Shrnutí říjnové Keynote: co Apple připravil na konec roku 2013

Tak jak bylo očekáváno se i stalo. Zřejmě již poslední letošní keynote se odehrála v příjemných barvách podzimu a nadělila mnoho dalších novinek do jablečného sadu. Pohodlně se usaďte a pojďte je s námi nakousnout.

Pakliže patříte mezi čtenáře, kteří neměli z jakéhokoli důvodu čas sledovat živý přenos, který jsme česky komentovali na adrese Live.SuperApple.cz, máme pro vás tradiční velký souhrn doplněný o komentář. Nebudeme chodit dlouho okolo a rovnou začneme.

Celou Keynote uvedlo průvodní video s různými hesly. Ty vyjadřovaly většinou motto a snahu Apple dělat ty nejlepší produkty pro své uživatele. Cílem bylo pravděpodobně navodit potřebnou atmosféru. Poté přišel na pódium ladným krokem Tim Cook a všechny uvítal.

iPhone, nejlepší smartphone na trhu  – iOS 7, App Store

Řečí čísel – za první týden od uvedení se prodalo 9 milionů nových iPhonů 5s a 5c (nespecifikován konkrétní model). Na podtržení emocí Cook promítl další video, kterými byla celá Keynote tentokráte prošpikovaná. Plynule se pozornost zaměřila na iOS 7. Ten je samozřejmě nepropracovanějším mobilním systéme z jablečné stáje. Kompletně přepracovaný od základů. Odezva byla podle Tima jasná – 200 milionů instalací pět dní od uvolnění iOS 7 a dnes jej najdeme na 64 % mobilních zařízení s nakousnutým jablíčkem.

Rovněž byl zdůrazněn úspěch služby iTunes Radio. 20 milionů posluchačů v USA tvoří obří základnu a důkaz, že tato služba dává smysl. Jako důkaz předložil Cook citaci hudebníka Justina Timberlake „Je to skvělá cesta jak objevovat novou hudbu.“ Od spuštění byla přehrána miliarda písní.

App Store ve zkratce – milion dostupných aplikací a 60 miliard stažení. Vede to k zamyšlení, že všechny ani nemůžete vyzkoušet…

Mac OS X Mavericks, skvělý OS na počkání

Cook poté předal slovo energickému Craigu Federighimu, který oživil svým melodickým hlasem pospávající publikum (kdo viděl přenos, zajisté si povšiml). Mavericks je opět důkladně přepracovaným systémem a to zejména v oblastech technologie, vychytávek (features) a aplikací.

Craig zdůraznil kladný dopad nového systému na výdrž baterie, která je nyní prodloužena na současném hardwaru až o celou hodinu. Při sledování iTunes videa se výdrž prodloužila dokonce o 90 minut (na poslední generaci MacBooků Air).

Další novinkou je komprese paměti. Technicky zdatní uživatelé vědí, že UNIXové systémy pracují s pamětí jinak než OS Windows. V Applu vědomi si této skutečnosti správu paměti v systému změnili. Mavericks nyní komprimuje paměť. Laicky vysvětleno to znamená, že se vám do paměti vejde více spuštěných (a uspaných) aplikací než dříve, a systém se bude snažit inteligentně použitou paměť stlačovat. Údajně se nyní do 4 GB RAM vejde 6 GB dat aplikací. A to zní velmi dobře a naše zkušenosti toto potvrzují.

Maverick rovněž přináší lepší správu paměti pro integrované grafické karty. Nyní už není přidělená hodnota fixní, ale dynamicky alokovaná – grafická karta si ukousne jen tolik, kolik bude doopravdy systém vyžadovat. Typicky při prohlížení internetu to bude méně, než při hraní her. Na integrované karty se také dostává podpora technologie Open CL¸využívané zejména při složitých matematických výpočtech. Usnadní tak práci procesoru, což je jedině dobře.

Následující vychytávky systému už byly představeny dříve. Rychlé sdílení obsahu ze Safari, štítky ve Finderu, konečně funkční Full-Screen na více monitorech (diváci tleskali jako diví – jako za odměnu, že tato funkcionalita byla po dva roky nepoužitelná?).

V následujícím demu byly ukázky z desktopové verze iBooks, Pages a práce se soubory i textem. Poté něco málo kouzel s notifikacemi. A poté práce s mapami a propojením na kalendář. Ten bude mít nové chytré rozpoznávání časových údajů a vylepšenou integraci. Za vše hovořila ukázka s chytrým naplánováním schůzky a odesláním do iPhone přes iCloud.

A to nejlepší na konec – Mavericks je zdarma. Dost možná již tedy tento text čtete v nejnovějším jablečném OS pro Macy. Podpora strojů zahrnuje tytéž, jako Mountain Lion.

Revitalizace MacBooků Pro

Kromě zdůraznění úžasnosti těchto strojů jsme se dozvěli, že update se dotkl pouze strojů s Retina displejem (počítače MacBook Pro bez Retina displeje zmizely z nabídky s výjimkou základního modelu úplně). 13-ka něco málo zhubla a zeštíhlela. Srdce tvoří procesor Intel architektury Haswell a tím pádem integrovaná grafika Iris (až o 90% rychlejší než předchozí). 9 hodin výdrž na baterii. Wifi 802.11ac, Thunderbolt verze 2.

Cena (za základní model) v USA poklesla o 200 dolarů, v Česku nyní činí velmi příjemných 33 490 Kč.

pro_ceny_01

15-ka má v podstatě obdobný hardware – samozřejmě procesor není dvoujádrový, ale plnohodnotné čtyřjádro. Krom integrované grafiky (zde je však ještě výkonnější Iris Pro, než Iris použitá v 13palcové verzi, která je zase rychlejší, než grafika HD 5000 použitá v MacBoocích Air) v základním modelu nalezneme v nejvyšší konfiguraci také dedikovanou GeForce GT 750M.

Cena (za základní model) v USA poklesla opět o 200 dolarů na českou cenu 49 990 Kč. Oba modely jsou dostupné ihned a najdete je i v české on-line Apple Store obchodě.

pro_ceny_02

Mac Pro, prostě pro profíky

Po nezbytných ukázkách nádherného designu se pozornost zaměřila na spršku hardwarových specifikací. Zvoleným procesorem je Intel Xeon E5 (až o 12ti jádrech, základní model startu na čtyřjádrové variantě). RAM s taktem 1 866 MHz DDR3 ECC a dvě dedikované grafické karty AMD  FirePro. Výkon naprosto brutální pro přímý střih 4K videa s možností připojení až tří 4K displejů.

Zajímavá změna se týká datového úložiště. Klasickým diskům dle Apple odzvonilo, a proto v Macu Pro najdeme Flash PCIe úložiště s přístupovými rychlostmi 1,2 GB/s čtení a 1 GB/s zápisu. Kapacita může být až 1 TB, nutno podotknout, že vše je uživatelsky vyměnitelné. Poté na vás čeká 6x Thunderbolt 2, 4x USB 3, 1x HDMI a nezbytná Wifi 802.11ac.

Nový model je méně hlučný, dokonce podobně jako Mac Mini. Také spotřebovává méně elektrické energie. Grafy však byly prezentovány pro stav bez zátěže.

Tip: více o Haswell procesorech a grafikách nejdete v tomto našem technologickém článku.

Ohlasy na nový Mac Pro prezentovali tvůrci z oblastí digitální fotografie, hudby a filmů.

Tip: Mac Pro jsme vám představili v tomto článku.

Cena za základní model Xeon 3,7 GHz čtyřjádrový, 12 GB RAM, dvě AMD FirePro D300s grafiky a 256GB SSD je 74 990 korun, šestijádrová varianta s větší operační i grafickou paměti pak stojí 99 990 Kč. Dostupnost v prosinci.

mac_pro_ceny

iLife, iWork – konečně update!

Všechny aplikace se dočkaly updatu pro obě platformy. Tedy nejen mobilní, ale i desktop, což zvláště u iWorku udělalo mnohým radost (že bylo na čase). Každopádně z updatu iPhota, iMovie a Garagebandu jsme viděli jen opravdu málo, a tak zásadním sdělením je, že všechny jsou nativně 64 bitové.

Apple snad sám přistupuje na politiku In-App-Purchase (platby v aplikaci) a nabízí další obsah (zvukové stopy například) za malý poplatek. Jinak je celý balík iLife zdarma s novým iOS a OS X zařízením.

iWork přichází s kompletně novým přepracovaným rozhraním. Pracovní panely se přepínají podle toho, s jakým objektem pracujete. Tudíž při úpravě textu vám panel zobrazí možnosti stylů a formátování, při vkládání obrázků zobrazí příslušné možnosti.

Každá z aplikací Pages, Numbers a Keynote dostala významný update, co se týče šablon a funkcionality, avšak nebyl čas podrobně změny představit. Zásadní viditelnou změnou tak je režim práce více uživatelů na cloudovém iWorku, tak jako to už dlouho známe u konkurence v podobě Google Docs.

Obdobně jako iLife i iWork je pro nově zakoupená zařízení s iOS i OS X zdarma. Přitom si Apple nedopustil rýpnutí směrem k Microsoft Office 365.

iPad Air – ukázka schizofrenie portfolia

Po nezbytných hláškách o převratnosti iPadu a změně na trhu, kterou způsobil, přišla očekávaná bomba. iPad Air. Staví na tříletém dědictví jablečného tabletu a přináší opět nárůst výkonu. Procesor pohánějící tento model je totožný s tím v iPhone 5S – Apple A7. Logicky tak přichází další zrychlení.

Úhlopříčka zůstala zachována, stále tedy pracujeme na displeji 9,7“ a rozlišení 2 048 × 1 536 obrazových bodů. iPad Air má však tenčí boční okraje (při pohledu na výšku), je štíhlejší (7,5 mm) a rovněž něco málo zhubl, což je velmi pozitivní zpráva. Největším šokem tak je, že vypadá přesně jako na uniklých fotkách! Je až s podivem, že si Apple opět neuhlídal své tajemství. Anebo šlo o řízené úniky?

A tím údiv nekončí. Spolu v inovovaném portfoliu totiž i nadále zůstává iPad 2 za totožnou cenu jako doposud (v česku 9 990 Kč). iPad Air nahrazuje iPad 4 včetně cenové politiky, což chápeme a schvalujeme.

ipad_mini_retina_ceny

Dostupnost již prvního listopadu a to i v České republice.

iPad Mini s Retina displejem

Všichni pozorní čtenáři a fanoušci to více méně tušili. A opravdu k tomu došlo – byl představen iPad Mini s Retina displejem. Velikost se nijak zásadně nemění, tedy kromě rozlišení. Retina je stejná jako u „dospělých“ iPadů čili 2 048 × 1 536 bodů, což vzhledem k menší úhlopříčce přináší ještě menší body a jemnější grafiku.

Hardwarová specifikace však doznala zásadní změny. iPad Mini Retina obsahuje totožné komponenty jako iPad Air. Procesor Apple A7, Wifi 802.11ac s podporou MIMO (tu najdete u obou nových iPhonů), LTE a 10 hodin výdrže na baterii.

V nabídce tak bez překvapení i nadále zůstává původní iPad Mini za sníženou cenu 7 290 Kč. iPad Mini Retina nahrazuje místo původního, začíná však na vyšší ceně 9 790 Kč (model bez LTE).

ipad_air_ceny

Každý iPad včetně Airu má samozřejmě vlastní SmartCover za cenu 39 dolarů (respektive 79 dolarů za SmartCase).

Zhodnocení celé Keynote

A tím se dostáváme na samotný závěr uplynulé říjnové Keynote. Mnohé z produktů byly očekávány – některé více (update iWork), jiné méně (update iLife). Apple nás velmi překvapil cenovou politikou. Dát dospělý desktopový operační systém zcela zdarma v každé iteraci je opravdu přelomový krok a my jej tak i bereme. Na druhé straně se nám vkrádá do mysli otázka, zdali nechtějí v Cupertinu popostrčit prodej stolních Maců.

Mavericks každopádně je ten systém na který všichni čekali a to bez rozdílu. Update iWorku už byl trestuhodně potřebný, vždyť současná verze už pomalu ztrácela nad poslední verzí konkurenčního Office. S novou verzí ale opět přebírá štafetu a to je jen dobře. Kloudová kancelář ještě v budoucnu mnohé ukáže, neboť setrvává ve fázi „Beta“. Doufejme, že Apple bude pokračovat v nastoleném trendu a neukázal všechny trumfy.

Mac Pro víceméně ukázal, co jsme věděli, profesionálové jsou rádi, že je konečně za dveřmi. Aktualizace MacBooků Pro dává tušit jediné – Apple dává vale mechanikám nadobro. Poslední model s mechanikou v portfoliu působí jako sirotek, a tudíž třináctce neprorokuji dlouhé setrvání. Nahrazení Retina modely se jeví jako logický krok směrem vpřed.

Nejvíce podivným krokem je narušení portfolia příchodem iPadu Air a iPadu Mini Retina. Tyto modely byly očekávány jako nástupci současných, což se stalo jen polovičatě. Apple ponechal v nabídce stále iPad 2 za poměrně vysokou cenu, což už dnes není moc konkurenční řešení a to ani v oblasti školství (zde však nízká výrobní cena dovoluje Applu poskytovat na tento model školám velmi zajímavé množstevní slevy). Zvláště když srovnáme cenu iPadu Mini Retina k tomuto modelu, musíme kroutit hlavou. Proč by někdo dobrovolně kupoval model s kvalitativně horšími parametry jen pro větší displej?

Ačkoli se tedy zdá, že Apple se na trhu nemá co bát konkurence (viz informace, kdy Cook vysvětluje, že 81 % trhu tabletů patří iPadu). Spíše to evokuje opak – Apple postupně nasazuje ceny a modely tak, aby se vyrovnal se sílícím tlakem konkurence ve všech kategoriích.

Nemůžeme však vědět, co se v Cupertinu zamýšlí do budoucna. Proto si nyní užijme radost s představených produktů. Budeme se těšit u další Keynote napočtenou.