iPad 2: příjemná evoluce, která potěší

Apple včera představil nástupce svého úspěšného tabletu iPad. Dokáže iPad 2 pokračovat jeho úspěchu a stane se rok 2011 skutečně rokem iPadu 2?

Hned úvodem si trochu netradičně shrňme největší novinky: dvoujádrový procesor, výkonnější grafika, nižší hmotnost, menší tloušťka a dvojice kamer. No nezní to zajímavě? Ve své podstatě se iPad 2 stává přirozenou evolucí předchozí modelu, žádná dramatická revoluce se nekoná. A přiznejme si, že pro ni ani není důvod.

Nový iPad 2 zachovává stejné půdorysné rozměry, jako jeho předchůdce. Displej se stejným rozlišením 1 024 x 768 obrazových bodů má stále úhlopříčku 9,7 palce, stejně široký je také rám okolo displeje. Co však stejné nezůstalo je jeho tloušťka, která je nyní pouhých 8,8 milimetrů. A jak Steve Jobse nezapomněl připomenout, je to méně, než kolik měří váš iPhone 4. Při ohledu na nový iPad 2 se nemohu zbavit dojmu, že z něj Apple udělal velký iPod touch a myslím to jen v tom nejlepším slova smyslu. Podívejte se na obě zařízení sami: stejně řešená zadní stěna, téměř stejná šířka i naprosto stejné kamery u obou modelů.

Společně s redukcí tloušťky přišla také redukce hmotnosti, která je nejvíc patrná u 3G verze. Zatímco Wi-Fi  verze nyní váží 601 gramů (dříve 680 gramů), hmotnost verze Wi-Fi+3G je 613 gramů (doposud 730 gramů).

Rychlost na druhou

Pod kapotou se objevil nový dvoujádrový procesor Apple A5. Je taktován na frekvenci 1 GHz (tedy stejné, jako u předchozího modelu s A4 procesorem), množství dostupné paměti Apple oficiálně neudává (jakmile tuto informaci získáme, do článku ji doplníme), v zákulisí se však hovoří o jednom gigabajtu. Nový procesor přináší nejen nárůst rychlosti při výpočetních operacích, ale nese si s sebou také výrazně výkonnější grafickou část, která je nyní dle Applu až devětkrát výkonnější, než byla v předchozím modelu. Díky těmto skutečnostem by iPad 2 neměl být rozhodně žádným pomalým šnekem.

Tip: zmeškali jste náš včerejší přímý přenos z představení iPadu 2? Prohlédněte si jej ze záznamu.

Pojďme ale ke kamerám, které jsme již trochu naťukli výše: jedná se o stejné kamery, jaké jsou osazeny v iPodu touch, kvalitu fotografií iPhonu 4 tedy od novinky neočekávejte. Zadní kamera je schopna pořizovat záznamy nejvýše v rozlišení 720p při třiceti snímcích za sekundu, přední kamera má obyčejné VGA rozlišení a nepředpokládá se, že byste ji použili k jinému účelu, než k videohovorům. Fotografie pořízené kamerou lze geoatagovat, ovšem GPS čip opět nabízí pouze model 3G, u Wi-Fi se používá přibližný odhad místa prostřednictvím zaměření dostupných Wi-Fi sítí.

Výdrž zůstala zachována, stále můžete počítat až s deseti hodinami práce s aktivním Wi-Fi připojením, vestavěná baterie má celkovou kapacitu 25 Wh. Součástí vnitřní výbavy je také tříosý gyroskop, akcelerometr i digitální kompas (ten je přítomen i ve Wi-Fi verzi).  Nově lze iPad 2 připojit prostřednictvím HDMI také k televizoru prostřednictvím redukce dostupné pro Dock konektor. Výstup podporuje rozlišení 1080p a nabízí plné zrcadlení obrazu – tedy to, co vidíte na displeji iPadu vidíte 1:1 také na obrazovce televizoru. Tato funkce je implementována v systému a není závislá na aplikacích, tudíž bude fungovat se všemi. A ano, je to stejný systém, který Apple používá na svých akcích k představení funkcí nových produktů. A to nejlepší je, že tato redukce bude funkční na všech strojích s A4 procesorem, tedy i na iPadu, iPhonu 4 a iPodu touch poslední generace.

Společně s novým iPodem 2 a jeho novými funkcemi přicházejí také nové aplikace, které jich dokáží využít. Podrobněji se na ně zaměříme v samostatných článcích.

Za inovace si nepřiplatíte

K dispozici jsou pět dvě verze se třemi základními kapacitami 16 GB, 32 GB a 64 GB. Zachována zůstává základní Wi-Fi verze, mobilní verze Wi-Fi + 3G přichází jak ve variantě pro 3G sítě, tak i v CDMA verzi určené pro síť amerického operátora Verizon. Potěšující je, že zůstávají zachovány všechny současné ceny, novinka se tak bude prodávat stejně draze (levně?), jako doposud. Starší modely jsou prozatím v Apple Storech k dispozici se slevou 100 dolarů, zda však bude tato akce dostupná také u nás nevíme.

iPad 2 bude uveden na americký trh 11. března, tedy již za pár dnů. Ve stejný den bude také uvolněn iOS 4.3 pro všechny uživatele. U nás v Česku si budete moci iPad 2 zakoupit již 25. března a dle vyjádření Apple by mělo být pro zahájení prodeje k dispozici dostatek kusů.

2 komentáře: „iPad 2: příjemná evoluce, která potěší

Komentáře nejsou povoleny.