Vývojáři dostali do rukou finální Golden Master verzi macOS 10.15 Catalina

Apple včera uvolnil Golden Master verzi operačního systému macOS 10.15 Catalina. Vývojářům se tak do rukou dostává finální podoba systému pro počítače.

Vývojáři nyní mohou instalovat konečnou podobu macOS 10.15 Catalina. Původní odhady o 4. říjnu se nenaplnily a verze se patrně mezi běžné uživatele ještě nedostane, jsme však velmi blízko vydání.

Nový operační systém přináší mnoho novinek, které jsou zaměřené na sblížení macOS a iOS. Projekt Marzipan vykrystalizoval do podoby Catalyst a nyní mohou vývojáři jednoduše portovat své aplikace z iOS na macOS.

Samotný Apple jde příkladem. Končí iTunes jak je známe a přichází samostatná Hudba, Podcasty nebo TV. Všechny dle svých iOS vzorů.

Konec podpory 32 bit aplikací

Na Apple Watch můžete nově potvrzovat výzvu k zadání systémového hesla a počítače s T2 čipem nyní obsahují aktivační zámek. Nová aplikace Najít rovněž podporuje Macy. Do systému míří i sledování času u obrazovky anebo přepracované Fotky, Připomínky a Poznámky.

Nejdůležitější zprávou, co se kompatibility týče, je ukončení podpory 32 bit aplikací. Ty již vůbec nepůjde spustit. Apple tak razantně odstřihává staré technologie. Pokud stále ještě využíváte 32 bitový software, upgrade důkladně zvažte.