Glosa: Apple v úterý ukáže Apple Silicon v plné kráse. Dokáže však dohnat parník jménem AMD?

Už v úterý se po dlouhém čekání dozvíme, co všechno se skrývá pod kapotou Apple Silicon. Apple uvede své procesory pro počítače Mac. Mimo jablečný sad je však zajímavé sledovat ještě jednoho hráče.

K Apple Silicon se upínají velké naděje. Intel poslední léta ustrnul na vylepšování již opakovaně vylepšeného 14 nm výrobního procesu. Kdysi šlo o významný pokrok v návrhu architektury procesorů, dnes jde již spíše o zásek. A nepomůže ani počet znamének „+“, které Intel za každou generaci napíše.

Naproti tomu Apple představil své procesory A14, které jsou vyráběny velmi pokročilým 5 nm výrobním procesem a téměř nemají obdoby. Vlastní procesory Applu tak mohou těžit z nárůstu výkonu a zároveň efektivity. Menší výrobní proces neznamená pouze rychlost, ale také lepší poměr výkon x spotřeba. A na ten Apple hraje, zejména v přenosných počítačích.

Apple se tedy určitě pokusí maximálně vyzdvihnout výkon a nízkou spotřebu svých procesorů, ať už budou značeny A14X, A14T nebo zcela jinak. Pevně věřím, že v této kategorii uspěje a mnohé překvapí.

Pak zde ale máme segment stolních počítačů, kde spotřeba nehraje hlavní roli. Naopak, zde nás zajímá primárně výkon. A tady ke slovu přichází AMD. Jeho poslední série procesorů 5000 přináší úctyhodný výkon, který válcuje veškerou konkurenci. Navíc AMD dokázalo využít výhod 7 nm výrobního procesu, takže ačkoli výkon šel o několik desítek procent nahoru, spotřeba je stále stejná. To je opravdu úctyhodné zejména s přihlédnutím k tomu, jak se Intelu přesně tyto parametry nedaří poslední roky balancovat. Základní procesor AMD 5600 dokonce drtí i prémiové modely Intel Core i9 desáté řady. Kam se tedy zařadí Apple?

[HTML1]

Server techradar zveřejnil velmi zajímavé výsledky chystaného procesoru A14X. Pokud jsou pravdivé, Apple Silicon pokoří výkon 16“ MacBooku Pro s Core i9. Nepředpokládám, že uniklé benchmarky jsou falešné. Apple má opravdu sílu na to poprat se s procesory Intelu. Problémy však vidím dva. Šestnáctipalcový model má rok starou generaci procesorů deváté řady. Druhým problémem je, že v oblasti desktopů ani tento výkon stačit nebude. A to nepřipočítávám rozjetý parní válec v podobě AMD, na který patrně nebude mít ani Apple.

Očekávám tedy, že Apple představí výborné procesory Apple Silicon vhodné do MacBooků. Nabídne dostatečný výkon v kombinaci s nízkou spotřebou a dost možná i pasivním chlazením, díky menšímu zahřívání. Troufám si tvrdit, že se ale letos desktopových Maců nedočkáme. Inženýři jablečné firmy určitě vědí, že ještě nemají vyhráno. 

Poslední otazník, na který nedokázal odpovědět nikdo, je grafická karta. Apple sice dokáže vyždímat z procesoru A14 hodně, ale to, co ukázaly poslední modely Nvidia RTX 30xx a AMD řady 6000 vyrazilo dech všem. Nemyslím si, že Apple dokáže ani vyrovnat výkon těchto karet. Patrně ani nebude chtít. Zaměří se na grafické a výpočetní úlohy potřebné pro jeho využití (práce s videem, grafické a designérské využití) a obětuje obecný surový výkon. 

Jak mi jednou řekl Petr Mára: „Apple je hlavně marketingová firma.“ Ať představí cokoli, určitě to zaobalí do pěkných slov a nicneříkajících grafů, které se ale tak krásně vyjímají v prezentacích.

Možná se ale úplně pletu. Budu rád, když mě Apple v úterý vyvede z omylu. Na Keynote se po dlouhé době upřímně těším.

Glosa: Apple v úterý ukáže Apple Silicon v plné kráse. Dokáže však dohnat parník jménem AMD?