DaisyDisk: mějte dokonalý přehled o obsazeném místu na disku (Zkušenosti)

Chcete mít přehled o tom, kam se ztrácí místo na vašich pevných discích? Vědět, která z aplikací si ukládá nejvíce dočasných souborů? A vlastně vědět o datech všech aplikací úplně všechno?

Aplikace DaisyDisk dokáže prozkoumat váš pevný disk a přehledně v interaktivní mapě zobrazí, které soubory zabírají nejvíce místa. Díky tomu budete vždy v obraze v tom, kde se ztrácí místo na vašem pevném disku.

Aplikace je užitečná především pro majitele SSD disků menších kapacit – pokud podobně jako já používáte v Macu SSD disk o velikosti „pouze“ 64 GB, čas od času potřebujete zkontrolovat, kam se místo ztrácí.

Po základním proskenování pevného disku nebo konkrétní složky zobrazí v přehledném kruhovém grafu skutečné obsazení. Různé typy souborů / adresářů jsou reprezentovány různými barvami, délka jednotlivých výsečí pak znázorňuje obsazený prostor. V pravém sloupci pak vidíte vždy souhrn pro právě zobrazený graf.

Pokud na některý ze segmentů najdete kurzorem myši, zvýrazní se a v pravém sloupci uvidíte náhled jeho obsahu. Klepnutím na něj jej zobrazíte (jde-li o adresář) nebo označíte k dalšímu zpracování (v případě souborů). Pokud stisknete mezerník, uvidíte náhled příslušného souborů prostřednictvím systému Quick Look. Díky tomu se snadno zorientujete, zda daný soubor potřebujete nebo je možné jej smazat.

Na předcházející sérii obrázků můžete vidět pátrání po mizejícím místu na disku. Postupně se dozvídáte, že jen složka vyrovnávací paměti pro konkrétního uživatele zabírá rovných 2,8 GB a uvnitř je největším žroutem prostoru odkládací prostor lokální proxyserveru Squid, následován složkou patřící Google aplikacím. Pokud ji otevřeme vidíme, že více než 700 MB prostoru zabírá cache prohlížeče Chrome (nebojte, takhle po čase dopadne každý prohlížeč, který intenzivně používáte – i Safari).

Toto vše lze zjistit v aplikaci DaisyDisk za pár vteřin, běžné ruční pátrání by trvalo jistě o mnoho déle. Aplikace je Shareware, po vyzkoušení ji můžete zakoupit za cenu 19,95 dolaru (přibližně 370 korun).

Aktualizováno: před pár dny vyšla také veřejná testovací betaverze nové aplikace DaisyDisk 2, kterou najdete na blogu autorů.

Již před časem jsme v článku  Jak najít a obnovit ztracené místo na disku o podobné aplikace Disk Inventory X, která však nenabízí takové porfolio zajímavých funkcí, jako DaisyDisk.