Třináctipalcový iPad? Proč ne, smysl by dával [Názor]

Co připravuje Apple do budoucna? Které výrazné novinky slibuje na první polovinu příštího roku? Velký tablet by mohl být jednou z nich.

V polovině července se o rozruch postaral známý The Wall Street Journal, který přinesl informaci o probíhajících testech iPadu s displejem o úhlopříčce třináct palců (o této události jsme informovali zde). Jakkoli to při oznámení vypadalo šíleně, s postupem času však začínám přemýšlet o tom, že by to smysl dávalo.

Ale jen v případě, že by to byl takový:

Tablet ne-tablet

Shrňme si známá fakta, jak je podal WSJ. Dle jeho informací, které obvykle patří mezi nejpřesnější, testuje Apple společně se svými dodavateli možnost použití displeje s úhlopříčkou třináct palců pro použití v počítačích do ruky. To v Apple terminologii znamená produkty z řady iPad.

Je ovšem reálné, aby přišel na trh iPad těchto rozměrů? Tak v první řadě si musíme přiznat, že rozdíl mezi „testuje možnost použití“ a „uvádí na trh“ je obrovský a z historie známe mnoho vývojových větví a prototypů, které se do prodeje nikdy nedostaly. Pokud tak chcete nyní psát do diskuse názor „Velký iPad Apple nikdy nepředstaví„, ušetřete si práci, protože máte možná pravdu.

Ale co když ne? Stejné argumenty jsme slýchávali před představením malého iPadu mini. Spoustě z nás přišlo nelogické, aby Apple prodával takhle malý iPad. Slýchávali jsme argumenty, že stávajících 9,7 palce je jediná správná ergonomická velikost a cokoli menšího je nepoužitelný paskvil. A podívejme se dnes: iPad mini patří mezi nejprodávanější jablečné zařízení a jeho uživatelé si na žádné ergonomické problémy nenaříkají.

Proč by tak nemohl být tablet i větší? Rozměrově si představte tenké víko většího modelu MacBooku Air. Nedovedete si představit, že byste jej používali bez spodní části s klávesnicí? Já tedy ano a docela reálně. Ale ovšem i s tou klávesnicí. Ale i bez ní.

Že to nedává smysl? Ale dává – tablet s takto velkou úhlopříčkou si totiž přímo říká o tzv. konvertibilní použití. Podobné, jako jablečná konkurence již nějakou dobu nabízí a které není z pohledu reálného použití neužitečná.

Použití takového zařízení v praxi probíhá tak, že na cesty nebo do práce si berete celý komplet – tablet zapojíte do klávesnice obsahující další akumulátor a vyrazíte. Pokud jste měli při odjezdu z domu tablet zcela vybitý, po příjezdu na místo určení již bude z velké části nabití právě energií z klávesnice. Pokud byl nabitý, vydrží dvojnásobně déle. Doma pak, například v posteli nebo u televize, kde budete chtít mít pohodlí a jen konzumovat obsah, si zkrátka jen odpojíte půlkilogramový tablet.

Nic, co bychom neznali, ale na co si velmi snadno a velmi rychle zvyknete.

Jeden systém nebo dva?

Vím, že se OS X na tablet nehodí a iOS je zase utrpení používat na počítači. I zde však existují řešení, z nichž většina se již komerčně používá.

brydgePrvním řešením, které se nabízí, je použití dvou operačních systémů a sdílení dat. Zatímco tabletová část bude obsahovat mobilní ARM procesor a vlastně kompletní tablet, po zapojení do klávesnice se přepne pouze do režimu displeje a práci převezme v ní obsažený procesor od Intelu a plnohodnotný OS X. Vzhledem k rychlosti probouzení obou systémů může být tento přechod zcela bezbolestný a rychlý.

Zbývá jen zajistit sdílení dat. K tomu výrazně napomáhá již nyní rozšířený iCloud i aplikačně řešené úložiště dat v iOS. Není tak technicky problém vyřešit, aby stejné aplikace v mobilní i desktopové verzi přistupovaly ke stejným souborům.

Druhým řešením, které bych si uměl představit, je kompletní Intel řešení přímo v tabletu a pouze hloupá klávesnice s akumulátorem. Rozhraní by se pak dynamicky přepínalo podle přítomnosti klávesnice nebo ne – buďto uvidíte známé rozhraní iOS, nebo OS X.

Jak to technicky provést představilo již před časem Ubuntu se svým konceptem Edge. Jde o primárně mobilní zařízení s mobilním displejem a uživatelským rozhraním přizpůsobeným mobilním potřebám. Po připojení ke klávesnici a displeji se pak změní na plné desktopové pracovní prostředí. A protože jde stále o tytéž aplikace, máte v obou rozhraních dostupná svá data. Ubuntu je se svým řešením na začátku a již nyní vypadá jejich řešení více než funkční na to, abych nevěřil, že by společnost Apple nebyla schopna stvořit podobné řešení.

[HTML1]

Třetí možností, tedy že by šlo jen o zařízení s iOS a ničím jiným mi moc nedává smysl. Opravdu jen velkým tabletem by Apple nezískal žádnou další konkurenční výhodu a vlastně by i prokázal, že mu schází inovace a jen těží již dříve objevenou zlatou žílu do posledního zrnka.

Dvojí řešení se smyslem

Velké množství Apple uživatelů používá jak tablet, tak některý z MacBooků Air. S novým produktem by tak měli jen jedno zařízení a vlastně by ušetřili. Na druhou stranu by si tímto krokem na svou stranu Apple mohl přitáhnout i nové uživatele, kteří si kupují jablečné počítače bez toho, aby si pořídili i něco se systémem iOS, často proto, že na oba nemají dost prostředků.

Takhle by vlastně dostali tablet s iOS zadarmo. Zvykli by si na něj, nakoupili by si do něj aplikace a obsah, který by jinak nezakoupili. A byli by tak daleko lépe zavřeni v jablečném světě pro budoucnost.

Zní to hloupě?

3 komentáře: „Třináctipalcový iPad? Proč ne, smysl by dával [Názor]

  • avatar
    03. 09. 2013 (19:19)
    Trvalý odkaz

    Smysl takového zařízení mi uniká. O hybrid se pokoušel Microsoft a jak dopadl? Vznikl z toho kočkopes. Platí zde stejný argument jako u Surface – Pro použití jako notebook by byla stále lepší varianta MacBook Air, pro použití jako tablet by zase byl lepší 9,7″ nebo 7,9″ iPad.
    Stačí se podívat na ten ASUS Eee Pad Transformer. Podobná myšlenka a dnes po něm ani pes neštěkne.

    • avatar
      03. 09. 2013 (19:33)
      Trvalý odkaz

      Právě že naopak – koncept Transformer se neprodává zrovna špatně i v řadách z něj odvozených (konvertibilní AiO) a podobné čísla jsou i u ostatních výrobců, viděl jsem například prodejní výsledky podobně řešeného konceptu Iconia od Aceru a rozhodně nejde o propadák. Ostatně podobné řešení nabízí stále více výrobců, namátkou HP, Samsung nebo Lenovo.
      Surface Pro není zrovna dobrý příklad – to je trochu jiný koncept, než jaký popisuju a i něž který představují všechna řešení popisovaná v předchozím odstavci :)
      A jestli si na tom Microsoft vylámal zuby? To na tabletech taky, dokud se do toho neopřel Apple. A proč by to u konvertibilních řešení nemělo být jinak? :)

  • avatar
    03. 09. 2013 (22:25)
    Trvalý odkaz

    myslenka je to zajimava! ale macbook air by pak moc jako produktova rada nedavala smysl. spis bych videl smysl v reseni, ktere nastinilo Ubuntu. jednoduche mobilni zarizeni, ktere pripojite k monitoru a v tu chvili se prepne do desktopoveho rozhrani pro praci. reseni, ktere se nabizi dnes s dualboot Win a Android mi prijdou neprakticka uz z toho duvodu, ze to jsou dva odlisne ekosystemy, s ruznym pristupem k ovladani a praci v nich. otazka je jestli se touto cestou chce Apple smerovat… myslim, ze Apple citi, ze na to neprisla ta spravna doba. otazka je jestli se nebude spise ubirat cestou virtualizace osx na ios a naopak pres cloud.

Komentáře nejsou povoleny.