TP-Link Deco M5: náhrada AirPortu s dokonalým pokrytím [Zkušenosti]

Velký dům nebo rozlehlý byt a kvalitní bezdrátové pokrytí internetem jdou jen málokdy ruku v ruce. Naštěstí ale žijeme v jednadvacátém století a stejně jako jiné problémy lze i tento problém vyřešit pohodlně a elegantně.

Bezdrátové prvky používající Mesh technologie se začínají stále více prosazovat i do běžných domácností a sází na ně přímo i Apple, který je nyní doporučuje namísto svých již ukončených bezdrátových zařízení z řady AirPort. My jsme měli možnost otestovat sadu Deco M5 od společnosti TP-Link.

Jde o sadu, jejíž součástí jsou tři bezdrátová zařízení. Jedno z nich musíte prostřednictvím síťového kabelu připojit k vašemu internetovému připojení nebo kabelovému modemu a zbývající pak rozmístíte volně po domě na místa, kde chcete mít lepší pokrytí signálem. Důležité je pouze jedno pravidlo: zařízení na sebe musí bezdrátově „vidět“, což znamená, že musí být ve vzájemném dosahu.

Všechny tři stanice se totiž mezi sebou propojí samostatnou sítí, kterou používají pro přenos signálu mezi sebou a samotným internetovým připojením. Nemusíte se obávat, že byste v domě měli rázem tři různé bezdrátové sítě. Kdepak, všechna tři zařízení vysílají na jednu a tutéž síť, tudíž vaše zařízení komunikuje vždy právě pouze s ní a je lhostejno, která ze tří stanic vysílá. Váš tablet, telefon nebo počítač pak přirozeně přechází mezi těmito stanicemi podle toho, který signál je aktuálně nejsilnější, případně která je méně vytížená. Toto přepínání trvá několik mikrosekund a vůbec si jej nepovšimnete, nedojde při něm ani k přerušení stahování či sledování videa. Zkrátka ať vyrazíte kamkoli v takto pokrytém domě, všude budete plnohodnotně komunikovat.

Bezdrátem i po kabelu

Deco M5 jsou duální zařízení, dokáží tedy komunikovat na frekvenci 2,4 GHz i 5 GHz. V případě bezdrátového propojení mezi nimi se však 5GHz síť používá z velké části právě pro jejich vzájemnou komunikaci a rychlost jejího použití pro zařízení se snižuje. Na druhou stranu s přihlédnutím ke skutečnosti, že maximální přenosová rychlost na této frekvenci se u Deca M5 pohybuje nad hranicí 800 Mb/s, zůstává stále dostatek prostoru pro šíření běžného internetového připojení bez jakéhokoli omezení.

Nicméně pokud byste chtěli použít pro přenos svých dat veškerou dostupnou přenosovou kapacitu, máte možnost. Jednotlivé stanice totiž sice mají konektor určený pro připojení síťového kabelu s internetovým signálem, ale navíc dovolují  připojení lokální počítačové sítě. Pokud takto propojíte všechny své stanice, budou společně komunikovat prostřednictvím drátové sítě a celé bezdrátové pásmo zůstane k dispozici pro mobilní zařízení. Nevýhodou pak je jen skutečnost, že musíte mít síťové rozvody na všech místech domu, kde budete chtít zařízení použít.

Samotná konfigurace a zprovoznění jsou velmi jednoduché. Vše vyřešíte prostřednictvím mobilní aplikace. Ta sice není k dispozici v češtině, nicméně názorný průvodce ukazuje postupně všechny kroky na obrázcích, tudíž jej lze zvládnout i v případě, že si s angličtinou příliš nerozumíte.

Bohaté jsou možnosti konfigurace vaší sítě, především pak ochrana proti hrozbám vestavěným antivirovým systémem (součástí zařízení je licence na tři roky) a propracovaný rodinný filtr. Můžete definovat profily pro všechny členy rodiny zvlášť a nastavovat jim parametry a omezení jak podle služeb, tak i na základě data a času. Skvělé v případě, že chcete děti omezit v nočních hodinách případně, filtrovat jejich přístup k nevhodnému obsahu.

Internetová sada Deco M5 je řešením pro pokrytí většího domu nebo kanceláří, kterou můžeme doporučit. Fungovala spolehlivě, její nastavení bylo jednoduché a možnosti omezení jsou na nadstandardní úrovni.