Lidovky 2.0 pro iPad: Digitální je dnes cool [Zkušenosti]

Dnes ráno jsem chtěl být hodný, vstal dřív a šel koupit rohlíky a párky k snídani. V trafice jsem pak přibral i jedny Lidovky, aby měla Zuzana, až se vzbudí, k snídani co číst.

Doma jsem pak se zděšením zjistil, že jsem těch 18 korun vyhodil vlastně z okna. Lidovky jsem si mohl stáhnout na App Store zdarma. Nakonec jsme si tedy u snídaně četli oba, Zuzana papírové Lidovky 1.0, já jako člověk otevřený inovacím, ty digitální. Tady jsou moje první dojmy.

Noviny na iPadu, vlastně iPad na novinách…

Aplikaci je možné spustit na iPadu i iPhone. Po zapnutí se objeví uvítací obrazovka a stáhne se aktuální číslo novin. To minutku dvě trvá. Navíc si do aplikace můžete stáhnout PDF verzi klasických papírových novin, což je asi zbytečnost, když je můžeme číst v podobě optimalizované pro digitální médium.

Klady aplikace vidím především v intuitivnosti, čte se zleva doprava, jako u klasických novin. Obsah by měl být také stejný jako v papírové verzi, navíc jsou tu rozšířené obrázkové galerie a „breaking news“, což je úzká lišta na spodní straně obrazovky, kliknutím na ni se dostanete na web Lidovek, kde si můžete přečíst aktuálně publikované články o tom, co se právě děje.

Navigace je minimalistická a nekomplikovaná, v horní části obrazovky jsou záložky, které vás přepínají mezi hlavní částí aktuálního vydání a přílohami. Níže jsou pak záložky odkazující na jednotlivé tematické okruhy v rámci jedné části. Kliknutím na ně se dostanete na příslušné téma. Pokud čtete od začátku do konce, tak se při listování témata automaticky přepínají.

Aplikace se také přizpůsobuje režimu zobrazení, můžete ji tedy používat na výšku i v „landscape“.  Raději čtu na iPadu na šířku, ale u Lidovek se mi zdá lepší druhý režim. Layout stránky je totiž v tomto případě dvou až třísloupcový a vejde se na něj více textu z perexu každého článku.

Podle prvních vět pak vidíte, zda vás článek zajímá nebo ne. V režimu na šířku se pak někdy stává, že máme sice obrazovku rozdělenu na čtyři sloupce, články jsou ale namačkané do prvních tří a čtvrtý je prázdný.

Po rozkliknutí náhledu článku se nám otevře nové okno s jeho kompletní podobou. Listování v delších článcích je opět zleva doprava, takže filosofie ovládání je v tomto směru konzistentní a nenutí čtenáře k myšlenkovým kotrmelcům. U každého článku máme také možnost označit ho záložkou pro pozdější čtení.

Zdá se, že jde ale založit jen jeden článek, což je škoda. Navíc záložky by měly správně fungovat nejen v rámci jednoho čísla, ale být k dispozici pro všechna vydání, aby měly nějaký praktický smysl. Dále zde najdeme tlačítka pro zmenšování a zvětšování písma, tahle funkce je důležitá a přínosná pro všechny, kteří mají horší zrak, takže za ni dávám body nahoru.

Poněkud podivné jsou „sociální funkce“, které na stránce s otevřeným článkem také najdete. Máte možnost sdílet ho mailem, ale posílá se jen začátek s dovětkem, že článek byl odeslán z aplikace Lidové noviny pro iPad. U Twitteru to funguje tak, že se tweetne pouze nadpis článku s odkazem na možnost stažení aplikace. Hlavním smyslem je tedy spíše než sdílení informací mezi čtenáři self-promotion vydavatele, a to je škoda.

Při experimentování jsem pak narazil na dva další drobné bugy, které vidíte na obrázcích, jedná se o překrývání textu s otevřeným menu a nedoladěné funkce některých tlačítek. Obecně se však dá konstatovat, že chyby nejsou zásadní a vydavatel je v příštích verzích aplikace jistě odstraní.

Shrneme-li předchozí, jedná se o aplikaci celkem podařenou, mezi plusy rozhodně patří uživatelsky přívětivá navigace, možnost zvětšení písma a rozšířené obrázkové galerie.

Pominu-li drobné chybičky v ovládání popsané výše, tak mi zde chybí funkce, které by moderní digitální médium poskytovat mohlo. Uvítal bych například možnost fulltextového vyhledávání (klidně i v online archivu Lidových novin) podle klíčových slov. Hodil by se i nějaký „čtenářský background“ v podobě „informačních bublin“ (dvojsmysl je zde úmyslně!) s popisky slovníkového charakteru k tématu, o kterém zrovna čteme, nebo odkazy na starší články, na které aktuální článek navazuje.

Místo mailování úryvku článku přátelům, což nemá v podstatě žádný praktický smysl, by zde mohla být třeba možnost čtenářské reakce klidně i v podobě hlasování, pokud by o takovou zpětnou vazbu redakce stála. Doladit by určitě chtěly i funkce pro sdílení a přenositelnost obsahu na stolní počítač v podobě něčeho podobného jako Instapaper apod.

Je zajímavé pozorovat, jak začíná být publikování periodik v digitální podobě pro některé naše vydavatele „cool“, a jak k tomuto problému přistupují. Většinou se mluví tak, že digitální noviny jsou skvělé, protože v nich můžeme mít navíc různé prvky, které v tištěných nemáme, třeba videa. A u těch videí to taky většinou končí. Asi je to způsobeno i naší setrvačností v myšlení, takže i když už tu máme pár příkladů novin a časopisů na iPadu, jejich filosofie je vlastně pořád poplatná těm tištěným, což není vyloženě špatně, pokud se to udělá perfektně a s péčí (viz. Respekt). Možná je to jen tím, že digitální publikování je jen „mechanickým překlopením“ tištěného média do elektronického.

V každém případě mají i takové juvenilní pokusy smysl, i kdyby to bylo jen proto, že dva lidé se na malém stole s rozloženými novinami nenasnídají, ale s novinami na iPadu to není problém, jen je třeba dávat pozor na to, abychom si moc neumatlali displej, jak by řekl žijící internetový klasik.

Autor provozuje blog o elektronických knihách Eboocek.cz.

 

5 komentářů: „Lidovky 2.0 pro iPad: Digitální je dnes cool [Zkušenosti]

  • avatar
    01. 07. 2011 (12:49)
    Trvalý odkaz

    abychom si moc neumatlali displej, jak by řekl žijící internetový klasik.

    Vy už také děláte reklamu na web hloupému Hulánovi???

  • avatar
    01. 07. 2011 (13:20)
    Trvalý odkaz

    Ne, ne, pánbůh nás před ním opatruj, to byl vtip :-), proto to „žijící“ versus „klasik“, přece jeho hláška „prokrastinační matlání“ začíná být pomalu klasikou. Abych řekl pravdu, nemyslím si ale, že je hloupý, za tím se naopak může skrývat velmi dobře promyšlená strategie.

  • avatar
    01. 07. 2011 (17:16)
    Trvalý odkaz

    @eboocek.cz: Ano, a presne v tomhle je ten jeho uspech, odkazy na nej i na strankach jako jsou tyhle.

  • avatar
    02. 07. 2011 (08:59)
    Trvalý odkaz

    Ahoj, mozes to vyskusat, ako to funguje s programom Woiceover? Na display nevidim a rad by som vedel, e ci je tato aplikacia robena ako vsetky ostatne digitalne a to tak, ze su to kvazi len obrazky, ktore Woiceover nevie citat. Ak je to tak, tak zial pre mna nepouzitelne.

  • avatar
    05. 07. 2011 (20:51)
    Trvalý odkaz

    No, ale zadarmo je to jen prvních 14 dní, pak je potřeba platit předplatné…

Komentáře nejsou povoleny.