Nutí Foxconn internisty nadměrně pracovat?

Intership program se stal „oblíbenou“ procedurou k zahájení pracovního poměru studentů v Americe a Evropě. Čtyři neplacené pracovní měsíce naplněné kopírováním a vyplňováním dokumentů, roznášením kávy a jinými užitečnými činnostmi – hotové peklo pro studenty, jež si zvykli stěžovat na náročnost intership programů.

Američtí a evropští internisté se však mají celkem dobře v porovnání s čínskými kolegy ve Foxconnu. Ti jsou nuceni pracovat na výrobních linkách, jinak se mohou s vysněným titulem rozloučit.

Bojovníci za rovnost pracovních podmínek v Číně poukazují, že Apple, Foxconn i Fair Labor Association (FLA – Odbor pro férové pracovní podmínky) naprosto ignorují současné postavení internistů nucených takto pracovat, mnohdy za horších podmínek než samotní zaměstnanci. Foxconn nabírá měsíčně kolem 27 000 internistů, aby pracovali v továrnách a mimo jiné montovali i Apple zařízení, ačkoli jejich budoucí specializace (zdravotní sestry, lingvisté, umělci, …) mají pramálo společného s výrobou a Foxconnu de-facto nepřinesou užitek.

Podle ohlasů členů Students and Scholars Against Corporate Misbehavior (SACOM – Studenti proti firemnímu bezpráví) jsou internisté nuceni do tří nebo šesti měsíčního programu ve Foxconnu, během něhož pracují 10 hodin denně sedm dní v týdnu. Univerzity se tak chovají jako náborové agentury, jež plní továrny pracovní silou zadarmo pod výhružkou, že jinak nedostanou titul.

Tim Cook při inspekci v továrně Foxconn
Foto: Tim Cook při inspekci v továrně Foxconn

Organizace FLA popsala proces přijímání internistů za „zdroj kontroverzního jednání“, ale už nijak více nedokázala zasáhnout. Dokonce připouští samotný fakt, kdy internisty nemůže nijak ochránit, jelikož nespadají pod čínské právo o zaměstnancích. Nemají totiž uzavřené smlouvy o zaměstnání a tudíž nejsou uznáni jako právoplatní zaměstnanci. To je snad nejhorší fakt a nejslabší článek čínského práva, který Foxconn bez ostychu zneužívá.

Mnoho studentů z USA a Evropy je zvyklých pracovat v horších podmínkách, aby si pootevřeli dvířka k lepší pracovním možnostem. Ovšem jednání s internisty Foxconnu není totéž jako nějaká brigáda. Zde vás nutí pracovat šest měsíců bez ohledu na vaše budoucí zaměření, pracujete déle než řadový zaměstnanec, zadarmo a bez možnosti se bránit. Otročit půl roku v továrně, jen abyste dostali titul z dějin umění, je pak naprostým šílenstvím.

Co si o tom myslíte vy?

Zdroje: Cult of Mac | Guardian | Sacom

 

2 komentáře: „Nutí Foxconn internisty nadměrně pracovat?

  • avatar
    03. 04. 2012 (12:06)
    Trvalý odkaz

    Já si myslím, že zejména studenti takových oborů, jako jsou dějiny umění, by měli zdarma odpracovat asi tolik, aby to zaplatilo státu jejich studium. protože svojí téměř ve všech myslitelných případech až na několik vyjímek nikdy nepřinesou společnosti kýžený ekonomický profit. Obvykle skončí jako státní zaměstnanci, placení z daní komerčně pracujících. Takže alespoň to vzdělání by si mohli nějak odpracovat. Tvrdé, ale spravedlivé.

    • avatar
      03. 04. 2012 (14:30)
      Trvalý odkaz

      mluvíte my z duše plně souhlasím

Komentáře nejsou povoleny.