iPad mini: malý princ [První dojmy]

Malý iPad je zajímavé zařízení, které i přes některé viditelné nedostatky má co nabídnout, a to nejen díky své přijatelně nízké ceně. Jaké jsou dojmy po několika prvních dnech?

iPad mini je první z nové řady malých iPadů. Přesně podle očekávání jej Apple postavil na bázi hardwaru staršího iPadu 2, i když spoustu věcí výrazněji zmodernizoval. Výsledkem je zařízení, kterým mnoho uživatelů nahrazuje své velké iPady, i které mnoho dalších uživatelů nechává chladnými s tím, že si počkají na další generaci.

V těchto prvních zkušenostech se nevyhnu srovnání s ostatními iPady, nejvíce budu srovnávat s iPadem třetí generace, tedy až do nedávna vlajkovou lodí jablečných tabletů.

Opravdu tenký

Nový iPad mini je opravdu malý a lehký. To jsou první dojmy, které z něj máte. A jeho tenkost poznáte ani ne tehdy, pokud jste používali klasický iPad druhé nebo třetí generace, ale především při přechodu z iPadu první generace nebo některého z konkurenčních tabletů. Zcela nový je tvar a provedení zadní stěny, která je v zadní části více zakulacená než u velkých iPadů a v mnohém připomíná nový iPod touch. On vlastně malý iPad připomíná iPod touch v mnoha dalších směrech, ale to v této fázi předbíhám.

Zadní stěna z barevného hliníku je laděna do barvy předního krytu, proto pokud se rozhodnete pro černý model, získáte opravdu černý. A přestože se to z fotek nezdá, v reálu jsou si obě barvy (přední i zadní stěny) natolik blízké, že zařízení působí naprosto celistvým dojmem.

Ve spodní hradně najdete konektor Lightning, jehož použití je o řád pohodlnější, než u velkého Dock konektoru. Kolem něj je dvojice reproduktorů, které hrají nejlépe ze všech iOS zařízení a úroveň maximální hlasitosti je až neuvěřitelná. Je s podivem, že například MacBooky Air nehrají ani z poloviny tak dobře či hlasitě.

Ovládací prvky jsou klasické: hlasitost a zamykací přepínač na pravé straně, zapínací tlačítko, mikrofon a konektor pro sluchátka na straně horní. Zadní stěnu pak ruší pouze okénko hlavního fotoaparátu.

Díky provedení těla, zaoblení hran a hmotnosti je radost malý iPad používat. Výborně se drží v ruce a to i jednou rukou, a ta i po delším čtení není nijak unavena. To je obrovský rozdíl oproti dospělým iPadům, což jsou jednoznačně „obouručná“ zařízení. I přes tenké okraje displeje jsem neměl problémy s nechtěnými stisky, nicméně toto je oblast silně individuální.

Z pohledu uživatelské ergonomie tak získává malý iPad jedničku. Začínám se totiž obávat, že iPad mini bude prvním iPadem, na kterém začnu skutečně seriózně číst elektronické knihy, až doposud jsem raději sáhl po čtečce Kindle od Amazonu, než abych četl na velkém iPadu.

Apple přepracoval také Smart Cover obal. Ten je nyní nejen menší, ale i jinak provedený a jinak funkční. U původního krytu pro velké iPady si jeho uživatelé naříkali, že obnažené magnety odírají boky tabletu a u malého modelu se Apple pokusil toto chování eliminovat. Proto je styčná plocha nyní kryta vrstvou stejného materiálu, z jakého je vyrobena vnitřní strana krytu.

Vzhledem k rozměrům se musela změnit také konstrukce. Takže zatímco velký Smart Cover se skládá ze čtyř segmentů, malý jen ze tří. Z toho vyplývá rozdílná mechanika skládání opěrného trojbokého hranolu, který je o něco méně pevnější, než v případě velkého krytu, nicméně vzhledem k nízké hmotnosti a velikosti celého zařízení při práci žádné problémy nezpůsobuje.

A je to zajímavé: zatímco na velkém iPadu jsem nikdy Smart Coveru nepřišel na chuť a volil raději pouzdra jiných výrobců poskytujících komplexnější ochranu, na iPadu mini jej zřejmě vezmu na milost. Ovšem uvidíme, jestli se tento dojem potvrdí, což se dozvíte v našich delších zkušenostech s používáním, které vám přineseme až po skutečném sžití s testovaným tabletem.

Vlastně mě k mechanické konstrukci napadají jen dvě výtky: přední hrana přístroje mi přijde velmi ostrá i o něco více nepříjemná, než hrana velkého iPadu třetí generace a při podložení Smart Coverem se špatně obsluhuje vypínací tlačítko.

Ostudný displej

Displej nového iPad mini je po technické stránce dokonalý: je tenký, barevné podání výborné, pozorovací úhly bez výtek – zkrátka tak, jak bychom od moderního panelu typu IPS očekávali. Ovšem jestli něco působí jako ostuda, pak je to jeho rozlišení.

V době, kdy nás Apple zmlsal displeji s Retina rozlišením působí displej iPadu mini jako závan ze záhrobí. Ovšem ono hodně záleží na tom, jaká zařízení jste používali doposud. Pokud na iPad mini přecházíte z prvních dvou generací iPadů, bude to pro vás jednoznačně posun k lepšímu a pravděpodobně mi teď spíláte. Nicméně pokud na menší iPad přechází z některého z Retinových modelů, plně mě chápete.


Poznámka: iPhone 4S na těchto fotografiích je pouze rozměrovou maketou a neobsahuje skutečný displej

Apple totiž použil stejné rozlišení, jako u iPadů prvních dvou generací a displej jen o něco zmenšil. Jenže toto zmenšení nebylo dostatečné na to, aby nebyly vidět jednotlivé body. A i když neuvidíte jednotlivé body, nepřehlédnete viditelnou „chlupatost“ textu způsobenou nedokonalým vyhlazováním textu v iOS. A uvidíte ji stále. I když doufám, že tato citlivost na Retinu časem přejde, prozatím se tak u mě nestalo. A přitom by bylo vše jistě řešitelné softwarově, kdyby v Applu naučili iOS vyhlazovat písma s ohledem na zarovnání jednotlivých pixelů.

Protože jsou to opravdu jen texty, kde si hrubšího rastru všimnete. Hry a grafika jsou bez problémů, fotografie také a stejné platí i o videu. Jen ty texty…

Hardware stačí

iPad mini používá stejný typ procesoru, jaký najdete v iPadu druhé generace. Je však vyroben novějším výrobním procesem a je tak o malý chloupek rychlejší. Jde o stejný procesor, který Apple osazuje také do nového iPodu touch, kde obsluhuje v podstatě srovnatelný počet pixelů. V praxi to znamená, že malý iPad není žádný zamrzlík i přesto, že papírově používá rok a půl staré komponenty.

A toto prohlášení uvádím s plnou vážností člověka, který posledních několik měsíců používal převážně iPad třetí generace, tedy zařízení s hardwarově silnější výbavou a který si po přechodu na iPad mini nepovšimnul žádného zpomalení. Snad jen ten App Store vykresluje ikonky o něco pomaleji.

Tedy vlastně ne, je zde ještě jedna věc, které jsem si všimnul – méně operační paměti. Přestože na tabletu dělám naprosto stejné činnosti, daleko více se při přepínání mezi otevřenými aplikacemi tyto obnovují z uspaného stavu. Ve srovnání s třetí generací, která má dvojnásobek operační paměti, se zde zkrátka aplikace ukončují daleko více.

Milým překvapením je také výdrž na baterie: při stejném použití vydrží iPad mini prozatím o dvacet procent času déle, než Retinový iPad třetí generace. Nabíjení novou menší nabíječkou zabere okolo tří hodin, z USB portu pak výrazně déle.

Příjemný je fotoaparát a jeho schopnosti, stejně jako nová FaceTime kamera. Vzhledem k tomu, že podle Applu jde o stejné moduly jaké najdete v novém iPadu touch, je s podivem, že ovládací aplikace vám nedovolí jak fotografování v HDR režimu, tak i pořizovat panoramatické snímky. A jak moc HDR pomůže fotografiím i jak vypadají panoramata se můžete přesvědčit v tomto našem článku. Proč tedy zde chybí?

Citlivost na Wi-Fi signál v obou podporovaných pásmech je srovnatelný s iPadem třetí generace, navíc v pásmu 5 GHz bych subjektivně tvrdil výrazně menší směrovost na okrajích pokrytí sítí.

Tak jako proč ne

Je naprosto jasné, že příští generace iPadu mini již bude mít Retina displej. A troufám si tvrdit, že tomu nebude dřív, jak v létě příštího roku. Ptáte se, proč tam není Retina již nyní? Je to proto, že Apple chtěl mít malý iPad také tenký i lehký současně a zatímco displej s klasickým rozlišením bylo možné zredukovat do několika málo milimetrů tloušťky relativně snadno, displej s Retina parametry by při této ploše možná také tak tenký byl, jeho energetická náročnost by byla někde úplně jinde. Tudíž by Apple buďto musel zvětšovat tloušťku a hmotnost celého zařízení, nebo dodat na trhu tablet s menší výdrží na baterie. Nic z toho evidentně udělat nechtěl a takto vypadá výsledek.

Nicméně nyní má téměř rok času na to, aby naučil Retina displeje konzumovat méně energie, nebo výrazně zvýšil kapacitu současných akumulátorů, což se mu v minulostí již několikrát povedlo.

Pro koho tedy malý iPad je? Pro toho, kdo jej má především jako doplněk klasických počítačů, které používá pro práci a další velkou plochu nepotřebuje. Pro toho, kdo na tabletu velmi často čte a chce mít čtení pohodlnější. A pro toho, kdo nechce čekat rok na Retina displej a umí nad tím současným přimhouřit oči. Anebo pro toho, kdo má hlouběji do kapsy a chce iPad co nejlevněji.

Pro vás všechny ostatní je zde rychlejší iPad čtvrté generace s úžasným Retina displejem, který je větší a těžší. Záleží jen na vás. Já prozatím odložil třetí generaci a zcela přešel na iPad mini. V dlouhodobých zkušenostech se po čase s vámi podělím o dojmy, které zkrátka v euforii prvních několika dnů s novým zařízením nemusí být patrné.

Kompletní fotogalerie

11 komentářů: „iPad mini: malý princ [První dojmy]

  • avatar
    08. 11. 2012 (09:24)
    Trvalý odkaz

    Sám jsem aktivní a spokojený uživatel produktů Apple (iPod, iPhone, MacBook Air) a na iPad Mini se půjdu určitě podívat, ale z předchozích zkušeností bych doporučil nezapomínat na zlaté pravidlo Apple: Nikdy nekupovat první generaci nového produktu. Ne kvůli kvalitě (i můj 1Gen iPod Touch je pořád jako nový), ale kvůli předvídatelné brzké inovaci a (výraznému) zlepšení parametrů. V technologické oblasti se samozřejmě parametry zlepšují kontinuálně, ale u Apple bývá skok mezi 1G a 2G výrazný – u iPhone přidání 3G, u iPad výrazně nižší váha a cover, u Mini to bude váha a retina.

    Na výše uvedeném je vidět, že Apple sice představoval revoluční produkty, ale nikdy nešel all-in u první verze. Ta slouží jako proof of concept a ověření reálného zájmu trhu, pricingu a ověření ergonomie.

    Myslím, že ti co čtou třeba superapple a trochu Apple sledují si mohou klidně vsadit, že někdy v dubnu – květnu 2013 tu máme iPad Mini 2 s retinou a nižší váhou + něco navíc. Tato první verze (povedená!) byla uvedena aby: zjistila potenciál trhu pro menší tablet, chuť zákazníku zaplatit za něj 300-400 USD a uspokojit early adopters co musí mít na Vánoce novou hračku za jakoukoliv cenu. Osobně čekám do května …

    • avatar
      08. 11. 2012 (09:27)
      Trvalý odkaz

      A přesně toto všechno v článku říkám, díky za potvrzení mých myšlenkových pochodů :)
      Lišíme se v jednom: na 100 % bych se vsadil, že takto brzo to nebude. Odhaduji nejdříve léto, reálně tipuji září…

    • avatar
      10. 11. 2012 (22:03)
      Trvalý odkaz

      Vaha pod 300g a vcetne retiny za pul roku? Nesmysl, nejsou na to technologie, ani s IGZO, jehoz vyroba nepojede tak rychle v seriove vyrobe milionu kusu, to nepujde.

      Jinak nesouhlasim, ze Apple „zamerne“ nedela kvalitni 1gen (mimochodem jsem spokojeny uzivatel iPadu 1gen), podivejte se jak vypadaly konkurencni telefony nebo tablety v dobe uvedeni iPhonu nebo iPadu.

      Apple ma velke cashflow umoznujici nakup klicovych technologii a rezervaci kapacit vyrobnich linek pro budouci produkty, ale potrebuje je mit v desitkach milionu kusu, aby pokryl poptavku. To neni o tom prijit s tisici kusy neceho prevratneho, napr. iPadu Mini s Retinou (verim ze maji zkusebni vzorky), ale kdyz to nemuzou dostat mezi lidi, nema takovy produkt obchodni smysl.

      Jinak ja cekam na mobilni verzi iPADu Mini a jdu do nej, je to uzasny kousek a na tak malem zarizeni mi Retina nechybi.

      P.S. neverim, ze Apple prechazi na pulrocni aktualizaci (byt u iPADu je to 8 mesicu), uz rocni je silene tempo, aby se nedelaly jenom dilci aktualizace. Je potreba odlisovat treba Samsung, ktery chrli jeden telefon za druhym pouze s mensimi obmenami (neco podobneho delala pred lety Nokia) a Apple, ktery ma 3 mobily a 3 tablety.

      BTW novy iPAD 4gen vysel IMHO z nekolika duvodu:
      – apple vyda maly i velky iPAD zaroven, aby vice rozlisil k cemu je jaky urcen, vykonnejsi iPAD 4gen s Retinou a nekolikanasobnym vykonem proti Mini verzi, ktera je vyrazne levnejsi, ale ma standardni rozliseni a vykon srovnatelny s iPAD 2gen – bude mene dochazet ke kanibalizaci…
      – apple vrhne na vanocni trh nejvykonejsi tablet (2x vykonnejsi nez 3gen) a zvysi munici pro souboj s levnejsimi a casto krizove financovanymi tablety
      – narusi se obvykle klesajici kvartalni prodej Q2, protoze mesice pred „ocekavanym“ terminem uzivatele zacnou vyckavat, misto aby to neresili a sli si ho koupit

  • avatar
    08. 11. 2012 (10:07)
    Trvalý odkaz

    Přidám taky nějaký pocit ;-) Subjektivně iPad mini vydrží na nabití déle. U černé verze začíná být vidět prach mezi sklem a okrajem. Je náročnější trefit menší ovládací prvky jako je třeba vypínací křížek záložek prohlížeče. Ve staré se zamodří aplikace pokud se od ní odpíchnete prstem při listování. V porovnání s Nexusem 7 je horší ho držet jednou rukou a na výšku se na něm vejde méně textu. Ale i tak je mini skvělý přístroj, který je oproti normálnímu iPadu mnohem osobnější zařízení a doslova vás pohltí. Aira od soboty otvírám mnohem méně :-)

  • avatar
    08. 11. 2012 (19:10)
    Trvalý odkaz

    Prijatelne nizke cene? To ma byt nejaky forek? :-) to me pobavilo

    • avatar
      11. 11. 2012 (15:30)
      Trvalý odkaz

      ja take doufal v $199 resp $249, ale to bude az o rok az vyjde retina Mini a starsi model jeste nechaji dobehnout.

  • avatar
    09. 11. 2012 (07:05)
    Trvalý odkaz

    Ipad mini jsem si pořídil a jsem maximálně spokojený. Recenze je hezky napsaná a určitě dalo spousty práce takhle precizně vystihnout Ipad mini. Používám jej a jsem spokojený.

  • avatar
    09. 11. 2012 (13:51)
    Trvalý odkaz

    Dekuji za clanek s dobre shrnutymi prvnimi postrehy. Jen bych se jeste rad Vladi Janecka zeptal, jestli i iPad mini podporuje AirMirroring pres AirPlay. Jde mi napr. o zrcadleni prezentace z Keynote pres AppleTV. Mnohokrat dekuji za odpoved.

  • avatar
    10. 11. 2012 (23:22)
    Trvalý odkaz

    Mám dotaz ohledně zmiňovaného vykreslování písma – je to hodně zajímavé. OS X má ono dokonalejší vykreslování nebo ne? U Applu bych čekal, že něco podobného bude mít pořešené dobře…

Komentáře nejsou povoleny.