iPod shuffle: nejmenší z rodiny iPodů (Zkušenosti)

Hudební přehrávač iPod shuffle se ve své poslední verzi stal pro mnohé opět zajímavým přístrojem. Co vlastně všechno svému majiteli nabídne a jak se bez displeje vlastně ovládá?

Zkušenosti získané bojem

V průběhu testů jsme přehrávač nijak nešetřili a provedli klasickou metodikou test výdrže. Ten probíhá měřením výdrže v pěti opakovaných pokusech neustálého přehrávání a finální výdrž je průměrem těchto měření. A vyšlo nám velmi pěkných 14 hodin a 11 minut – což je vzhledem k rozměrům a hmotnosti opravdu výborný výsledek.

[HTML2]

Dobíjení akumulátoru netrvalo ani v jednom z případů déle než tři hodiny, na rozdíl od ostatních iPodů však shuffle nemá klasický konektor, ale připojuje se velmi krátkou redukcí přímo do USB portu prostřednictvím sluchátkového konektoru. Dodaná redukce je velmi krátká a její použití je nepraktické především v případě, že používáte Mac mini – pro pohodlnou synchronizaci tak musíte dokoupit ještě USB prodlužovací kabel nebo stolní USB rozbočovač. A nebo se smířit s tím, že pokaždé budete hledat volný konektor vzadu za počítačem.

Chápu však, že naopak majitel MacBooku krátký kabel spíše přivítá.

Trochu mi vadila pouze přílišná tuhost klipu. Pokud jsem ve zkušenostech s iPodem nano psal, že jde stisknout hůře, tady jde stisknout opravdu velmi špatně. A navíc vinou malých rozměrů jej nedokážete připnout na oděv bez toho, aniž byste museli stisknout také ovládací prvky. Ale jak jej již někam připnete, drží neuvěřitelně pevně.

Ovládání na těle přístroje je praktičtější, než ovládání na kabelu u staršího modelu. Pokud si navíc přehrávač připnete na snadno dostupné místo, budete s ergonomií spokojení. Přispívají tomu také všechna tlačítka, která jsou velmi dobře hmatově odlišitelná.

Samotná zvuková kvalita je na slušné úrovni, poslechově je hudba sytější, než u předchozí generace. Zapomenout ale musíte na dodávaná sluchátka.

Dělník na pořádnou šichtu

Nebudeme si nic nalhávat: iPod shuffle je přehrávač, který patří do přední linie. Není koncipován jako váš jediný přehrávač, ale jako doplněk nějaké přehrávače sofistikovanějšího. Je to takový dělník a hodí se všude tam, kde si iPhone, iPod touch nebo Classica zkrátka brát nemůžete nebo nechcete. Je tak ideálním přehrávačem pro mnoho náročných činností, sportem počínaje a výkopovými prácemi konče. Vydrží brutální zacházení, nepodepíše se na něm ani několik opakovaných pádů. Je lehký a na kabelu jej necítíte. Prostě pokud do první linie, pak s iPodem shuffle na uniformě. S velkou pravděpodobností přežije většinu možných útrap.

Nový iPod shuffle se prodává v pěti základních barevných kombinacích (šedá, modrá, zelená, oranžová a růžová) a je k dispozici s dostatečnou vnitřní kapacitou 2 GB úložného prostoru. Jeho maloobchodní cena se pohybuje těsně pod hranicí třinácti set korun, za které získáte velmi odolný přehrávač, byť jen se základními funkci. Co však chtít od přehrávače více, než přehrávání?

Kapitoly článku:

  1. Vzhled, provedení, VoiceOver
  2. >> Praktické zkušenosti, Zhodnocení
  3. Kompletní fotogalerie

4 komentáře: „iPod shuffle: nejmenší z rodiny iPodů (Zkušenosti)

  • avatar
    11. 10. 2010 (15:16)
    Trvalý odkaz

    „iPod shuffle je přehrávač, který patří do přední linie. .. Je to takový dělník a hodí se všude tam, kde si iPhone, iPod shuffle nebo Classica zkrátka brát nemůžete“
    nemáte tam chybu, místo druhého shuffle jste asi mysleli nano/touch, ne? Muj prispevek muzete smazat.

    Ty nižší prodeje předchozí generace můžete doložit nějakými údaji, nebo se jedná o odhad?

    • avatar
      11. 10. 2010 (15:37)
      Trvalý odkaz

      Presne tak, myslel jsem touch – diky za upozorneni, uteklo mi to.

      O odhad se nejedna, konkretni cisla ani jejich zdroj vsak nezverejnim.
      Budete mi muset verit…

Komentáře nejsou povoleny.