Jak fotí a natáčí iPod touch 2012 v exteriéru? [Galerie]

Multimediální přehrávač iPod touch dostal ve své poslední verzi nejen pětimegapixelovou zadní kameru s podporou fullHD videí, ale i kvalitní FaceTime kameru. Co od nich můžete očekávat?

V jednom z posledních slunečných podzimních dnů jsme s i s novým iPodem touch vydali na krátkou procházku po okolí. Nízko položené slunce vykreslovalo všechny barvy krajiny a dalo tak vzniknout zajímavým snímkům demonstrujícím možnosti tohoto přehrávače. A protože stejnými kamerami je osazen i malý iPad mini, lze tyto ukázky vztáhnout také ně něj.

Samotná fotoaplikace je velmi jednoduchá a v podstatě vám neumožňuje žádné větší nastavení. Zapnout můžete pouze pomocnou mřížku nebo zapnutí HDR režimu. V takovém případě pořídí fotoaparát velmi rychle za sebou tři snímky s různou expozicí a slepí je do jednoho. Přestože jde o náročnou operaci, zvládá ji iPod touch bez většího zpoždění – obrovské množství mobilních telefonů střední třídy fotí pomaleji i bez toho, aby skládala tři fotky dohromady.

Na následujících fotografiích si můžete prohlédnout rozdíly mezi jednotlivými režimy. Fotoaparátu totiž můžete říct, aby buďto pořizoval pouze HDR fotografie, nebo aby pořídil fotografii bez úprav společně s HDR variantou. Takto vznikly naše testovací snímky.

A toto nastavení je velmi praktické. Proč? Protože v režimu HDR pořizuje fotoaparát tři snímky těsně po sobě a pokud se v průběhu jejich pořízení pohnete (vy, nebo některý u objektů), bude výsledkem rozmazaný snímek. Proto je praktické nechat si uložit i základní snímek, který bude ostrý vždy.

Fotografie jsou bez úprav, po kliknutí se zobrazí v plném rozlišení. Vždy vlevo je klasický snímek, vpravo vylepšený technologií HDR.


Všimněte si fasády domů vpravo: zatímco na prvním snímku jsou přepálené a bílé, na druhém můžete rozpoznat jejich barvy 


Na první pohled na podobných snímcích rozdíl neuvidíte, při zvětšení si všimněte přechodu mezi stromy a oblohou 


Zajímavá je především zadní stěna kapličky nasvícená přímým sluncem, na HDR snímku není tolik přepálená


Zde najdete rozdíly jen ve vykreslení elektrického vedení a vzdáleného obzoru


Rozcestník se nám v HDR verzi pěkně vybarvil


Opět fasády domů nasvícené zapadajícím sluncem – pokud vám na prvním snímku přijdou oba stejně žluté, skutečně nejsou, jde o dva různé odstíny oranžové barvy


A závěrem jedna fotografie těsně před západem slunce. Rozdíl ve vykreslení oblohy je markantní, stromy po pravé strany se v běžné verzi snímku zcela ztrácejí. Vidět dokonce můžete i dráhy letadel na obloze.

Společně s iOS 6 umí iPod touch pořizovat také panoramata. Jejich pořízení je jednoduché, pouze zapnete tuto funkci a pomalým přejetím přes horizont získáte panoramatický pohled. A se slovem „pomalým“ v předchozí větě to myslím opravdu vážně – pokud nebudete poslouchat pokyny fotoaparátu a pojede jen o kousek rychleji, dočkáte se výsledku plného ostrých hran a mezer. Při správném použití však funguje velmi dobře.

Jen musíte trochu přemýšlet nad tím, v jaké situaci začnete snímek pořizovat. Jeho světelnost a barevnost se totiž určuje podle expozice prvního snímku, což můžete názorně vidět na trojici následujících panoramat, které byly pořízení ve stejný okamžik ze stejného stanoviště, pouze každé začalo zabírat jinou část obzoru.

Poznámka: panoramata jsou také v plném rozlišení (každý z nich má 16 MB), tudíž na počítačích s pomalejším připojením můžete po kliknutí na náhled o něco déle čekat na jeho zobrazení.

Jestli něčím iPod touch překvapil, tak je to video. To zaznamenává v rozlišení 1080p a jeho kvalita je na velmi dobré úrovni. Slušně se vypořádá s rychlými horizontálními pohyby s minimálním kácením svislic, přechody mezi světlou a tmavou scénou zvládá také dobře.

Ještě větším překvapením byla kvalita FaceTime kamery. Tady se nebojím říci, že je lepší, než zadní kamera například předchozí generace iPodu touch. Je sice o něco pomalejší ve vyrovnávání světlých a tmavých scén, nicméně pro její hlavní určení – videohovory – je naprosto dokonalá.

Jak točí zadní i přední kamera si můžete prohlédnout na následujícím videu. Při přehrávání doporučuji přepnout přehrávač do HD režimu, pokud není.

[HTML1]

Nové iOS produkty zkrátka nefotí vůbec špatně a je potěšující, že Apple na tuto funkcionalitu skutečně dbá. A o to víc mrzí, že stejnou FaceTime kameru nedal Apple také do iPodu nano, vzhledem k rozměrům této kamery by se v něm místo našlo. Nebylo by to poprvé, co nejmenší Apple přehrávač uměl nahrávat video a bylo by to v mnoha situacích velmi praktické. Tak snad se dočkáme v příští generaci.