Deset let fenoménu jménem iPod

Včera, dvacátého třetího října, tomu bylo deset let od chvíle, kde Steve Jobs představil první verzi jablečného Apple přehrávače: iPodu.

iPod společně s ekosystémem iTunes je tím zařízením, kterému můžeme děkovat za to, že společnost Apple stále ještě existuje a že je tam, kde je dnes. Kdyby totiž nebylo iPodu a iTunes, zřejmě bysme dnes neměli ani iPhony, ani iPady, které jsou ve své podstatě pouze další evolucí tohoto původního přehrávače. Jak vše začalo?

[HTML1]

Steve Jobs měl po svém návratu do Apple v hlavě vizi takzvaného „digitálního hubu“ – tedy systému různých zařízení, jako jsou přehrávače, kamery nebo fotoaparáty, které spolu dokáží komunikovat. Centrem tohoto hubu měl být počítač, pochopitelně Apple.

Ovšem přehrávače tehdy dostupné na trhu nesplňovaly nic z toho, co by si Jobs představoval. Všechny byly buďto velké a neohrabané, nebo malé a nepoužitelné. Proto nechal Apple Jona Rubinsteina sestavit tým inženýrů, který měl za úkol vyvinout nový hudební přehrávač a vlastně i celou řadu iPad. Součástí tohoto týmu byl jak Tony Fadell nebo Michael Dhuey, ale také designém Jonathan Ive. První iPod byl vyvinut za méně než jeden rok, obsahoval pevný disk o velikosti 5 GB a fungoval pouze s Macem, ke kterému se připojoval prostřednictvím rychlého FireWire rozhraní.

Abychom však byli spravedlivý, musíme dodat, že za tento rok nevyvinul iPod Apple zcela sám. Jako základ použil referenční ARM platformu, kterou zakoupil od společnosti PortalPlayer, který byl dříve použit v některých přehrávačích od IBM. Na vývoj uživatelského rozhraní Apple najal společnosti Pixo, která pracovala na návrhu pod přímým dozorem Steva Jobse. Apple potom vše spojil dohromady do designu z dílny Jonathana Iva s ovládáním prostřednictvím rotačního kolečka, jehož autorem je Phil Schiller.

V součanosti má řada iPod čtyři modelové variace: nejmenší iPod shuffle bez displeje je nejlevnějším modelem. Následuje jej malý iPod nano s multidotykovým displejem. Původní řadě se nejvíce podobá současný iPod Classic, který v očích mnoha uživatelů stále patří mezi nenahraditelný model. Nejvyšším modelem celé řady je iPod touch: přehrávač s velkým dotykovým displejem, který je však více než přehrávačem spíše kapesním počítačem nebo – chcete-li – herní konzolí.

Blahopřejeme iPodu k jedné dekádě, za kterou se prodalo více než 300 milionů těchto přehrávačů.

Co říkáte na nový iPod Shuffle?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...