné době jde zatím jen o marketingové heslo, které získá reálné obrysy až s prvním skutečným pohledem na skutečný displej.

[HTML1]

Nejtenčí, hlavně musí být nejtenčí

Posedlost inženýrů Applu co nejmenší tloušťkou je dlouhotrvající a nedalo se čekat, že z ní jen tak sejde. Takže jsou nové iPhony dle očekávání zase o něco tenčí, než předchůdce. Menší model zhubnul na 6,9 mm, větší model jen na 7,1 mm. Daleko zásadnější změny se ale odehrály v celkovém designu strojů. První viditelnou inovací je přesunutí zapínací tlačítka z horní strany na pravý bok. Po tomto řešení sáhlo už několik výrobců androidových telefonů velkých úhlopříček, a je to celkem logické. Zapínací tlačítko nahoře je totiž u těchto úhlopříček extrémně nepohodlné. Upřímně i u současného modelu je to docela na hraně.

Screenshot 2014-09-10 at 17.25.10

Oblázkový tvar a celokovové šasi vypadají velmi dobře a zpracování bude applovsky přesné, přesto si raději nechám hodnocení designu až na osobní setkání. Hodní a spodní část zad je oddělena od velké středové části pravděpodobně plastem. Právě tento designový prvek schytal na sociálních sítích největší kritiku, nicméně po technické stránce jde pravděpodobně o oddělení antén, aby nedošlo k podobnému problému, jaký měl iPhone 4. Ve zbytku ovládacích prvků netřeba hledat nějakou zradu. Home button je opět fyzický s integrovanou čtečkou otisků prstů, samozřejmostí je známí přepínač tichého režimu a dvojice tlačítek pro ovládání hlasitosti. Lightning konektor a 3,5mm jack zůstaly na spodní straně zařízení.

64 bitů ve 20nm

Beze změny nezůstaly ani vnitřnosti telefonů. Oba pohání nový procesor Apple A8 vyráběný 20nm technologií, díky které by měl mít menší spotřebu a zabírat méně místa i s dvojnásobným počtem tranzistorů, který vzrost na 2 miliardy. Nabídne také o 25 % více výpočetního výkonu a až o 50 % grafického výkonu více než Apple A7.

Screenshot 2014-09-10 at 17.26.33Vylepšení se dočkal také pohybový koprocesor M8, který by měl být přesnější, ale hlavně dostal do vínku také barometr. Ten pochopitelně neslouží k předpovědi počasí, ale dokáže velmi přesně určit nadmořskou výšku. Díky tomu by měl telefon poznat, že jdete třeba do schodů, případně že stoupáte na strmý kopec a tomu uzpůsobit výpočet vydané energie ve fitness aplikacích.

Telefon pochopitelně zvládá LTE na všech nožných frekvencích, a u Wi-Fi přibyla podpora aktuálního standardu 802.11 ac. Největším překvapením je však podpora NFC, která má sloužit primárně pro placení, kdy finální platbu navíc stvrdíte otiskem prstu. Na keynote se mluvilo hlavně o použití v severní Americe, ale tiskovky z dnešního rána jasně ukazují, že si začátkem příštího roku užijeme Apple Pay u nás a na Slovensku.

Dalším překvapením jsou dostupné kapacity vnitřní paměti. Apple bude nabízet nejlevnější modely s 16 GB, ale hned po nich následuje 64 GB a 128 GB. Nicméně 16 GB je opravdu limitující velikost, takže si pravděpodobně většina zákazníků připlatí za 64GB verzi.

Screenshot 2014-09-10 at 17.26.14

Hon za megapixely se nekoná

Parametrově beze změny vypadá zadní fotoaparát, který stále disponuje 8Mpx rozlišením. Vylepšení doznala světelnost objektivu, která je nyní f/2.2. Zvětšil se také rozměr jednotlivých buněk, který mají nyní rozměr 1.5 mikrometru. Foťák by měl dosahovat lepších výsledků než předchůdce a Apple se pochlubil i reálnými fotkami, které vypadají skutečně skvěle.

Změny se odehrály také u nahrávání videa. iPhony srdnatě ignorují 4K rozlišení a nabídnou „jen“ FullHD při 60fps. Vylepšení se dočkaly také slowmotion videa, která můžete nahrávat ve 120 fps, čí dokonce ve 240 fps při rozlišení 720p. Zajímavě vypadá také funkce časosběr, kdy iPhone zafixujete na podložku a on po určité době nahrávání nabídne zrychlené video.

Screenshot 2014-09-10 at 17.25.35S foťáky je třeba probrat také stabilizaci. Optickou stabilizaci nabídne jen větší iPhone 6 Plus, zatím šestka si bude muset vystačit s tou digitální. Optická stabilizace je zásadní jak u nahrávání videa, tak i fotek v šeru, protože dovolí o něco delší expozici a není třeba tolik zvyšovat ISO. Při pořizování videí v pohybu oceníte Cinematic Video Stabilization, což je postrocesingová stabilizace, která softwarově srovná roztřesený obraz.

Daní za tyto všechny novinky je vystupující čočka foťáku, která mnoha uživatelům nedá spát. Snad Apple ví, co dělá a čočka nebude při používání překážet a nezničí se po pár položení na stůl.

Pochopitelně s iOS 8

Samozřejmostí u nových telefonů je systém iOS 8. O něm už toho bylo napsáno hodně, ale přesto se na keynote objevily novinky, o kterých nikdo netušil. Hlavně jde o možnost používání celého prostředí na šířku a souvisí i přepracování vzhledu některých systémových aplikací. Tato možnost se týká jen modelu Plus. Kosmetické změny se objeví také na klávesnici, která nabídne u většího modelu na šířku více funkčních kláves, takže se vám budou lépe psát tečky, otazníky a podobně.

[HTML2]

Ale ta cena

Cena nových modelů není lidová, s tím asi nikdo nepočítal, ale takový ranec asi také nikdo nečekal. iPhone 6 má v dolarech stejnou cenu jako 5s při představení, jenže 6 Plus je v každé variantě ještě o 100 dolarů dražší. Apple prostě přestavil prémiový model a nechá si jej zaplatit. Přepočet z dolarů není úplně směrodatný a trochu více by české ceny mohly pomoci odhalit ty z německého apple store. Základní model iPhone 6 16 GB začíná na cenovce 699 €. Za 64 GB připlatíte dalších 100 € a za 128 GB další stovku. Podobně je tomu i u iPhone 6 Plus 16 GB, ten začíná na 799 € a po 100 € připlácíte za vyšší kapacity. Nicméně finální české ceny zatím nejsou známy a s nimi je tajemstvím také dostupnost.

Není brzy na soudy?

Podle několika obrázků, videí a odstavečků textu je velmi těžké hodnotit, ba přímo ošidné nebo spíše nemožné. Teprve čísla z prodejů, fronty před obchody a možnost vidět telefon na vlastní oči ukáží, jak moc se Applu tento krok povedl, nebo nikoli.

Autorem tohoto článku je Jakub Michlovský.