Starlink: dva měsíce se satelitním internetem [Zkušenosti]

V posledních dvou měsících opustila náš dům většina dat prostřednictvím satelitního internetového připojení. Jaké je řešení společnosti Starlink, za kterou stojí Elon Musk?

Až doposud bylo připojení internetové připojení přes satelit buďto drahé, nebo velmi pomalé, nebo obojí dohromady. Společnost SpaceX se rozhodla tento stav změnit se svou satelitní sítí Starlink. Protože počet vypuštěných satelitů již umožňuje pokrýt touto sítí i velkou část Evropy, začala být služba v minulém měsíci dostupná komerčně také v České republice.

Nejde ale o nic levného, za měsíční připojení zaplatíte cca dva a půl tisíce korun, přičemž startovací hardwarová sada skládající se ze satelitní antény, přijímače a lokálního Wi-Fi routeru vás vyjde na dalších 12 000 Kč. Navíc potřebujete místo s dobrým výhledem na severní oblohu, což rovnou diskvalifikuje spoustu hustě obydlených městské aglomerací – zapomeňte na to, že si satelitní anténu jednoduše připevníte na balkón ve svém panelovém domě.

Krabice opravdu není malá

Ostatně ve městě nemá tohle připojení své opodstatnění – zde jistě máte mnoho levnějších a rychlejších možností, jak se připojit k internetu.

Něco jiného je to však ve venkovských nebo horských oblastech. Pokud na své chatě máte připojení přes mobilní telefon zcela nepoužitelné, pak je Starlink správné řešení. Stejně tak i na vesnici, kde je k dispozici pouze lokální Wi-Fi poskytovatel s nevelkou rychlostí připojení a vysokou agregací, jako je tomu v mém případě. Místní poskytovatel internetu nabízí připojení 30 / 5 MB/s agregaci jí cca 1:5. Je tedy zřejmé, že především večerní špičce není použití místního internetu příliš pohodlné.

Oproti tomu rychlosti poskytované Starlinkem působí jako úplně jiného světa. Přestože hodně kolísají, protože na oběžné dráze ještě není umístěno plné množství satelitů (síť je stále ještě ve výstavě), v průměru budete stahovat data rychlostí 150-250 Mb/s, odesílat pak rychlostí cca 10 až 30 Mb/s. A to může být oproti lokálním poskytovatelům výrazné navýšení.

Zkušenosti nade vše

Uvedení celé sady do provozu je velmi jednoduché. Z krabice pouze vytáhnete satelitní anténu, zasadíte ji do stojanu, propojíte kabel s napájecím adaptérem na jedné straně a Wi-Fi routerem na straně druhé a zapojíte do elektrické zásuvky.

První testovací zapojení: vidíte anténu, POE napájecí adaptér, Wi-Fi směrovač, kabel, iPad i powerbanku, která celý setup napájí

Do svého mobilního telefonu si stáhnete zdarma dostupnou aplikaci Starlink, prostřednictvím které provedete nastavení zařízení. Nečekejte ale žádnou složitou konfiguraci, v podstatě se musíte pouze připojit ke svému účtu Starlink a následně nastavit jméno vysílané Wi-Fi sítě a přístupové heslo. To je vše. Ostatní udělá za vás automatika systému.

Vypadá to jako ze Sci-fi seriálu: anténa má v sobě polohovací motory, tudíž se sama nastaví na správnou pozici na obloze a i dále v průběhu provozu se sama pozicuje tak, aby zabírala vždy největší množství satelitů. Prvotního uvedení do provozu – tedy než na novém místě najde všechny satelity, může trvat až půl hodiny. Poté již funguje zcela automaticky.

Propojovací kabel, který anténu spojuje s napájecím adaptérem, má délku 30 metrů a je určen pro venkovní použití. Tudíž anténu můžete umístit opravdu velmi daleko od místa, na kterém chcete provozovat Wi-Fi modem. Vzhledem k tomu, že jde o klasickou bezdrátovou síť, jsme neměli problém s využitím jak u iPhonu, tak v iPadu nebo u stolních počítačů Mac.

Najít však můžeme i nevýhody. Někomu by mohlo vadit, že kabel vedoucí od antény je pevně připojen a nelze jej nahradit vlastním. Dalším rizikem, se kterým musíte počítat, je možnost výpadků – jak jsme si již řekli, než všechny družice systému jsou již na svém místě, a tak se může stávat, že v určitých krátkých úsecích zkrátka nebude přes koho připojení realizovat. To by se mělo s postupnou výstavbu systému zlepšovat, stejně jako i propustnost sítě. Cílem společnosti Starlink je nabídnout stabilní gigabitové připojení.

Zajímavost: vnitřek antény je v případě potřeby vyhříván, tudíž nebudete muset řešit odstraňování sněhu či námrazy.

Ve srovnání s konvenčními sítěmi může být problém i delší odezva – my jsme se při testování nenarazili na žádnou aplikaci, kde by o něco větší doba odezvy byla problémem. Používali jsme vše, od přehrávání videa až po streamování náročných her z cloudu, a vše fungovalo na výbornou. Pravdou také je, že lokální připojení Wi-Fi poskytovatele v mé obci také rychlosti odezvy nevyniká.

Hraju hru na iPadu přes cloudovou službu GeForce Now přes satelitní připojení

Pro někoho může být s podivem zjištění, že Starlink je koncipován jako stabilní připojení a ne jako mobilní. Samotné připojení totiž bude fungovat pouze v lokálně omezené buňce, ve které je vaše zařízení registrováno. Pokud jej naložíte do auta a odvezete na chatu na druhý konec republiky, fungovat zde nebude (pokud neprovedete administrativně nepříliš jednoduché přeregistrování na nové místo). V současné době tak nejde o zajímavé řešení například pro digitální nomády.

Umístění antény na střeše dílny – podstavec je připraven na uchycení třemi masivními šrouby tři vruty

A pak je tu samozřejmě cena. V místech, kde není žádné jiné připojení, na ní až tolik nezáleží. Avšak jinde by mohlo: například já běžně platím za výrazně pomalejší připojení 500 korun měsíčně, tudíž příplatek za použití Starlinku s ohledem na nárůst výkonu a přenosových rychlostí nepůsobí jako překážka.

Hodně slibný start

Startovací sada od Starlinku nádherně ukazuje, že satelitní připojení přes internet může být dostupné a současně velmi dobře použitelné pro běžného uživatele i u nás v České republice. Jde o zcela novou technologii, tudíž cena odpovídá téhle skutečnosti, stejně tak, jako některá omezení. Lze ale předpokládat, že po dokončení kompletní výstavby sítě – tedy po vypuštění všech potřebných satelitů, může cena za připojení klesnout a současně může padnout i omezení na stacionární použití. Anebo bude do nabídky zařazen jiný tarif se jiným zařízením, který budete to umožňovat. Možností je hodně.