Tajemství zahalené slovy Touch ID

Touch ID, sousloví dříve neznáme, po představení iPhone 5S často skloňované. Mnozí si myslí, že o nic velkého nejde. Prý je to jen malá inovace a nic převratného vlastně nepřináší.

Opak je však pravdou. Touch ID znamená větší krok, než se může zprvu zdát.

Historie v současnosti

Pro fanoušky nakousnutého jablka nebude jistě velkým překvapením, že o snímači otisků prstů, který by sloužil nejen k odemykání přístroje, hovoří patentový zápis již z roku 2008. Byl podán rok poté, co světlo světa spatřil první model iPhonu.

V patentu se hovoří o čidlech umístěných vně zařízení. Ta by bez jakékoli další nutné akce snímaly biometrická data uživatele. Mohlo by se například jednat o tlačítko aktivace zařízení místo dalšího prvku, který by samostatně data četl. Tento prvek by mohl sloužit k ověření uživatele pro odemknutí zařízení, povolit omezený přístup k některým uloženým souborům, nebo ověřit nákup aplikace a povolit vstup do určitých částí nastavení.

01Patentovou ilustraci úvodní obrazovky (obr 01) doplňuje popis, že se jedná o zobrazení způsobu odemykání zařízení pomocí snímače otisku prstů.

Apple nakonec neimplementoval snímač do místa, kam jej původně zamýšlel. Zajímavější je ovšem fakt, že o aktivaci zařízení tímto způsobem již dříve uvažoval.

V textu Apple rozebírá nepraktičnost ověřování identity uživatele alfanumerickým (nebo číselným) kódem. Takový kód může být nejen zcizen, ale také zapomenut. Je tedy potřeba najít způsob, jak pomocí snímače (jenž může být součástí dotykové obrazovky, nebo bude umístěn v tlačítku), sejmout uživatelovy jednoznačné identifikační znaky a tím zařízení zpřístupnit.

Text patentu dost jasně naznačuje, že Apple o Touch ID uvažoval již před 5 lety a čekal, až k tomu budou dostatečné technologie. Aby svou tehdejší myšlenku realizovat, koupil zahraniční společnost AuthenTec.

Secure Enclave

Touch ID není jen pouhým snímačem otisků, je to brána do odděleného světa v novém procesoru A7. Apple ve svém informativním videu k dotykovému senzoru používá výraz Secure Enclave, tedy něco jako bezpečná část umístěná v čipu A7. K tomu, aby takové místo bylo nalezeno, je zapotřebí čip, který už ve svém zpracování bude podporovat bezpečné kódování a jehož oddělená část bude schopna tato zabezpečená data zpracovávat. Bylo potřeba vytvořit procesor se zabezpečenou a normální částí.

V tomto případě skvěle posloužila technologie ARM procesorů s názvem TrustZone, v níž Secure Enclave našla svou inspiraci.

touch id poster

TrustZone funguje na principu dvou oddělených světů – normálního a bezpečného. V tom bezpečném jsou uchovány biometrické informace a do světa normálního přechází pouze potvrzení informace, zda otisk souhlasí, či nikoli. Platíte-li na AppStore, aplikace se nedostane ke chráněným datům, pouze si požádá o ověření a dostane velmi jednoduchou odpověď.

Díky Touch ID dnes ušetří majitele nového iPhone několik drahocenných sekund, protože nemusí zadávat při odemykání telefonu bezpečnostní kód. Rovněž nemusí vypisovat heslo, nakupují-li aplikace na AppStore. Představte si ty další ušetřené vteřiny při přihlašování do nepřeberného množství internetových služeb. Úplně jasně vidím nadšení nejednoho rodiče, který teď svému dítku bude autorizovat nákupy her, místo vytřeštěných pohledů na výpisy z bankovního účtu.

Rovněž budoucnost mobilních plateb bude jistě ovlivněna tímto senzorem. Prozatím si Apple své Touch ID před externími vývojáři stráží a má pro to nejspíš velmi pádné důvody.

Zdroje: Quora, 9TO5Mac

5 komentářů: „Tajemství zahalené slovy Touch ID

  • avatar
    27. 11. 2013 (07:02)
    Trvalý odkaz

    Možná jsem skeptik ale oproti zadání čísla nevidim pokrok (krom většího pohodlí). Prostě je to nějaký heslo. Nic víc, nic míň. Formulace oddělených světů v procesoru zní krásně jako PR ale nějak z toho neumim odvodit jak ta technologie funguje.

  • avatar
    27. 11. 2013 (10:53)
    Trvalý odkaz

    „Představte si ty další ušetřené vteřiny při přihlašování do nepřeberného množství internetových služeb. “
    Nechápu, Apple zatím neumožnil žádné takové využití. A podle ohlasů na netu zatím není úspěšnost snímače zdaleka 100%, tj. někdy prst vezme, jindy ne…

  • avatar
    27. 11. 2013 (20:29)
    Trvalý odkaz

    Mam 5s a touch ID je takova monumentalni zmena pro uzivatele proti ciselnemu kodu i Androidskemu klikyhaku, ze uz asi nekoupim dalsi iPad/telefon, pokud nebude mit touch ID. Takze zadny iPad Air pro me :-) Pohodli je pohodli.
    Funguje to prefektne a odemkne to telefon behem doby kterou clovek potrebuje na zmacknuti tlacitka. Jen staci nespechat a telefon je odemknuty.
    Nejvetsi vyhoda je, ze se telefon ted da opravdu ovladat jednou rukou. Driv to byla akrobatika, ted je to trivialni. Moje predchozi telefony nemely kod, nebot to bylo otrava pouzivat. Jenze zamestnavatel to zacal vyzadovat kvuli pristupu k e-mailum. Ted je to jednoduche, touch id je ekvivalentni ciselnemu kodu. Ted muzu mit i alfanumericky kod, nebot ho potrebuju jednou za tyden, kdyz se telefon prestartuje atp.

  • avatar
    28. 11. 2013 (01:02)
    Trvalý odkaz

    Ja mam 5S celkem dlouho a musim souhlasit s Honzou – zadny dalsi zarizeni bez „neceho“ jako TouchID nechci. Funguje to fakt skvele. Neni to o usetrenych drahocenych vterinach, ale je to fakt pohodlne.

    Co se PR tyka – spousta lidi zadny kod nema a nikdy nemela. Presto maji a/ na telefonu dost udaju (a iOS zacne dost veci sifrovat a chranit, kdyz je PIN zapnuty, prectete si, jak iOS interne funguje) a b/ pevne verim, ze TouchID se bude pouzivat na vic veci. Dneska se tim da odemknout telefon a koupit hudba nebo aplikace, ale jestli to nekdy Apple otevre vetsimu svetu a budou se tak autorizovat transakce v jinem obchode, treba v kavarne nebo v kine nebo v supermarketu…. Tak to bude uplne jina hra, nez co se hraje ted…

  • avatar
    29. 11. 2013 (09:42)
    Trvalý odkaz

    Osobně jsem přesvědčený, že Touch ID je příčinou velmi nízkého zájmu o barevný model iPhone 5C. Je to taková pecka, že každý si prostě těch pár tisíc připlatí za tuhle vyjímečně skvěle udělanou vychytávku. A ta návykovost je taktéž pochopitelná. Není divu, že nestíhají 5S vyrábět a ani půl milionu kusů denně nestačí pokrýtp optávky. Úžasné a dech beroucí výsledky. Apple umí.

Komentáře nejsou povoleny.