Extra Reader: další čtečka elektronických časopisů pro iPad

Se stoupající penetrací tabletů iPad stoupá také množství obsahu, který můžeme jejich prostřednictvím konzumovat. Nejnovějším počinem v našich luzích je Extra čtečka.

Českých časopisů upravených do podoby iPad aplikací je stále více: ve svém tabletu si můžete číst Computer, F.O.O.F, ForMen nebo i DIGIfoto. Tituly vydavatelství Extra Publishing však doposud v nabídce App Store scházely. Scházely, protože již neschází a přístup k nim poskytuje čtečka Extra Reader.

Čtečka, za jejímž vývojem stojí brněnské studio Touch Art nabízí přístup k velkému množství titulů tohoto oranžového vydavatelství: najdete zde tituly Otazníky historie, Příroda, Svět, Tajemství české minulosti, Válka REVUE a Živá historie. Je škoda, že si svou cestu do čtečky nenašel také IT titul Extra PC, který by si svou tabletovou verzi rozhodně zasloužil.

Samotná aplikace je svižná a přehledná. Základní obrazovka zobrazuje všechna dostupná čísla příslušného titulu, které můžete třídit podle roku vydání. Pod každou titulní stranou je uvedena cena za vydání, datum vydání a možnost pro jeho zakoupení, zobrazení nebo smazání již staženého čísla. Ve srovnání s jinými tituly jsou jednotlivá vydání velká pouze několik málo megabajtů, protože na rozdíl od některých konkurenčních titulů neobsahují žádnou funkcionalitu s přidanou hodnotou, jde skutečně o elektronickou verzi tištěného časopisu v poměru 1:1.

Orientace mezi tituly je trochu  složitější, narazíte především na absenci jakékoli knihovny, v níž byste měli přístup pouze k těm časopisům, které jste si již zakoupili.  V současné podobě se musíte přepínat mezi jednotlivými tituly a zdlouhavě procházet nabídku čísel a hledat to, které máte koupeno. Zamrzí také možnost fulltextového vyhledávání v rámci časopisu: především u historických titulů bychom tuto možnost považovali za zásadní. Potěšila by také funkce, která by uživatele po spuštění upozornila na nové časopisy.

Samotné čtení časopisů je pohodlné, vykreslování stránek je rychlé. Jak již bylo zmíněno výše, časopisy neobsahují žádnou multimediální funkcionalitu, a tudíž jejich čtení lze přirovnat ke klasickému čtení PDF souborů v GoodReaderu nebo v iBooks. K dispozici máte náhled na všechny stránky, běžnými gesty můžete zvětšovat zobrazení, tažením pak listujete mezi stránkami.

Aplikace Extra Reader vítáme jako další počin v oblasti elektronického publikování v Česku, jakých není nikdy dost. Nabídka a zaměření titulů vydavatelství bude tak pro čtenáře se zájmem o přírodu, historii nebo svět kolem nás jistě natolik lákavá, že přehlédnout několik drobných ergonomických nedostatků v první verzi aplikace. Jistě lze očekávat další vývoj: především knihovnu již zakoupených titulů by to chtělo zařadit v seznamu požadavků na další verzi na první příčku.

Aplikace: Extra Reader

Autor: Extra Publishing
Nejnižší verze iOS: iOS 3.2
Cena: zdarma