AirPort Time Capsule & Extreme: nová bezdrátová dvojka [Představení]

Rychlost bezdrátových sítí se neustále zvyšuje a Apple drží se svými bezdrátovými prvky s tímto trendem krok. Představil dvojici přístupových bodů z řady AirPort.

ME918_AV4

Nejnovější standard bezdrátových sítí IEEE 802.11ac (více se o něm dozvíte v tomto našem článku) najdete jak v nových MacBookcích Air, tak i ve všech budoucích Apple produktech. Aby však tyto počítače mohli všech výhod této technologie použít, je zapotřebí mít bezdrátovou síť tvořenou prvky, které ji podporují. V nabídce Applu najdete dva produkty, které 802.11ac rozumí: bezdrátový směrovač AirPort Extreme a směrovač s pevným diskem AirPort Time Capsule.

Oba bezdrátové prvky jsou si na první pohled podobné jako vejce vejci a jejich vzhled není podobný ničemu, co doposud Apple vyráběl. Možná se ptáte, co je za touto výraznou změnou vzhledu – jde jen o designérské pobláznění Jonyho Iva, nebo má nějaký další smysl?

Pátrali jsme po tom a odpověď je snadná: změna vzhledu byla vyžádána právě použitím Wi-Fi sítí standardu 802.11ac, pro který není vhodné, aby byly antény umístěny blízko jiného povrchu, což by při použití nízkých skříní předchozích verzí nastalo. Antény vzdálené ploše stolu co nejvíce tak pomáhají dosahovat lepšího pokrytí okolí i vyšším přenosovým rychlostem, protože je lépe zachováno neporušení Fresnelovy zóny.

Zařízení tak má tvar bílého kvádru se čtvercovým půdorysem. Jeho výška je 168 milimetrů, šířka základny pak 98 milimetrů. Na horní straně najdete logo Applu, ve spodní části přední stěny stavový světelný indikátor. Zadní stěna nabídne tři gigabitové porty vnitřní sítě, jednu gigabitovou zdířku pro připojení internetového signálu, jeden porty USB 2.0 a napájecí rozhraní. Hmotnost modelu Time Capsule je 1.48 kg, verze bez pevného disku pak 945 gramů.

ME918_AV2_GEO_EMEA_LANG_CS ME918_AV1_GEO_EMEA_LANG_CS

AirPort Extreme

AirPort Extreme je klasický bezdrátový směrovač, který jsme si zvykli pod tímto názvem vídat. Podporuje oba v současnosti používaná bezdrátová pásma, 2,4 GHz i 5 GHz a každé z nich pokrývá trojici vzájemně nezávislých antén. Mimo podpory pro IEEE 802.11ac poskytuje také plnou zpětnou kompatibilitu s předchozími verzemi Wi-Fi standardu.

Prostřednictvím USB portu dokáže sdílet data na připojeném pevném disku, poradí si také se sdílením tiskárny všem počítačům ve vaší lokální síti.

AirPort Time Capsule

Po stránce vnitřní výbavy je nová Time Capsule srovnatelná s AirPort Extreme. Nabízí šest antén, po třech pro každé z podporovaných frekvenčních pásem a mimo nejnovější technologie IEEE 802.11ac umí komunikovat také staršími 802.11a/b/g/n, tudíž bude kompatibilní se všemi staršími bezdrátovými zařízeními, které používáte. K dispozici je také USB port pro sdílení pevného disku nebo tiskárny.

ME918

Protože však jde o Time Capsuli, najdete uvnitř bílé věže také pevný disk. Volit můžete mezi diskem o velikost 2 TB nebo 3 TB, jiný rozdíl mezi oběma možnostmi je tak pouze velikost dostupného úložiště. Jeho využití zůstává stejné, jako v předchozích verzí – slouží jak pro automatické zálohování systémem Time Machine, tak i pro ukládání vlastních dat.

Vzhledem k rozměrům a hmotnosti samotného zařízení lze usuzovat, že Apple na rozdíl od předchozí generace použil disky o velikost 2.5″, tedy klasické notebookové. Toto je zajímavé hned ze dvou důvodů: notebookové disky se výrazně méně zahřívají, tudíž by Time Capsule mohl být bezpečnějším úložištěm pro data, než tomu bylo doposud. Na druhé straně však nenajdete na trhu malý notebookový disk o kapacitě 3 TB. Nabízí se tak několik řešení: buďto Apple použil disk, který ještě není komerčně dostupný, nebo osadil dvojici klasických disků.

Nicméně jasno budeme mít až v případě, až na stránkách iFixit novou Time Capsuli rozeberou.

Aktualizováno 18:02 – Jak ukázal web MacRumors.com, uvnitř je osazen klasický 3,5palcový pevný disk, který je uložen uvnitř kvádru úhlopříčně.

A pojďme na ceny: základní variantu se 2 TB koupíte za 7 790 Kč, model se 3 TB vás vyjde na 10 390 Kč.

15 komentářů: „AirPort Time Capsule & Extreme: nová bezdrátová dvojka [Představení]

  • avatar
    12. 06. 2013 (09:47)
    Trvalý odkaz

    Je (uz konecne) mozne AirPort Extreme s pripojenym USB diskom nasmerovat TimeMachine ? (Bez hack-ov v OSX)

    • avatar
      12. 06. 2013 (10:40)
      Trvalý odkaz

      Vždyť to jde i teď, sám tak zálohuji už rok. Stačí poprvé ve Finderu najít a připojit AirPort Extreme a připojený disk povolit pro zálohování via Time Machine. Příště se už zvládne připojit a odpojit sám. Netřeba žádného hacku.

      • avatar
        17. 06. 2013 (14:33)
        Trvalý odkaz

        Přesně tak, popletli si to s Express…

  • avatar
    12. 06. 2013 (11:09)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že je použit klasicky jeden 3,5″ disk. Nevidím v rozměrech problém, je prostě vložený napříč.

    • avatar
      12. 06. 2013 (11:43)
      Trvalý odkaz

      Dobrý postřeh, dávalo by to smysl. V tom případě mi neseděla hmotnost: třeba 3TB WD Green váží 730 gramů (a co jsem tak hledal, hmotnosti 3TB disků jsou stejné), 2 TB disk váží 640 gramů a rozdíl mezi oběma zařízeními je nějakého půl kilogramu, tudíž méně…

      Nicméně určitě by šlo o levnější řešení, než použití dvojice disků. Uvidíme, co uvnitř najdou, články s představením produktů zpětně upravujeme podle skutečných stavů…

        • avatar
          12. 06. 2013 (16:59)
          Trvalý odkaz

          Díky, aktualizuji text :)

          Nicméně v tom případě mi nejde na rozum ten rozdíl v ceně – rozdíl mezi 2TB a 3TB diskem se pohybuje okolo 700 Kč, Apple nám jej však prodává o 2 600 korun dráž.

          • avatar
            12. 06. 2013 (20:43)
            Trvalý odkaz

            To tak přece bylo vždy. Vždy se vyplatilo koupit menší kapacitu a pak tam strčit větší disk. Já takhle provozuji TimeCapsuli prvni generace s 3TB diskem.

          • avatar
            12. 06. 2013 (22:24)
            Trvalý odkaz

            Přesně. A platí to v podstatě i o všech ostatních Mac či iOS zařízeních. Jako by chtěli nezasvědcené přesvědčit, že kapacita úložného prostoru je prostě drahý špás, proto je lepší koupit nižší verzi a k ní si předplatit iCloud…

  • avatar
    12. 06. 2013 (13:45)
    Trvalý odkaz

    me teda chybi porad audio vstup, proc drazsi extreme nepodporuje prenos hudby?

  • avatar
    15. 06. 2013 (13:44)
    Trvalý odkaz

    Spíš by mě zajímalo, zda umí Extreme vypnout 2.4GHz sít. Koupil jsem si Express jen kvůli 5GHz (a AirPlay) a teď zbytečně plevelím 2.4G pásmo :-(

    • avatar
      17. 06. 2013 (09:37)
      Trvalý odkaz

      Umi, jen je treba pouzit starsi verzi AirPort Utlility. Ty nove jsou pne chyb a bez mnoha nastaveni (drive bylo mozne konfigurovat i vykon wifi atd.)

      • avatar
        19. 06. 2013 (18:18)
        Trvalý odkaz

        hmm, díííky. Uvidím co mi Google řekne.

      • avatar
        19. 06. 2013 (18:58)
        Trvalý odkaz

        Tak na Macu aktuální verzi APU ani neodinstaluji :-(. Musel jsem použít Windows :-). Zkoušel jsem verzi 5.6.1 a sice umožní nastavit výkon i multicast (už mi jede TV i na 5GHz), ale vypnout 2.4GHz síť nelze. Nevíte v jaké verzi to lze ?

Komentáře nejsou povoleny.