AOC q2770Pqu: rychlý pracovní monitor s věrnými barvami [Zkušenosti]

Pokud na počítači pracujete, je velmi praktické si pořídit druhý monitor. Ovšem jaký zvolit, aby byl dostatečně kvalitní a přitom vám neudělal díru do kapsy?

Jistě se shodneme na tom, že uvažovat pro práci o monitoru menším, než je dvacet sedm palců, nemá ani smysl. Vždyť tento rozměr pro své monitory volí i sám Apple, panel těchto rozměrů najdete jak v největším iMacu, tak i v jablečném monitoru Apple Thunderbolt Display.

q2770Pqu_front_01 q2770Pqu_back

Apple na těchto úhlopříčkách používá rozlišení 2 560 x 1 440 obrazových bodů, nemá cenu uvažovat o nižším – vždyť prostoru pro kompromisy je dost u monitorů určených pro domácí použití. Monitory od Applu se také vyznačují kvalitními IPS panely s velmi dobrým podáním barev. Jenže jako vše od Applu také náležitě stojí: za Apple Thunderbolt Display (ATD) aktuálně zaplatíte 26 990 Kč.

Vyzyvatel jablečných monitorů

Když jsme hledali produkt pro recenzi pro tuto kategorii (displej na práci), dali jsme si za úkol najít takový, který by snesl srovnání a jablečným řešením a přitom nestál více než polovinu Thunderbolt displeje. Vítěze jsme našli v monitoru s krkolomným názvem q27770Pqu (ano, jestli je Apple v něčem dokonalé, pak jsou to zapamatovatelné názvy produktů) od společnosti AOC. A dokonce jsme se nedostali ani na stanovený cenový strop.

q2770Pqu_side_left_HA q2770Pqu_side_left_low

Co tedy od panelu, který koupíte za přijatelných 11 900 korun, můžete očekávat? V první řadě je to panel s novým typem matrice S-PLS (výrobcem je povětšinou Samsung), který je přímým konkurentem panelů typu IPS (jehož výrobcem je LG, konkrétně v ATD používá model LM270WQ1), ve srovnání s kterými má povětšinou matrice lepší pozorovací úhly než IPS, dokáže být jasnější, má nižší odezvu a k tomu všemu je výroba přibližně o patnáct procent levnější.

U testovaného panelu tak výrobce udává pozorovací úhel 178 stupňů  (stejně jako u ATD), avšak doba odezvy je 5 ms (ATD pak 12 ms), jas pak 300 cd/m² (ATD má ale 375 cd/m²) . Rozlišení je u obou panelů stejné.

Pokud postavíme oba monitory vedle sebe, nelze si nevšimnout zásadní věci: zatímco povrch displeje ATD je lesklý, povrch AOC je o poznání matnější. Osobně preferuji spíše matnější povrchy, proto mi v tomto testovaný kus vyhovoval více. Jeho vzhled je klasický „kancelářský“, tedy černý plast s tenkým rámečkem a centrální nohou, která na rozdíl od ATD umožňuje nejen výškové nastavení, ale i jeho rotaci o devadesát stupňů a využití funkce Pivot (v OS X Mavericks byla plně funkční). ATD je vedle něj vypadá jako právník vedle dělníka, pokud bych to měl hodně odlehčit.

q2770Pqu_pivot_01 q2770Pqu_pivot_02

Displej nabídne dostatek konektorů, najdete zde analogový D-SUB, digitální HDMI i DVI a také moderní DisplayPort. Zkoušeli jsme připojení k MacBooku Air (Mid 2013) a připojení všemi konektory fungovalo bez problémů, pro stabilní zapojení však doporučujeme použít nejlépe DisplayPort (budete si však muset pořídit kabel s mini DisplayPort konektorem na jednom konci).

Monitor nabízí celkem čtyři USB konektory, z toho jsou tři typu USB 2.0 a jeden USB 3.0. Dva USB 2.0 konektory jsou na zadním panelu směřovány dolů (pro připojení periferií, jako je myš, klávesnice nebo tiskárna), zbývající dva konektor jsou přístupné z boku přístroje. Jeden z nich je navíc označen titulem „Fast charge“,  což znamená, že nabízí vyšší proud, než je běžné a díky čemu je skvělý pro nabíjení tabletu nebo telefonu.

q2770Pqu_back_to_right q2770Pqu_back_to_left

Barvy prostě umí

Podání barev jsme měřili sondou i1 Display 2 a naměřili jsme překvapivě přesné pokrytí gamutu sRGB (99,4 %, z AdobeRGB je pokryto 78,6 %), což potěší především grafiky (pro zajímavost: ATD pokrývá AdobeRGB ze 76,2 %).  Subjektivně bych také přičetl monitoru AOC o něco lepší pozorovací úhly, přestože udávané papírové hodnoty jsou u obou monitorů stejné.

Udávaná odezva 5 ms je dosažitelná při měření metodou G-T-G, při měření na W-T-W se dostanete na 12 ms.

Když se tak na panel v testovaném monitoru dívám, uvědomuji si, že vlastně v téměř žádném technickém parametru výrazně nepřevyšuje jablečný ATD. Ve všech se mu ale důstojně vyrovná a někde – například v barevném podání – je i o malý chloupek lepší. A to není vůbec špatný výsledek, pokud si připustíme, že za cenu jednoho ATD můžete mít tyto monitory hned dva a ještě vám v kapse zbydou tři tisícovky. Právem si tak zaslouží redakční ocenění.

Apple Thunderbolt Display je ale o hodně hezčí.

oceneni tip

AOC q2770Pqu

  • 27“ monitor
  • líbilo se: kvalitní panel, dobré barevné podání, cena
  • nelíbilo se: klasický design
  • hodnocení: 5/5
  • cena: 11 990 Kč
  • www.aoc-europe.com

7 komentářů: „AOC q2770Pqu: rychlý pracovní monitor s věrnými barvami [Zkušenosti]

  • avatar
    05. 06. 2014 (11:47)
    Trvalý odkaz

    Proč se v poslední době u parametrů monitorů vynechává rozlišení a velikost bodu? Z článku jsme nepochopil jaké rozlišenín teda má:-)

    • avatar
      05. 06. 2014 (12:00)
      Trvalý odkaz

      Nevynechává – měl jsem za to, že je z textu dostatečně patrné, že rozlišení je stejné, jako u Apple Thunderbolt Displaye (tedy 2 560 x 1 440 bodů, několikrát zmiňuji, že jsme volili monitor s panelem se stejnými parametry), a vzhledem ke stejné úhlopříčce je i stejná velikost bodu…

      • avatar
        05. 06. 2014 (13:25)
        Trvalý odkaz

        To mu křivdíš, na výšku má ještě o 40 pixelů více. :)

  • avatar
    06. 06. 2014 (08:52)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že není nejšťastnější dávat něčemu „gold award“, když nemáš možnost to pořádně otestovat. Neříkám, že by si to třeba ten monitor nezasloužil, ale podle článku je vidět, že nemůžeš:
    – změřit barvy, vyvážení bílé a vlastně ani ten gamut (který je mimochodem jen částí posouzení barevné „věrnosti“ vůči nějakému standardu) – použitá sonda i1 Display 2 „neumí“ korektně monitory s podsvitem LED (a widegamuty – umí v podstatě jen sRGB CCFL), navíc je velká pravděpodobnost už sešlých barevných filtrů (nevím, odkud sondu máš)
    – změřit odezvu (bez osciloskopu) – doporučuju aspoň příště udělat oční test třeba v PixPerAn (Chase test) či nějaké obdobě pro OS X (nepůjde-li to spustit přes virtuál či emulaci)
    – vyzkoušet rovnoměrnost podsvitu, posoudit min. a max. jas, stabilitu kontrastu, ověřit flicker-free atd.

    Aspoň vyvážení bílé mimochodem možná lépe než s tou starou sondou uděláš srovnáním bílé s čistým listem papíru. Cos mohl udělat, tak vyfotit monitor v noci (prosvítání podsvícení), projít OSD nabídku a ovládání a třeba aspoň na základě zahraniční recenze a výbavy porovnat nějak tabulkově s konkurencí v dané třídě (a jakože ta existuje).

    Jako uživatelská recenze či delší newska s „unpackingem“ asi ok, ale jako recenze s awardem ti to vážně nedělá dobré jméno.

    Edit: A mimochodem – buď je to S-PLS (a pak je panel od Samsungu), nebo je to LG (AH-IPS), vyber si ;-).

    • avatar
      06. 06. 2014 (09:23)
      Trvalý odkaz

      Díky za zhodnocení této uživatelské recenze jako OK. Já jen dodám, že pokud čtenáře neuspokojuje technická hloubka těchto testů monitorů, jistě se maximálně najde u tebe na http://www.extrahardware.cz

      Ad EDIT: pokud si větu s panely přečteš pozorně, všimneš si, že v něm hovoří o dvou rozdílných monitorech: S-PLS na testovaném modelu a LG na srovnáném Thunderbolt Displayi…

      • avatar
        06. 06. 2014 (09:32)
        Trvalý odkaz

        Díky za odkaz :-)

        Ad edit: Jo, máš recht, v tomto jsem se přehlídl, nicméně jedna chyba v té větě opravdu je. Výrobcem S-PLS je vždycky Samsung (IPS dělá LG.Display, patenty vlastní Hitachi) věrnou napodobeninu H-IPS dělá teda Samsung pod názvem S-PLS, AU Optronics to nazývá zase AHVA, Panasonic svoje IPS Alpha…)

Komentáře nejsou povoleny.