iPod shuffle: nejmenší z rodiny iPodů (Zkušenosti)

Hudební přehrávač iPod shuffle se ve své poslední verzi stal pro mnohé opět zajímavým přístrojem. Co vlastně všechno svému majiteli nabídne a jak se bez displeje vlastně ovládá?

Přiznejme si, že předchozí generace iPod shuffle byla tak trochu úletem a testem, co vše trh a uživatel snesou. Uvést na trh přehrávač zcela bez ovládacích prvků a vše přenést přímo na kabel sluchátek bylo hodně odvážným počinem, no z pohledu uživatele zase o tak velkou výhru nešlo. Zbavení se všech ovladačů sice přineslo malý přehrávač, ten však byl zcela odkázán na sluchátka s dálkovým ovládáním. Chtěli jste použít vlastní sportovní sluchátka? Museli jste si tedy koupit patřičně drahou redukci s ovládáním. Ztratili jste původní sluchátka? Museli jste si opět draze koupit nepříliš kvalitní sluchátka originální.

Naštěstí prodeje ukázaly, že tudy cesta skutečně nevede a na svět přišla generace nová. Ta si bere to nejlepší z generace druhé a s trochou nadsázky můžeme říci, že jede o její reinkarnaci. Novinka je samozřejmě menší a vydrží déle na baterie, řešením a uspořádáním ovládacích tlačítek se však příliš neliší.

Malý hliníkový přívěsek

Ale nemyslete si, že tato tlačítka použil Apple poprvé až na iPodu touch druhé generace: kdepak, již několik let dříve jste jej v naprosto shodné podobě mohli najít na originálním kabelovém dálkovém ovládání pro ostatní iPody.

Shuffle dnes vypadá stejně, jako dálkový ovladač Apple iPod Radio Remote před pěti lety – jen s tím rozdílem, že již nemusí být připojený k iPodu. Jeho rozměry jsou 29 x 32 x 9 milimetrů a hmotnost bez sluchátek velmi příjemných 13 gramů.

[HTML1]

Mechanické provedení přehrávače je příkladné, kovový materiál je pevný a dostatečně odolný. Plastové je na přístroji pouze ovládací kruh s tlačítky, který zabírá téměř celou přední stranu. Jeho stiskem ve vertikálním směru ovládáte hlasitost, v horizontálním pak přechod mezi skladbami. Stisknutím středu pak ovládáte samotné přehrávání skladby.

Na horní stěně najdete kromě sdruženého (audio/USB) konektoru typu jack také světelný indikátor chodu (při tisku tlačítka krátce blikne) a energie v akumulátorech (zelená barva 50 – 100%, oranžová barva 25 – 49 procent, červená barva méně než 25%). Malé tlačítko slouží pro vyvolání funkce VoiceOver a přepínač slouží k vypnutí přehrávače i k zapnutí přehrávání podle pořadí skladeb i náhodného.

VoiceOver zachrání chybějící displej

Právě zmíněná funkce VoiceOver výrazně napomáhá orientaci ve skladbách přehrávače při absenci displeje. Pokud toto tlačítko stisknete krátce, uslyšíte název aktuální skladby a jméno interpreta. Pokud tlačítko stisknete dvakrát krátce, uslyšíte navíc také zbývající množství energie v akumulátorech. A nakonec poslední a nejužitečnější funkce: při podržení tohoto tlačítka začne přehrávač předčítat názvy vložených seznamů skladeb (playlistů) a vám již zbývá pouze potvrdit stisknutím ovládacího středu ten, který právě chcete poslouchat.

Seznamy skladeb si musíte nejdříve připravit v iTunes a přenést je společně se synchronizací. Není bez zajímavosti, že se do přehrávače přenesou také mixy vytvořené službou Genius, pokud ji máte na svých iTunes povolenu.

Hlasová syntéza systému VoiceOver je kvalitní, systém se sám pokouší rozpoznat jazyk skladby a podle toho zvolí jazyk, kterým název přečte. Pokud tedy máte poctivě vyplněny ID3 tagy ve svých skladbách, nikdy se vám nestane, že by americký mluvčí přečítal české skladby a naopak. Český hlas je ženský, anglický mužský.

Kapitoly článku:

  1. >> Vzhled, provedení, VoiceOver
  2. Praktické zkušenosti, Zhodnocení
  3. Kompletní fotogalerie

4 komentáře: „iPod shuffle: nejmenší z rodiny iPodů (Zkušenosti)

  • avatar
    11. 10. 2010 (15:16)
    Trvalý odkaz

    „iPod shuffle je přehrávač, který patří do přední linie. .. Je to takový dělník a hodí se všude tam, kde si iPhone, iPod shuffle nebo Classica zkrátka brát nemůžete“
    nemáte tam chybu, místo druhého shuffle jste asi mysleli nano/touch, ne? Muj prispevek muzete smazat.

    Ty nižší prodeje předchozí generace můžete doložit nějakými údaji, nebo se jedná o odhad?

    • avatar
      11. 10. 2010 (15:37)
      Trvalý odkaz

      Presne tak, myslel jsem touch – diky za upozorneni, uteklo mi to.

      O odhad se nejedna, konkretni cisla ani jejich zdroj vsak nezverejnim.
      Budete mi muset verit…

Komentáře nejsou povoleny.