iSmartAlarm: postavte si vlastní bezpečnostní systém [Zkušenosti]

Jestli se bojíte profesionálních alarmů, bezpečnostních řešení a nechcete při instalaci čidel a senzorů vrtat do zdi, pak by vás mohl zaujmout právě iSmartAlarm.

Bezpečnostní systém iSmartAlarm si zakládá právě na tom, jak snadno je dokážete nainstalovat, zprovoznit a používat. A skutečně není daleko od pravdy, pokud se mu v něčem dokážete přizpůsobit.

Základní sada obsahuje centrální řídící jednotku, jeden pohybový senzor, dvojici magnetických senzorů otevření dveří či oken a dva bezdrátové dálkové ovladače. Se základnou však může těchto senzorů komunikovat více, tudíž si můžete další dokupovat dle potřeby.

7111W5v5gkL._SL1500_

Sliby snadné instalace

Daří se iSmartAlarmu naplňovat sliby o snadné instlaci? Pokud máte štěstí a vše provedete ve správném pořadí, pak ano. Nejdříve ze všeho je třeba zapojit základnovou stanici nejen k elektrické síti, ale i klasickým ethernetovým kabelem k počítačové síti s přístupem k internetu.

V této nutnosti a nemožnosti použít bezdrátové sítě spatřuji hlavní velkou nevýhodu celého řešení – centrální jednotku tak totiž nemůžete umístit kamkoli, ale jen poblíž routeru nebo směrovače. Proč je to problém? Hned z několika důvodů – vzhledem k tomu, že samotná základna funguje jako hlasitý alarm (dokáže dosáhnout až na zvukový výkon 100 dB), pak je nejvhodnější ji umístit do prostoru, kde bude nejvíce slyšet a kde nejvíce vystraší případného zloděje. Jenže pokud máte router umístěn v pracovně nebo třeba v samostatné servisní místnosti za zavřenými dveřmi, pak svým zvukem v podstatě nikoho nevyděsí.

ISMARTALARM_3_ 71U66we55JL._SL1500_

Je tak obrovskou škodou, že zařízení nedokáže komunikovat prostřednictvím klasické Wi-Fi sítě, jako to umí například domácí meteostanice Netatmo. Překvapivé je to i protože hardwarově potřebnou technologii obsahuje. Nezbývá tak než doufat, že v některé z příštích verzích firmwaru půjde bezdrátové připojení použít a ovládací aplikací pak nakonfigurovat.

Další postup je již jednoduchý: po vytvoření uživatelského účtu s již funkční základnou spárujete jednotlivá čidla. Ta pojmenujete prostřednictvím ovládací aplikace, jejíž pomocí celou instalaci provádíte.

IMG_1616 IMG_1618

S dodávanými čidly pak základna komunikuje proprietární technologií, díky čemu může být čidlo od základnové stanice vzdáleno až sto metrů. Snadno tak ochráníte i běžný rodinný dům z jednoho místa. Čidla fungují bezdrátově, výrobce slibuje dvouletou výdrž jejich baterií.

IMG_1619 IMG_1620

Život v bezpečí?

Alarm umí tři základní režimy, které lze ovládat jak prostřednictvím iPhonu (použít lze jakýkoli model s operačním systémem alespoň ve verzi 5.0), tak dvojicí dodávaných ovladačů. První je režim ARM, při kterém jsou aktivní všechna čidla. Pokud je v tuto chvíli zaregistrováno narušení, obdržíte na váš telefon výstražnou SMS, notifikaci nebo příchozí hovor (podle toho, kterou možnost si zvolíte v nastavení). Současně s tím se spustí alarm v siréně, jehož hlasitost lze také uživatelsky nastavit.

Alarm neumí volat policii, tuto činnost nechává na vašem uvážení.

Druhý režim DISARM vypne celý systém. I v něm však můžete nastavit, že při otevření kterýchkoli sledovaných dveří nebo oken základna tiše cinkne.

Třetím z režimů je HOME, který je ideální pro ochranu v noci. Při jeho použití jsou aktivní čidla na oknech a dveřích, avšak nefunkční čidlo detekce pohybu. Můžete tak v noci po době chodit bez obav z toho, že se spustí alarm. Anebo jej můžete použít pro zabezpečení v případě, že chováte doma volně se pohybující domácí zvířata.

Alarm fungoval při testu velmi dobře, vždy vzorně reagoval jak na ovládací aplikaci, tak i na dodávanou klíčenku. K té bych však měl výtku stran dílenského zpracování. Použitý plast se jeví jako velmi křehký a při neustálém nošení na svazku klíčů tak nemusí mít proti kovovým klíčům příliš šancí k přežití. Také její rozměry by mohly být menší.

2Z9A3028

Nepříjemnou vlastností je pak cena za samostatná čidla. Pokud bych si například chtěl kompletně zabezpečit všechna okna a dveře v přízemí domu, potřeboval bych celkem sedm magnetických senzorů. Dvě najdu v základním balení, zbývá tedy dokoupit dalších pět. Čidla se prodávají v balení po dvou za cenu 1 098 Kč, musím tedy zakoupit tři balení za celkem 3 294 korun. Když k tomu přičtu cenu základní sady, dostanu se se zabezpečením přízemí na částku přesahující deset tisíc korun a s pouhým jediným pohybovým senzorem. Případné přikoupení dalších pohybových čidel pak stoupají náklady s každým dalším o tisíc korun.

Přitom možnosti iSmartAlarmu do budoucna jen porostou. Již nyní výrobce slibuje domácí pohyblivou kameru s infračerveným přísvitem nebo domovní zvonek s přenosem zvuku i obrazu přímo do telefonu. A také přídavnou sirénu (která odstraní první mou výtku týkající se nutnosti připojení k internetu kabelem), dálkově ovládanou zásuvku anebo velmi užitečný detektor zvuku rozbitého skla.

Ten by byl přesně tím doplňkem, který bych si určitě dokoupil.

iSmartAalarm

  • sada alarmu ovládaná telefonem
  • líbilo se: snadná konfigurace, ovládání telefonem i ovladači
  • nelíbilo se: cena samostatných čidel, nutnost drátového připojení k internetu
  • cena: 6 875 Kč
  • zapůjčil: easystore.cz

3 komentáře: „iSmartAlarm: postavte si vlastní bezpečnostní systém [Zkušenosti]

  • avatar
    16. 12. 2014 (14:05)
    Trvalý odkaz

    dobre, ako tazko je ho vyradit z cinnosti. vnimam tam prepojenie na wifi routre, ethernet atd. Dokaze pri naruseni pripojenia cidiel vyslat este posledne varovanie majitelovi?

    • avatar
      16. 12. 2014 (14:13)
      Trvalý odkaz

      Půjde vyřadit shozením internetového připojení, případně vyřazením napájení budovy (pokud není alarm a konektivita zajištěna třeba UPSkou)…

      • avatar
        17. 12. 2014 (16:53)
        Trvalý odkaz

        V takovém případě dostane uživatel alespoň notifikaci, že proud nebo internetové připojení vypadly.

Komentáře nejsou povoleny.