Braven 650: Bluetooth reproduktor se super zvukem [Zkušenosti]

Posledních několik týdnů nám redakci ozvučuje nevelký hliníkový kvádr, do kterého posíláme zvuk bezdrátově přes Bluetooth. A přestože je velmi malý, na kvalitě ani hlasitosti to nepoznáte.

Jde o reproduktor Braven 650, který nám k testu zapůjčila společnost Quentin, která je prodává ve svých prodejnách Qstore. Rozměry reproduktoru jsou 6,4 x 15,9 x 4,5 centimetru, je tedy asi o polovinu delší, než nedávno testovaný bezdrátový Logitech Mini Boombox. Logitech zmiňuji z toho důvodu, že jde o stejný typ zařízení a proto se v textu nevyhnu vzájemného srovnání častěji. Braven 650 je celý vyroben z jednoho kusu hliníku, pouze boční stěny s konektory a ovladači jsou plastové.

[HTML1]

Přední a zadní stěna je perforována a skrývá dvojici reproduktorů s celkovým výkonem 6 wattů (tedy 3 watty na každý reproduktor) a je překvapivé, jak málo je reproduktor směrový. Skutečně jej v místnosti můžete postavit v podstatě kamkoli a jen těžko budete poznávat, odkud se zvuk vlastně line. Samotná hlasitost je nižší, než u Mini Boomboxu (ten je však v této kategorii tak trochu extrémem), kvalita reprodukce je však o poznání čistší a i na maximální úrovní hlasitosti jen těžko poznáte nějaké zkreslení.

Čistému zvuku napomáhá také použitá technologie, zařízení totiž podporuje Bluetooth ve verzi 3.0 včetně rozšíření EDP a podporuje také telefonní profil A2DP. To znamená, že mimo reproduktorů obsahuje také mikrofon, díky čemu může sloužit jako kvalitní hlasité handsfree. Můžete jej použít jak s iPhonem pro vyřizování klasických hovorů, tak i s aplikacemi FaceTime, iChat nebo Skype. Reproduktoru se velmi dobře daří potlačovat ozvěnu.

Vestavěná baterie má kapacitu 2 000 mAh, což slibuje výdrž až dvacet hodin. A to není vše: vnitřní baterii můžete použít pro nabíjení jakéhokoli USB zařízení, tedy i svého iPhonu a výborně vám tak zastane funkci záložního bateriového packu. To se opravdu povedlo.

Tím výčet „špeků“ nekončí. Zvuk můžete do reproduktorů mimo Bluetooth posílat také klasickým audiokabelem, a můžete za sebe řetězit i více reproduktorů Braven. Vše pak funguje tak, že první reproduktor v řadě přijímá zvuk přes Bluetooth z vašeho iOS zařízení nebo z počítače a přes kabel jej pak distribuuje do dalšího reproduktoru, ten pak do dalšího a tak vlastně bez omezení počtu do tolika, kolik si jich pořídíte.

Ovládací prvky zahrnují tlačítko pro příjem hovoru, přepínač pro zapnutí reproduktoru, tlačítka pro ovládání hlasitosti (lze použít i pro přecházení mezi skladbami) a tlačítko pro zobrazení zbývající energie v akumulátorech.

Reproduktor Braven 650 je zařízení, které toho nabídne hodně: kvalitní reprodukci, možnost nabíjení jiných produktů, řetězení více kousků za sebe i hlasité handsfree. Po výčtu těchto vychytávek tak již jeho prodejní cena 4 990 korun nejeví jako přehnaná. Není nejnižší, nicméně kvalita zpracování a všeho dalšího ji dokáže ospravedlnit.