Vývojáři začali vytvářet aplikace pro Apple Watch, dostali WatchKit

Apple představil nový Apple WatchKit, díky kterému mohou vznikal aplikace pro hodinky Apple Watch. 

Apple včera ohlásil dostupnost systému WatchKit: software, který vývojářům umožňuje vytvářet aplikace přímo pro hodinky Apple Watch. Apple má podle svých slov tu nejlepší a nejinovativnější developerskou komunitu, a právě těmto svým vývojářům nyní umožňuje začít vytvářet WatchKit aplikace ještě před tím, než přijdou Apple Watch na trh. Do aplikací mohou být následně přidávány notifikace a různé pohledy, ke kterým slibuje z displeje hodinek snadný přístup.

Philip Schiller uvedl, že „s novou Beta verzí iOS 8.2 SDK, nyní mohou developeři začít používat WatchKit na tvorbu nových průlomových aplikací s různými oznámeními vytvořených pro Apple Watch, které budou podporovat nové funkce hodinek: Force Touch, Digital Crown a Taptic Engine.

Vývojáři mohou vytvářet notifikace, které nám umožní reagovat nebo odpovídat přímo ze svého zápěstí. Budeme prý moci například vypínat světla v domácnosti, rychle se dostat k informacím o letu nebo sledovat zpoždění vlaku či autobusu. Vývojáři dále mohou pracovat s pohledy, které rychle ukazují uživatelům informace, o které se nejvíce zajímají (sport, status budíku, další krok oblíbeného receptu). Příkladem je například aplikace ESPN, která vám na vašem zápěstí zobrazuje aktuální skóre sledovaného zápasu nebo různé jiné dostupné informace hrajícího teamu.

instagram apple watchAplikace se takto stávají mnohem více osobní a více propojené s uživatelem. CEO Instagramu Kevin Systra o své aplikací pro Apple Watch řekl, že „umožňuje uživatelům v daném okamžiku zachytit situaci mnohem více intimní.“ Z notifikací se budete moci pak dostat přímo k fotce a odpovídat jednoduchými smajlíky. To vše přímo z hodinek bez vytáhování telefonu z kapsy. Mimo jiné můžete také sledovat nejnovější příspěvky vašich přátel nebo follow nové účty.

Aplikace American Airlines zase upozorní, kdy byste měli z daného místa vyrazit, abyste stihli objednaný let. Zobrazuje také informace o zpoždění, nebo zda konkrétní brána pro nástup do letadla je ještě otevřená.

iOS 8.2 SDK BETA s podporou WatchKitu je nyní dostupná pro developery na stránkách http://developer.apple.com/watchkit. Od příštího roku budou developeři moci vytvářet plně nativní aplikace na očekávané Apple Watch. Apple Watch budou následně potřebovat iOS 5 a pozdější.