Apple chystá procesor A14T, který bude hotový v roce 2021. Do kterých zařízení zamíří?

Apple pracuje na nové sadě procesorů, které mají doplnit současnou řadu procesorů A14. Tu aktuálně najdeme v nových iPadech Air a iPhonech 12. Kam zamíří nové modely?

Zdá se, že nová řada procesorů A14T doplní současné procesory A14 a chystané modely A14X. Apple tak bude mít hned tři různé varianty svých procesorů, přičemž každá z nich bude určena pro jiná zařízení.

Dle deníku The China Times se blíží uvedení nových počítačů Mac s ARM (Apple Silicon) procesory. Továrny TSMC vyrábějí pro Apple procesory na nejpokročilejším 5 nm výrobním procesu, který zatím nemá konkurenci ani v mobilní ani v desktopové sféře. 

Apple chystá procesor A14T, který bude hotový v roce 2021. Do kterých zařízení zamíří?

Zdroje serveru tvrdí, že Apple ponechá současné procesory A14 primárně pro iPhony a iPady Air. Naopak chystanou výkonnější variantu A14X využije v iPadech Pro a MacBoocích (patrně i Pro). Pro desktopy by však i takto výkonný procesor nestačil. Proto vyvíjí třetí variantu s přídomkem „T“, kterou doplní o vlastní výkonný grafický čip jednoduše nazvaný „Apple GPU“.

Desktopové procesory A14T mají interní kódové označení „Mt. Jade“ a jsou doplněny o grafické karty s kódovým označením „Lifuka“. Oboje pak exkluzivně vyrábí TSMC. Naopak procesory A14X určené pro iPady Pro a MacBooky mají kódové označení „Tonga“ a již jsou ve výrobě, nachystané k použití.

V jakém počítači se tyto procesory objeví jako první, ale netušíme. Zdroje se rozchází, a to poměrně zásadně. The China Times hovoří o návratu MacBooku 12“, zatímco uznávaný analytik Ming Chi Kuo spekuluje o MacBooku Pro 13“ respektive MacBooku Air.

Vzhledem k historii a úspěšnosti deníku The China Times bereme podané informace s určitou rezervou. Jejich zdroje totiž ne vždy informovaly přesně. Obecně se dá ale říci, že Apple určitě nebude používat jedinou variantu procesorů A14, a naopak bude chtít celé portfolio co nejvíce odlišit. Kompletní přechod na Apple Silicon má být hotov do roku 2022.

Apple chystá procesor A14T, který bude hotový v roce 2021. Do kterých zařízení zamíří?

MacRumors