První benchmarky nových iPadů Air 4 s procesorem A14 jsou na internetu

Zahájení prodeje nových iPadů Air se očekává každou chvíli. Mezitím databáze Geekbench odhalila první testy výkonu nových procesorů.

Letos přichází s novým procesorem A14 jako první iPady Air. Jde o změnu zavedených pořádků, kdy se novými procesory vždy chlubily iPhony. Společně s očekávaným brzkým uvedením nových iPadů Air 4 se tak objevují první benchmarky v oblíbené databázi Geekbench.

Zdá se, že Apple stále zvládá navyšovat výkon. Nový iPad Air totiž dosáhl v testu jednoho jádra 1583 bodů a v testu více jader dokonce 4198 bodů. Šestijádrový čip A14 (dvě výkonná, čtyři úsporná) tak pokořil nejen loňský procesor A13, ale také mnoho procesorů používaných v levnějších modelech MacBooků.

První benchmarky nových iPadů Air 4 s procesorem A14 jsou na internetu

Velmi zajímavé srovnání se nabízí také s procesorem A12Z, který najdeme v aktuálních iPadech Pro (2020). Starší procesor A12Z má oproti předchůdci A12X k dispozici jedno grafické jádro navíc, což nakonec i projevilo ve výsledcích. A14 pokořil A12Z v testu jednoho jádra o 420 bodů (1118), ale v testu více jader si drží prvenství A12Z se 4564 body.

První benchmarky nových iPadů Air 4 s procesorem A14 jsou na internetu

Apple už na zářijové Keynote prohlásil, že nový iPad Air nabídne o 40 % větší procesorový výkon a o 30 % větší grafický výkon. Šlo však o srovnání s předchozí generací tabletu, který spoléhal na procesor A12. Při přímém mezigenerační porovnání tak docházíme k nárůstu výkonu o cca 20 %.

Je jasné, že sázka na vlastní procesory Applu vyjde. Poslední otazník tak visí nad grafickými kartami, které jsou ve výkonu zatím opravdu daleko a výrobci AMD a NVidia budou mít letos opět nové modely s ještě pokročilejšími technologiemi.

MacRumors