Kdy přijdou Apple Watch? Vše potřebné o jablečných hodinkách na jednom místě

Apple oficiálně zveřejnil první informace o hodinkách Apple Watch již v září minulého roku. Bylo řečeno, že na trhu je můžeme očekávat počátkem letošního roku. V následujících řádcích se vám tedy pokusíme podat všechny dostupné informace včetně uvedení na trh i jejich ceny.
Nové hodinky jste si mohli prohlédnout nejen na tomto webu či v tištěném časopise SuperApple Magazín, ale i v zářijové prezentaci Apple či v několika doprovodných reklamách. Byly představeny základní funkce, uživatelské rozhraní, propojení mezi zařízeními a samozřejmě mnoho jiného. Stejně byly ukázány tři základní verze Apple Watch: Základní, Sportovní (nejlevnější, bez safírového sklíčka) a verze Watch Edition imponující zlatými rámečky.

Apple Watch by mohly přijít v březnu

Apple Watch jsou, jak řekl Tim Cook na konferenci, nejvíce osobní produkt, jaký kdy Apple vyrobil. Do obchodů na vybraných trzích v rámci EU by se měly dostat již začátkem března letošního roku. Dá se tedy předpokládat, že ve Spojených státech dojde k uvedení na trh o něco dříve.

Stále přichází množství spekulací o datu uvedení, ale samozřejmě vše jsou převážně domněnky. Do oficiálního potvrzení Apple není nic jisté, takže nám nezbývá, než čekat. Stránky společnosti stále uvádějí dostupnost pouze nepříliš konkrétní, a to spojením Early 2015, tedy začátkem tohoto roku.

[HTML1]

Jediné, co můžeme s jistotou říci, že se v Applu snaží a vylepšují jak softwarové, tak i hardwarové chybičky zařízení. Stejně tak se vyvíjejí i podporované aplikace pro hodinky, známé už z našich iPhonů a portované pomocí systému WatchKit. Více o něm se můžete dočíst v našem předešlém článku.

Kolik budou hodinky stát?

Očekávaná cena hodinek (nejlevnější sportovní verze) začíná na 349 dolarech. Jaká cena se dostane k nám zůstává otázkou. U iPhonů bývá zvyků, že dolar se rovná euru, a tedy pokud máte zbývajících 350 EUR (neboli 9 800 Kč), na hodinky by vám to stačit mělo. Cena se však může vyvinout úplně jinak, a tedy ani při této otázce v této chvíli nedá s určitostí odpovědět.

Možná jste ale přehlédli cenu zlatých hodinek Watch Edition, jejichž cena se vyšplhala až na neuvěřitelných 5 000 dolarů (což je hrubým přepočtem více než 140 000 korun). Kolik budou u nás? Zachová i zde Apple přepočet 1:1? A kolik z vás si tyto hodinky půjde koupit?

Samozřejmě byste neměli zapomínat i na podporu vašich telefonů, čímž myslím, zda jsou hodinky s vaší verzí iPhonu ještě kompatibilní. Pokud však máte iPhone 5 a novější nebo iPhone 5C, problémy by se vám neměly vyskytnout. Máte starší telefon? Upgradujte, jinak hodinky nepřipojíte.

Jaké množství hodinek bude Apple prodávat?

Jelikož se jedná o hodinky se předpokládá, že nepřijdou v takovém množství, jako nové iPhony. Analytici hovoří o číslech od 10 do 60 milionů. 60 milionů je ale přece trochu vysoké číslo, protože si vezmeme, že nových iPadů se prodalo jen necelých 15 milionů. Dokáží být hodinky úspěšnější? Rádi bychom tomu věřili, nicméně analytici si myslí přesný opak.

apple watch rozliseni poster

Quartz ve své analýze zjistil, že 2,2 procenta uživatelů iPhonů jsou extrémně náchylní ke koupi Apple Watch. Další 3,2 procenta jsou ke koupi velmi náchylní, o něco méně náchylní je dalších 14,3 procent. Zbývají už jen poslední dvě kategorie, 18,9 procent, kteří nejsou ke koupi velmi náchylní a zbylých 61,4 procent si zařízení určitě nekoupí. Jde zase však jen o průzkum, který hned vyvrací i Morgan Stanley svou analýzou, ve které tvrdí, že nových hodinek se prodá 30 milionů kusů. Říká, že prodej tohoto zařízení bude mít na trhu větší úspěch, než iPhone či iPad.

Zajímavostí v analýze od Quartz je fakt, že více než 60 procent uživatelů uvedlo, že si hodinky koupí, pokud nebudou stát více, než dvě stě amerických dolarů. Více než 25 procent by však nemělo problém zaplatit i 300 a dalších 8,6 procenta by neměly problém ani s 400 dolary.

Další zajímavou věcí je fakt, jak se po zveřejnění Apple Watch zvýšil počet uživatelů iPhonů, kteří chtějí inteligentní hodinky. V květnu loňského roku z počtu dotázaných pouhých 6 procent řeklo, že si v budoucnu koupí hodinky. V říjnu se však jejich počet téměř ztrojnásobil.

Kdo je cílovou skupinou při Apple Watch?

Kdo si vlastně toto zařízení koupí je asi nejzásadnější otázka. Jenže když odhlédneme od Apple fanoušků, kteří musí mít na ruce tyto hodinky za každou, kdo nám zbude?

Podívejme se totiž, kolik lidí nosí obecně hodinky jako takové. A i ti, kteří je nosí, kolik z nich je ochotno dát za ně takové peníze? Výzkum od Quartz odhalil, že pouze 17,2 procent lidí nosících hodinky nosí na ruce hodinky luxusní a 44,1 procent prémiovou značku.

apple+watch

Další cílovou skupinou by mohli být lidé, kteří by hodinky používali při běhání a jiných činnostech, které chtějí nebo potřebují zaznamenávat. V analýze od Morgana Stanleyho, 6 procent z dotázaných má již vlastní způsob, jak svou činnost zaznamenat, a tudíž si hodinky nekoupí.

V odlišné analýze od Stanleyho se zmiňuje použití hodinek z hlediska udržování zdraví. Ta říká, že dokonce až 62 procent z dotázaných chce v budoucnu zlepšit své zdraví a životní styl skrz inteligentní hodinky. O něco větší číslo, co říkáte?

Vzhled a funkce Apple Watch – Digital Crown

Tak jako většina klasických hodinek tak i Apple Watch mají na boku kolečko. To však neslouží k nastavování času, ale k přibližování a oddalování obsahu na displeji. Mimo jiné slouží i ke skrolování. Je tu z důvodu, kdy by uživatelé kvůli malému displeji nemohli přiblížit fotografii nebo místo na mapě prsty.

Toto tlačítko, jinak označované jako Digital Crown, je prý nejrevolučnejší nástroj pro navigaci od Apple od dob tlačítka Click Wheel na iPodu Classic.

Abych nezapomněl: Digital Crown také slouží jako klasické Home tlačítko, což samozřejmě zahrnuje i rychlý přístup k Siri.

Vzhled a funkce Apple Watch – Displej

Apple Watch přijdou s dvěma rozdílnými velikostmi displeje: 38 a 42 milimetrů.

Displej bude krýt safírový displej (kromě verze Sport, kde safír nahradí tvrzené sklo). Z tohoto důvodu budou mít sportovní hodinky nejnižší cenu. Neubírá jim to však na kvalitě.

Apple_Watch

Apple mimo jiné vzpomíná, že do hodinek přidal novou dimenzi uživatelského rozhraní. Tím myslí, že elektrody v Retina displeji jsou již schopny rozpoznat jemný dotek od silného stlačení. Navíc pokud pohnete vaší rukou abyste podívali čas (nebo něco jiného), displej se automaticky rozsvítí. Tedy totéž, co zvládají chytré hodinky využívající konkurenčního systému Android.

Od Apple Watch však neočekávejte, že se budete s nimi i sprchovat či potápět. Nemají prý být vodotěsné, ale pouze odolné vůči vlhkosti (například během deště) a zejména potu. Neuvěřitelné, což?

Typy náramků

Pro Apple Watch bude dostupných celkem 6 různých náramků, které budete moci libovolně kombinovat. Jsou jimi: Link Bracelet, Sport Band, Leather Loop, Classic Buckle, Modern Buckle a Milanese Loop, které si samozřejmě můžete podrobně prohlédnout na stránkách Apple. Takže nyní kromě rozhodování, který model je pro vás ten pravý, vám přibude ještě nutnost rozhodnout se pro správný typ a barvu náramku.

Procesor a senzory v Apple Watch

Procesor uvnitř Apple Watch je zcela nový, který Apple nazval S1. Tento čip obsahuje řadu specializovaných podsystémů, což má napomáhat výkonnosti a hlavně odolnosti.

Na zadní straně hodinek se zase nacházejí 4 superodolné safírová sklíčka, které měří informace o vašem srdečním tepu. Senzor obsahuje také akcelerometr a používá GPS a WiFi z vašeho iPhonu pro měření pohybu, čímž pomáhá telefonu shromáždit data vašich denních aktivit. Ty můžete následně kontrolovat a upravovat v aplikaci ve vašem iPhone. Hodinky vám mimo to zobrazí celý den vašich aktivit, co můžete doplnit vašimi cíli, které chcete v daný den dosáhnout.

Nabíjení hodinek

Možná jste už postřehli, že hodinky budou mít úplně jiné nabíjení, než na jaké jsme byli zvyklí. Budou se dobíjet přes zadní stranu pomocí magnetické přípojky. Jednoduše vezmete kabel a pomocí magnetu se zachytí na zadní straně hodinek přesně tam, kde má.

Co však není velmi potěšující zprávou, že hodinky budete muset pravděpodobně nabíjet každý den (pokud tedy Apple nepřijde s revolučním řešením). Apple v tom však žádný problém nevidí a oddôvodňuje to tak, že zařízení v této době používáme tak často, že prostě nabíjet každý den potřebují.

watchkit_uprava_iphone_app

Software

K mnoha novinkám hodinek od Apple se určitě přidává i systémové rozhraní. Kromě listování aplikací do stran zde totiž přibylo několik nových směrů. V přehledu už nemáme žádné stránky, ale prostě plochu aplikací, kterou přesouváme do stran podle toho o jakou aplikaci máme zájem.

Pokud mluvíme o vzhledu ukazování času, nabízí Apple jedenáct základních ciferníků, které můžete samozřejmě modifikovat. Zobrazovat mohou například fázi měsíce, nebo naši galaxii.

Mimo jiné na hodinkách funguje i nově představená funkce Handoff, pomocí které budete například rozepsanou zprávu na hodinkách odeslat přes iPhone. Vzpomínajíc zprávy, hodinky nabízejí i novou funkci Smart Replies, kdy můžete s ostatními uživateli hodinek komunikovat prostřednictvím smajlíků, dotyků či kreseb. Nemůžete zapomenout také monžost na odeslání vašeho tepu.

Kromě zpráv můžete pomocí Apple Watch kontrolovat i přehrávanou hudbu na iPhonu či iPadu a mnoho jiného. Možnosti využití hodinek ze strany vývojářů jsou skutečně bohaté.

Apple Watch a NFC

Po příchodu hodinek na trh již nebude iPhone jediným Apple produktem s podporou technologie NFC, kterou Apple používá pro platební možnosti Apple Pay. Nabízí se však otázka, jak budou platby zabezpečeny, protože hodinky nedisponují snímačem na otisky prstů. Podle zdrojů by hodinky měly být zajištěny pomocí čtyř senzorů umístěných na zadní straně hodinek.

Jak? Při nasazení hodinek na ruku budou vyžadovat PIN, který umožní realizovat tyto platby až do sejmutí hodinek z ruky (senzory, které měří srdeční tep zaznamenají, že jste si je sundali). Pokud chcete tedy platit pomocí hodinek, alespoň jednou denně se s tímto PINem pravděpodobně setkáte.

Zdroj: Macworld