Aktualizace macOS 10.15.4 Catalina způsobila části uživatelů potíže. Problémy se týkají kopírování souborů a uspávání počítače

Určitý vzorek uživatelů zaznamenal po aktualizaci na macOS 10.15.4 Catalina problémy s počítači. Potíže jsou různorodé a týkají se například práce se soubory nebo uspávání počítače.

Problémy se zřejmě nejvíce týkají kopírování objemných souborů. Na fórech společnosti SoftRAID je poměrně dobře zdokumentováno, že k chybovému chování dochází při kopírování desítek GB najednou. Firma už vše detailně reportovala Applu a pracuje s programátory společnosti na vydání aktualizace macOS 10.15.5 nebo menší záplaty.

Aktualizace macOS 10.15.4 Catalina způsobila části uživatelů potíže. Problémy se týkají kopírování souborů a uspávání počítače

SoftRAID upozorňuje, že potíže se týkají i interních disků:

Stává se to v různých situacích, a to včetně disků od Applu, patrně jde o situace s mnoha I/O vlákny. Myslíme si, že problém spočívá právě ve vícevláknovém zpracování souborů. Nejvíce jsou tedy postiženy disky naformátované SoftRAID souborovým systémem (aktuálně je nemožné nakopírovat více než 30 GB), ale problémy se vyskytují i na interních discích formátovaných Apple (APFS).

Kernel panic po probuzení Maca

Mnoho uživatelů také popisuje pády systému macOS 10.15.4 při probuzení ze spánku. Po probuzení následuje kernel panic (obdoba BSOD z Windows) a následný restart s Apple logem. 

Někteří rovněž hlásí potíže s externími disky, které se po uspání počítače dále „točí“, jako kdyby Mac neustále četl a zapisoval data. Toto chování může vést k poškození externích disků. 

Uživatelé založili téma na oficiálních fórech Apple podpory nebo sociální sítě Reddit.

Apple zatím k popsaným problémům nevydal žádné stanovisko.

MacRumors