Finanční výsledky Applu: je pokles zisku v pořádku?

Apple zveřejnil finanční výsledky za první fiskální čtvrtletí roku 2017. Applu se podařilo zastavit pokles příjmů, přestože k nárůstu čistého zisku oproti očekávání nedošlo. Fungovaly iPhony i Macy, naopak iPady zrychlují svůj propad.

První fiskální čtvrtletí roku 2017, které skončilo 31. prosince 2016, přineslo společnosti Apple příjem ve výši 78,4 miliard amerických dolarů, což představuje čistý zisk ve výši 17,9 miliardy amerických dolarů (respektive 3,36 dolaru na jednu vydanou akcii). Ve stejném čtvrtletí loňského roku byly příjmy 75,8 miliardy a čistý zisk ve výši 18,4 miliardy dolarů (3,06 dolarů na akcii). Jde tak o viditelný propad.

[HTML1]

Hrubá marže činila 38,5 procenta (40,1 procenta před rokem), mezinárodní prodeje se na tržbách podílely 64 procenty.

Společnost prodala 54,4 milionů kusů mobilního telefonu iPhone, 5,5 milionu kusů tabletů iPad. Společnost také prodala 7,2 milionu kusů počítačů Mac, zatímco počet prodaných přehrávačů iPod již Apple neudává jako samostatnou položku a hodinky Apple Watch se ve výsledcích samosatně neprojevují, Apple je stále macešsky řadí do položky Ostatní.

Za online služby utržil Apple za toto čtvrtletí 7,2 miliardy dolarů, za ostatní hardwarové produkty (sem tedy patří jak zmíněné iPody, Apple Watch, tak i Apple TV, příslušenství i produkty od Beats Electronics) pak získal příjem ve výši 4 miliardy dolarů.

[HTML2]

Mezi nejvíc problémové zařízení v nabídce Applu patří tablety iPad, které padají jak z pohledu počtu prodaných kusů (pokles o více jak tři miliony prodaných kusů), tak i z pohledu přinesených příjmů (pokles o jeden a půl miliardy dolarů). Klesající trend se navíc nedaří zvrátit již několik let. Tato skutečnost je navíc velmi zarážející s ohledem na skutečnost, že hovoříme o čtvrtletí, do kterého spadá bohaté předvánoční období.

[HTML3]

[HTML4]

Ukazuje se také, jak důležité jsou pro Apple a jeho finanční zdraví mobilní telefony iPhone a kolik vděčí nových iPhonům 7. Teprve jim se podařilo zastavit pokles, který způsobilo představení modelu iPhone 6s / 6s Plus, které nemotivovaly tolik k nákupu, jako nová sedmička.

[HTML5]

[HTML6]

Poznámka: pro vysvětlení toho, jak se to má s těmi čtvrtletími, nepřehlédněte tento článek.