HypeDrive Slim USB-C Hub: univerzál pro Mac i iPad Pro [Zkušenosti]

Hlavním důvodem, proč Apple začal ve svých počítačích používat rozšiřující porty typu USB-C, byla jejich naprostá univerzálnost. Jediným konektorem totiž můžete stejně dobře připojit diskové úložiště, počítačovou síť nebo externí monitor. Jen doposud na trhu chyběl přístroj, který by všechna tato rozhraní dokázal nabídnout v jednom jediném balení.

A proto můj pracovní MacBook Pro vypadá jako centrální mozek lidstva – vedou do něj čtyři kabely, dva z každé strany. Dvěma mám připojeny dva externí monitory, jeden vede napájení a jedním je připojené Thunderbolt diskové pole. Vzhledem k těmto kabelům pak lze MacBook Pro na stole velmi špatně přesouvat, protože každý větší přesun znamená odpojení některého z kabelů.

A tak jsem si koupil univerzální rozšiřující dokovací stanici HyperDrive Slim USB-C Hub. Ta se k počítači připojuje jediným USB-C kabelem a ve svém elegantním hliníkovém těle nabízí hned osm rozšiřujících konektorů.

Až neuvěřitelně hodně všeho

Co všechno zde najdeme? Pro mě především je výhrou možnost připojit hned dva externí monitory současně, díky čemuž se zbavím hned jednoho kabelu vedoucího přímo do počítače. Jeden z monitorů mohu připojit klasickým HDMI rozhraním, pro druhý je pak připraven Mini Display Port. U těchto portů ovšem pozor na to, zda máte monitory s ultravysokým 4K rozlišením, protože ty zvládne redukce krmit pouze nízkou obnovovací frekvencí 30 Hz, která se pro dlouhodobější použití příliš nehodí. U monitorů s klasickým rozlišením tento problém nevyvstává.

Druhou velkou radost mi udělal gigabitový port místní sítě. Chápu, že je doba bezdrátová, a tak výrobci nejrůznějších rozšiřujících redukcí rychle zapomněli, že existovalo cokoli jako klasická drátová síť. A přitom na rychlost gigabitové sítě se v reálném nasazení více počítačů využívajících stejnou síť nedokáží bezdrátová řešení stále stabilně dostat. Pokud tedy chcete například stříhat video uložené na síťových serverech, rychle zálohovat nebo pracovat s větším množstvím dat, tam všude je kabel základním předpokladem.

Nemluvě o tom, že stále existují hotely, kde namísto Wi-Fi najdete pouze vyvedený kabel sítě. Díky univerzální rozšiřující stanici HyperDrive nezůstanete v takovém případě bez připojení. Ta se díky svým malým rozměrům, při kterých se vejde do dlaně, snadno přenáší, a není tak problém mít ji s sebou kdekoli.

Další portová výbava zahrnuje dva rychlé porty USB 3.1 klasického tvaru i jeden průchozí USB-C konektor s podporou napájení. Pokud tak budete mít stanici připojenou na jednom místě, bude vám stačit pro připojení monitorů, napájení i všech periferií k notebooku zasunout pouze jediný kabel. To oproti současným čtyřem skutečně oceňuji nejvíce.

Nakonec zmiňme, že praktické jsou také sloty na paměťové karty, které již Apple ze svých notebooků odstranil. Jde jak o klasický slot pro SD kartu běžné velikosti, tak i pro malé karty typu microSD. Prostě vše, co můžete v dnešní době potřebovat, pokud nepoužíváte specializovaná řešení používající například karty typu CompactFlash.

Umí všechny

Díky tomu, že zařízení sází na USB-C porty namísto portu Thunderbolt 3, je použitelné jak pro MacBooky Pro, tak i pro dvanáctipalcové MacBooky s Retina displejem. Je pravda, že kdyby výrobce sáhl po Thunderbolt portu, bylo by možné použít dva 4K displeje s plnou obnovovací frekvencí, nicméně ztráta podpory základního MacBooku by za takovou výhodu asi nestála.

Za sebe vám mohu testovaný HyperDrive Slim USB-C Hub jen doporučit, a pokud bych měl na něm najít nějakou nectnost, pak to bude jen zahřívání za provozu v případě zapojení všech portů včetně dvojice monitorů a současně napájení. Nepoložíte sice na něj ruku na delší dobu, požáru se ale rozhodně obávat nemusíte.

Tento test vyšel v SuperApple Magazínu 5/2018, vydání Září – říjen

SuperApple Magazín 5/2018: zkušenosti s Mojave i iOS 12, testy MacBooku Pro i eGPU v praxi